6. října 2017 6:52 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Škubánky na slano. Zkuste je s červeným zelím

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Škubánky se zelím | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Škubánky se zelím | foto: A co teda jíš?

Zelí je považováno za vitaminovou bombu. Vyzkoušejte ho v receptu blogerky Lindy Müllerové, která vydala veganskou kuchařku A co teda jíš? Bramborové škubánky se zelím si zamilujete.

Škubánky se zelím

Na škubánky:

  • 500 g brambor typu C
  • 150 g hrubé mouky
  • sůl
  • řepkový olej na opékání

Na dušené zelí:

  • 1 kg červeného zelí
  • 2 červené cibule
  • 1 kyselé jablíčko
  • hrst rozinek
  • 2 lžíce drceného kmínu
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce octa
  • sůl a pepř
  • řepkový olej na restování

Navíc:

  • 1 balení uzeného tofu
  • 2 červené cibule
  • řepkový olej na smažení

Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme vařit do osolené vody (mělo by jí být akorát tolik, aby byly brambory ponořené). Jakmile jsou uvařené do poloměkka (trvá to cca 10 minut), odstavíme hrnec z plotny a polovinu vody slijeme. Brambory zasypeme moukou a obráceným koncem vařečky do nich uděláme několik šťouchů tak, aby byla vidět voda na dně. Zakryjeme pokličkou, vrátíme na plotnu a necháme 20 minut propařit na nejnižší teplotu.

Propařené brambory rozšťoucháme a prohněteme vařečkou. Jakmile směs získá správnou konzistenci (odlepuje se od stran hrnce), vytvarujeme z ní pomocí dvou lžic jednotlivé škubánky. Až trochu vychladnou a ztuhnou, opečeme je na oleji dozlatova.

Zelí rozkrájíme na čtvrtky, vyřízneme z nich košťál a zbytek nakrájíme na jemné proužky. Jablíčko pokrájíme na kostičky a větší rozinky nasekáme.

Ve velkém hrnci necháme na oleji zesklovatět cibulku a přidáme k ní zbytek ingrediencí, tedy zelí (překvapivě), jablko, rozinky a všechna ostatní dochucovadla. Podlijeme půlkou hrnku vody, teplotu stáhneme na minimum a necháme dusit pod pokličkou přibližně 50 minut doměkka. Nakonec doladíme sladkost či kyselost dle osobních preferencí.

Tofu a cibulku nakrájíme na mini kostičky a osmahneme na dostatečném množství oleje dokřupava.

Škubánky nakonec servírujeme na červeném zelí, posypané křupavým tofu s cibulkou a dozdobené snítkou čerstvého rozmarýnu. Nedělní oběd jak vyšitý!

  • 1Diskuse




Najdete na Lidovky.cz