130 let
Sladký vánoční chlebíček

Sladký vánoční chlebíček | foto: Každý den je svátek

Sladký vánoční chlebíček podle Karolíny Kamberské

Jídlo
  •   6:09
Kdyby se sociologové nudili, mohli by udělat průzkum oblíbenosti sušeného ovoce v pečivu. Všechny moje děti v určitém věku vydloubávaly z vánočky rozinky úplně stejně, jako jsem to kdysi dělávala já.

Situace se ale zásadně změní, když se sušené ovoce ocitne téměř v přesile nad moukou – tak jako u Anglií inspirovaných vánočních chlebíčků. Kupodivu, když je ovoce v chlebíčku opravdu spousta, najednou ho milujeme. Teď už to chce jen nějakého  odborníka, který mi tuto podivnost vysvětlí!

Sladký vánoční chlebíček

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 drcené hřebíčky
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • dřeň z 1 vanilky
  • 120 g sušeného ovoce (čím pestřejší směs, tím lépe)
  • 50 g vyloupaných mandlí
  • 70 g různých ořechů (nesolených)
  • 50 g hořké čokolády
  • 160 g změklého másla na vymazání formy
  • 70 g tekutého medu
  • 70 g třtinového cukru
  • 1 banán
  • 4 vejce
  • strouhanka na vysypání formy

Na polevu: 

  • 180 g moučkového cukru
  • 3 lžičky horké vody
  • 4 lžičky citronové šťávy

Mouku smíchejte v míse s práškem do pečiva, mletým kořením a dření z vanilky. Větší sušené ovoce pokrájejte na velikost rozinek. Malou hrst různobarevného sušeného ovoce si dejte trochu stranou na ozdobu. Z mandlí a ořechů také trochu odložte na ozdobu a zbytek pokrájejte. Rovněž čokoládu pokrájejte nahrubo.

Troubu rozpalte na 160 °C. V další míse si vymíchejte změklé máslo s medem a cukrem do pěny, pak vmíchejte i rozmačkaný banán a vejce. K této směsi přidejte směs mouky a koření (ideálně ho prosejte přes síto na mouku). Vymíchejte hladké těsto. Do něj přihoďte sušené ovoce, pokrájené ořechy, mandle a čokoládu. Dobře promíchejte.

Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem, vysypejte strouhankou a vlijte do ní těsto. Uhlaďte ho stěrkou a pečte asi 60 minut, povrch by měl být tmavě zlatavý. Po upečení nechte zvolna vystydnout v pootevřené troubě. Pak teprve vyklopte.

V misce vymíchejte dohladka suroviny na polevu. Měla by být velmi hustá, aby držela víceméně na horní straně chlebíčku a jen na několika místech malebně stékala po stranách – zbytečně ji tedy neřeďte. Hotovou lesklou polevou potřete chlebíček a povrch ozdobte zbylým sušeným ovocem, mandlemi a ořechy. Nechte ztuhnout a teprve potom krájejte.

TIP Dlouho jsem si myslela, že plodu vanilky přísluší pojmenování „lusk“, ale pak jsem se dozvěděla, že lusky má hrách nebo fazole, zatímco vanilka coby orchidej vytváří po uzrání tzv. tobolku. Takže jsem to vymyslela jinak a říkám jí prostě jen (celá) vanilka – botanici tak můžou být spokojeni a já také. 

Autor: Lidovky.cz