Čtvrtek 2. prosince 2021, svátek má Blanka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Sladké frgály a zvěřinové hody. Kam vyrazit?

Jídlo

  7:00
GASTRO TIPY NA VÍKEND. Pekaři a pekařky letos již podesáté poměří svůj um v soutěži O nejlepší valašský frgál. Jubilejní ročník se koná v neděli 6. listopadu ve Velkých Karlovicích. Soutěžní frgály, tedy koláče, budou moci ochutnat i příchozí návštěvníci.

Soutěž o nejlepší valašský frgál foto: ČTK

Soutěže se může zúčastnit každý, kdo přinese svůj frgál nejpozději hodinu před začátkem, tedy do 10:00. V čele odborné poroty opět usedne Ladislav Frgál - zkušený odborník, který se i díky svému neobvyklému jménu o tradici pečení frgálů dlouhodobě zajímá.

"Poté mohou ochutnávat také návštěvníci. Samozřejmě budou k dispozici i frgály na prodej," uvedla vedoucí hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

Karlovarský gastrofestival

Soutěž O nejlepší frgál bude jedním z vrcholů Karlovského gastrofestivalu, který se ve Velkých Karlovicích uskuteční od 4. do 11. listopadu. Hlavní program je připraven na víkend 5. a 6. listopadu, kdy se vedle soutěže o nejlepší frgál uskuteční i Gastro tour s možností ochutnávat speciality místních restaurací, s mezinárodním farmářským trhem, galavečeřemi i barmanskými večery.

Zajímavostí programu je účast držitele prestižní michelinské hvězdy. Ital Alessandro Gavagna připraví jednu z galavečeří a svůj um předvede přímo před zraky hostů také v neděli 6. listopadu při kuchařských show spojených s ochutnávkou.

Hlavní cenou pro vítěze je víkendový pobyt ve Spa hotelu Lanterna, kde se soutěž rovněž uskuteční. Odměny budou připraveny i pro pekařky a pekaře na dalších místech.

Porota hodnotí vzhled, tvar, chuť a vůni, poměr náplně k těstu a originalitu. Tradičně se v soutěži objevují koláče s povidly, hruškami, tvarohem a mákem i méně obvyklé - meruňkové, ořechové, borůvkové či třeba rynglové. Loni jich porota posuzovala 49 koláčů, řekla Martina Žáčková z turistického resortu Valachy. Zvítězil hruškový frgál Marie Schmidtové z Velkých Karlovic.

Na klání se každoročně přijedou podívat desítky lidí. Kvůli omezeným prostorám Lanterny a regulování počtu návštěvníků organizátoři letos poprvé zavedli symbolické vstupné. Za vstup a možnost volné ochutnávky soutěžních frgálů se budou vybírat dva Valašské gastroše, tedy 50 Kč.

Soutěž o nejlepší valašský frgál



Frgál se na Valašsku připravuje podle stejného receptu již několik století. Toto tradiční pečivo se peklo většinou na Vánoce, Velikonoce, ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli. "Pravý" valašský frgál má v průměru 30 centimetrů, váží 600 gramů a je s jednodruhou náplní. Tou nejčastější dříve bývaly sušené hrušky - namočily se, rozemlely, uvařily a dochutily. Těsto se původně dělalo ze směsi žitné a pšeničné mouky.

Kam dále za jídlem?

Svatohubertské slavnosti - Loučeň

5. - 6. 11., od 10 do 16 hodin, Zámek Loučeň, www.zamekloucen.cz

Zvěřinové hody neodmyslitelně patří k podzimu. Během slavností sv. Huberta, patrona myslivců, můžete ochutnat srnu či daňka, poznat myslivecké rituály  a navštívit zámecký park s labyrinty zdarma.

Jelen - ilustrační foto.
Jitrnice s lepenicí - ilustrační foto.
Jelení hřbet Wellington s kaštanovým pyré v pražské restauraci Amade
Bažant - kohout

Svatohubertské slavnosti se konají také na zámku v Boskovicích. Sobotní odpoledne poskytne zábavu pro celou rodinu. Těšit se můžete na myslivecké trubače či přehlídku loveckých psů. Více informací na www.zamekboskovice.cz

Česká zabíjačka
5. - 6. 11., od 9 do 16 hodin, Hrad Červený Újezd, www.hrad-cervenyujezd.cz

Minulý víkend se na nádvoří zámku servírovaly guláše, teď je vystřídají zabíjačkové speciality. Ochutnáte nejenom jitrnice a jelítka, ale i čtyři druhy tradičních českých buchet.

Podzimní festival chutí
do 20. 11., vybraná města, www.festivalchuti.cz

Srnčí medailonky na rozmarýnu, dýňové rizoto či jelení hřbet s kaštanovým pyré mohou ochutnat návštěvníci podzimního Festivalu chutí s podtitulem Vůně podzimu, který se koná ve vybraných restauracích. Gastronomický festival potrvá do 20. listopadu a kromě Prahy se ho účastní také restaurace v Brně, Liberci a Mariánských Lázních. Více informací ZDE

Autoři: ,

ANALÝZA: Případ Kenosha. Média si napsala vlastní verzi

Premium Půlka Ameriky si udělala z Kylea Rittenhouse, jenž zastřelil dva lidi, vzorovou karikaturu bílého rasisty s puškou, a...

Pět nejčastějších chyb, které Češi dělají v penzijním spoření

Premium Ve starém „penzijku“ si na důchod spoří více než tři miliony Čechů a v nových fondech už přes 1,3 milionu lidí. Stát...

Strach se do lidí pouští jako jed. Horší než covid je hysterie, říká herec Dušek

Premium Je hercem, režisérem, scenáristou, moderátorem. Renesančního ducha zřejmě Jaroslav Dušek zdědil po svém rodu s modrou...

Vyhrajte balíček Kendamil XXL a k tomu výborné kaše pro vaše miminko
Vyhrajte balíček Kendamil XXL a k tomu výborné kaše pro vaše miminko

Kendamil je kojenecká výživa bez kompromisů. Dopřejte svému děťátku to nejlepší – oblíbenou prémiovou výživu v XXL balení! 3 z vás ji pošleme a...

Mohlo by vás zajímat