Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Slavné filmové recepty: burgundské hovězí ragú podle Julie Child

Jídlo

  6:03
Snímek Julie a Julia patří mezi nejoblíbenější filmy o jídle. Třicetiletá sekretářka Julie Powell se rozhodne, že během jednoho roku uvaří všech 524 receptů z klasické kuchařky Mastering The Art Of Frech Cooking, kterou v roce 1961 napsala Julia Child. Připravte si podle originálního receptu burgundské hovězí ragú (Boeuf Bourguignon).

Prožijte příběh, ve kterém životní osudy a kniha kuchařských receptů autorky Julie Child (Meryl Streep) inspirovaly nezkušenou spisovatelku Julii Powell (Amy Adams), aby během pouhých 365 dnů uvařila všech 534 receptů foto: Bontonfilm

Příprava skvělého Boeuf Bourguignon zabere zhruba hodinu, samotné pečení masa něco přes dvě hodiny. Jakkoli se ale může zdát na první pohled recept složitý, tak není. Jen vám jeho příprava zabere skoro čtyři hodiny času. Co budete potřebovat?

PSALI JSME:

Základem receptu je kvalitní hovězí maso. Julia Child doporučuje přední, zadní, kližka, hovězí péro, ořech, vrchní či spodní šál a také kvalitní čerstvou zeleninu. Samostatnou kapitolou je zde právě zelenina, která se podává jako příloha. Na přílohy budete potřebovat 400 g žampionů, 12 šalotek, 300 g fazolek, máslo, vývar, sůl a pepř.

Prožijte příběh, ve kterém životní osudy a kniha kuchařských receptů autorky...
Prožijte příběh, ve kterém životní osudy a kniha kuchařských receptů autorky...
Kulinářská legenda přináší frustrované sekretářce nový recept na život ve filmu...
Boeuf Bourguignon

Ingredience:

  • 1,5 kg hovězího masa
  • 150 g špeku či slaniny
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 500 ml červeného vína - plnější
  • 350 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • bobkový list
  • tymián a rozmarýn
  • pepř
  • sůl

Nejdříve ze slaniny odkrojte kůži a zbytek nakrájejte na větší kostičky. Povařte je 10 minut ve vroucí vodě a mezitím očistěte a nakrájejte na větší kostky maso (4 x 4). Maso osušte. Vyjměte slaninu, opečte ji dozlatova na oleji a odložte ji stranou. Na rozpáleném tuku, na kterém jste opékali slaninu, opečte vysušené maso zbavené všech blan a nečistot. Maso opékejte postupně, do hrnce vložte vždy jen tolik kostek, aby zakryly dno. Pomalu jej obracejte, aby se kousky zatáhly ze všech stran. Rozehřejte troubu na 230 stupňů.

V hrnci pak osmahněte mrkev nakrájenou na kolečka a cibuli a restujte dokud neztmavnou. Vložte do hrnce maso a slaninu, zaprašte moukou, solí a pepřem. Hrnec dejte bez pokličky na deset minut do trouby. v polovině ale maso promíchejte a teplotu trouby stáhněte na 160 stupňů.

Boeuf Bourguignon

Na dno hrnce vlijte víno a vývar tak, by bylo maso zakryté. Více ne. Přidejte protlak, česnek a bylinky. Poté přiveďte k varu, zakryjte pokličkou a vložte do trouby. Celou dobu by měla tekutina v hrnci probublávat. Hovězí maso musíte dusit přibližně tři až čtyři hodiny, abyste ke krájení prakticky nepotřebovali nůž. Hovězí se musí rozpadat.

Žampiony, cibulky a fazolky

Chcete li připravit pravé oignons glacés à brun, oloupejte šalotky a rozdělte je na dílky. Na pánev dejte máslo a trochu oleje, ve chvíli, kdy začne směs bublat, vhoďte na pánev cibulky a na mírném ohni je opékejte deset minut. Nezapomeňte je otáčet, aby zhnědly ze všech stran rovnoměrně.

Žampionové soté - champignons sautés au beurre - připravíte tak, že na pánvi opět rozpalte olej a máslo. Až zpění, vhoďte větší kusy nakrájené houby a cibulku. Za Stálého míchání opékejte asi čtyři minuty. Ve chvíli, kdy zhnědnou, dochuťte je solí a pepřem.

Autor: