Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Slepované cukroví. Linecké koláčky i dortíčky se slaným karamelem

Česká kuchyně

  14:01
Vánoce bez lineckého cukroví by ani nebyly Vánoce. Vliv rakouského mocnářství na českou kuchyni je neoddiskutovatelný, a tak se linecké cukroví na našich vánočních přehlídkách napečených dobrot vyjímá velmi často - ať už pod názvem linecké koláčky nebo linecká očka pro své rudé marmeládové terče.

Slepujeme rybízovou marmeládou foto: Dagmar Heřtová, tastejourney.cz

Linecké cukroví není z Lince

Překvapením však je, že linecké dortíčky nemají mnoho společného s hornorakouským Linzem, ale s vídeňským cukrářem jménem Linzer. Linecká očka jsou vlastně zmenšeninou slavného “Linzentorte”, velkého koláče z křehkého těsta, plněného marmeládou a ozdobeného proužky těsta ve tvaru mřížky. Křehké těsto je plné ořechů, skořice, někdy i mletého hřebíčku a citrónové kůry. Hojně se posypává moučkovým cukrem, ale ještě předtím, než se koláčky slepí, aby vynikly terče zářivě červené jahodové marmelády. Jednoduché, efektní a delikátní.

O autorce

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. www.tastejourney.cz

Dagmar Heřtová

Minimalisté však nedají dopustit na linecká slepovaná kolečka, tentokrát bez ořechů, avšak stejně lákající svojí čistou chutí máslových sušenek a pikantní rybízové marmelády.

Milionářský chlebíček?

A nakonec se pusťte do netradiční obměny vánočního cukroví. Vyzkoušejte sofistikované dortíčky slepované karamelem s mořskou solí. Namočte je do polevy z mléčné čokolády a získejte ještě lahodnější spojení chutí. Svojí slanou karamelovou náplní jsou velmi podobné milionářským chlebíčkům, zvláště v Británii velmi oblíbenému moučníku.

Co vás na tomto cukroví nejvíce osloví je odlišná struktura všech vrstev - křupavého těsta, vláčného karamelu uprostřed a ledové vrstvy čokoládové polevy na povrchu. Karamelové dortíčky představují něco, co lze nazvat moderním trendem vánočního cukroví a to nejen pro svoji dnes už velmi oblíbenou chuť karamelu s mořskou solí. Jsou jednoduše bez chyby.

Dortíčky se slaným karamelem
Linecká očka jsou plná ořechů a marmelády
Minimalisté milují koláčky
Linecké cukkroví - to je klasika

Linecká očka

  • 140 g másla
  • 175 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • nastrouhaná citrónová kůra
  • 285 g nastrouhaných lískových ořechů
  • 230 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • jahodová marmeláda bez zrníček na slepování

Postup: V elektrickém mixéru ušleháme máslo s cukrem, vejcem a žloutky. Nastrouháme a přidáme citrónovou kůru, nastrouhané ořechy, skořici, mouku a prášek do pečiva a mícháme asi 3 minuty, než se vše spojí v těsto. Utvoříme bochánek a dáme do lednice odpočinout, nejlépe přes noc.

Předehřejeme si troubu na 160 °C a vyložíme plech pečicím papírem. Těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka, v polovině z nich ještě vykrájíme malé kolečko uprostřed. Pečeme 10 až 12 minut, počítejte s tím, že kolečka s vykrojeným otvorem se pečou rychleji. Upečená kolečka necháme vystydnout a poté je natřeme marmeládou. Kolečka s otvorem nejdříve pocukrujeme, teprve poté slepujeme.

Linecké cukkroví - to je klasika

Linecké koláčky

  • 250 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 90 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • kůra a šťáva z 1 citrónu
  • rybízová marmeláda bez zrníček

Postup: Hladkou mouku dáme do mísy. Přidáme kostky změklého másla a elektrickým mixérem nebo ručně vytvoříme žmolenku. Těsto vyndáme na pracovní plochu a přidáme žloutky a citrónovou kůru a šťávu a rychle zpracujeme v těsto. Utvoříme bochánek, zabalíme do fólie a necháme v chladu odpočinout alespoň 1 hodinu.

Předehřejem si troubu na 160 °C, plech vyložíme papírem na pečení a vykrajujeme koláčky – v polovině z nich uprostřed vykrojíme kolečka nebo srdíčka. Pečeme pozvolna asi 10 minut do růžova. Necháme vystydnout a slepujeme hladkou pikantní rybízovou marmeládou bez zrníček. Můžeme posypat moučkovým cukrem.

Linecká očka jsou plná ořechů a marmelády

Karamelové placičky

Perfektní vánoční cukroví. Souhra vanilkových placiček a slaného karamelu s mléčnou čokoládou je dokonalá.

na těsto:

  • 225 g másla
  • 115 g světlého hnědého cukru
  • 2 žloutky
  • 300 g hladké mouky

na náplň:

  • 150 g karamelové omáčky, nejlépe již hotové, ochucené mořskou solí (prodává Marks and Spencer), nebo zakoupené kondenzované slazené karamelové mléko, lahodnější verze se prodává pod názvem Dulce de leche a mořskou sůl podle chuti
  • 200 g mléčné čokolády

Postup: Do mísy dáme změklé máslo, cukr a elektrickým mixérem šleháme do pěny, postupně přidáváme žloutky a stále mícháme. Přidáme mouku a mícháme v hladké těsto. Vytvoříme bochánek, zabalíme do folie a necháme odležet 30 minut v ledničce.
Zahřejeme troubu na 160 °C.

Vyložíme si plech papírem na pečení. Odpočinuté těsto vyválíme na lehce pomoučněném válu a s pomocí folie a vykrajujeme kolečka. Přendáme na plech a v troubě pečeme 10-15 minut do lehké růžové barvy. Přendáme na mřížku a necháme vychladnou. Mezitím si připravíme karamelovou náplň, pokud nemáme koupenou hotovou. V případě, že použijeme karamelové slazené mléko nebo Dulce de leche, přidáme trochu mořské soli a zamícháme.

Solený karamel je opravdovou lahůdkou

Pokud máte pouze slazené kondenzované mléko, k vytvoření karamelového dejte vařit ve vodní lázni otevřenou konzervu na mírný oheň, dokud mléko nezhnědne, tedy téměř dvě hodiny za stálé kontroly vodní lázně, aby se nevypařila.

Ve vodní lázni rozehřejeme mléčnou čokoládu a pokud si přejeme trochu tmavší barvu a čokoládovější chuť, přidáme 50 g hořké, necháme lehce zchladit. Slepujeme dvě kolečka karamelem a namáčíme je v čokoládové polevě. Na mřížce necháme tak dlouho, dokud čokoláda nezaschne, potom necháme placičky v lednici usadit, nejlépe do druhého dne.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...