Úterý 19. ledna 2021svátek má Doubravka 1 °C déšť se sněhem Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Slovácké vdolečky s komůrkou. Delikatesu vezmete do ruky devětkrát

Gurmánská delikatesa | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Gurmánská delikatesa | foto: DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ

Upéct pravé vdolečky neboli koláčky s komůrkou ze Slovácka je výzva. Delikátní chuť a roztomile baculatý tvar tvarohových koláčků s povidlovou tečkou a posýpkou na povrchu je vykoupena precizním zpracováním. I když máte recept, jaksi to tentokrát nestačí, je vhodné, aby vám napoprvé někdo ukázal, jak se vdolečky připravují.

Jde výhradně o tradiční domácí řemeslnou výrobu a než vdoleček - koláček položíte na plech a dáte do trouby a na talíř musíte ho vzít do ruky celkem asi devětkrát. I tak jejich pečení zázračně uklidňuje.

Tož okoštujte Slovácko

Rozmanitost kultury a tradic na Slovácku je navýsost zajímavou záležitostí, a jeden z příjemných způsobů, jak ji poznávat, vede i přes zdejší typické pokrmy a způsob stravování. Původní recepty přechovávané generacemi odrážejí způsob života lidí tohoto národopisného regionu a lidový jídelníček by dodnes mohl této oblasti kdekdo nejen u nás, ale i v zahraničí závidět. Místní zvyklosti jsou hodně silné a zvláště vyhlášené vdolečky s komůrkou jsou bezkonkurenční.

O autorce

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky.Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Vše najdete na tastejourney.cz.

Dagmar Heřtová

Obřadní pečivo i soutěž v pojídání vdolečků

Známé slovácké koláčky - vdolečky typicky patří k obřadnímu pečivu. Nesmí proto chybět na svatbě, také se často nazývají svatební, ani na žádné rodinné oslavě, křtinách či hodech, významné slavnosti nebo o Vánocích. Nejznámější událostí, při které se jich napečou tisíce (údajně až 12 tisíc), je tradiční Jízda králů ve Vlčnově. Stejně jako folklór, vdolečky neodmyslitelně patří ke Slovácku a v roce 2006 byly v soutěži kuchařek jako nejlepší vdolečky vybrané právě ty vlčnovské. Koláčky jsou s touto oblastí tak spjaté, že se vloni při Slavnostech vína poprvé pořádala soutěž v pojídání vlčnovských vdolečků.

Vdolečky, svatební koláčky či koláčky s komůrkou?

Ať už je nazýváte jakkoliv, jde o plněné malé vdolečky z příjemně vláčného kynutého těsta. Plněné jsou nejčastěji tvarohem, ale někdy i ořechovou náplní, povrch se zdobí povidly, tedy spíše jen malou tečkou povidel a drobenkou. Mají krásně nadýchaný, baculatý tvar a zajímavostí je vypouklé místo uvnitř vdolečku, které se nazývá komůrka, v některých oblastech, například okolo Hluku, také budka. Tento vpravdě překvapivý úkaz vzniká krátkým pečením koláčků při vyšší teplotě. Takže pokud vaše koláčky nemají onu komůrku, nejsou to ty zaručeně pravé a tradiční ze Slovácka a máte se ještě co učit. Ale i tak nemusíte smutit, budou vynikající!

Lahodné spojení chutí tvarohu, povidel a žmolenky

Chuťově se jedná o unikátní lahůdku z tenčího kynutého těsta, kde tvarohovou náplň s rozinkami doplňují švestková povidla a posýpka z másla, cukru a mouky. Jednoduše jsou roztomilé, chutné, neodolatelné! Není divu, že jsou tak vyhlášené. Jejich recepty se však, jak je to s každou pochoutkou, různě vylepšovaly a mohou se i místně trochu lišit. Tradičně se však vždy používaly ty nejlepší místní suroviny, někdy se místo mléka k zadělání těsta používala smetana. Například na Vlčnovsku se koláčky připravovaly z převalovaného těsta, kdy se do kynutého těsta ještě balí těsto máslové a vytváří tak efekt lístkového těsta. Tak jako tak, vdolečky s komůrkou jsou vyhlášenou specialitou díky zachované tradiční receptuře a generacemi ověřených postupů.

Připravte se, začínáme!

Ty pravé svatební koláčky neboli vdolečky ze Slovácka jsem se naučila díky mé milé kamarádce Veronice. Její recept pochází z Kunovic od paní Maluškové, která velmi hledí na to, aby její koláčky byly připravené přesně podle ověřené receptury s přesně dodrženým postupem. Je třeba se správně na pečení naladit, být trpělivý a připravovat koláčky s láskou. Nic se nesmí uspěchat nebo ošidit, a pokud si představíte, že takto je pekly a pečou na Slovácku po stovkách až tisících, musíte uznat, že jde o obdivuhodnou činnost, při které i krásně relaxujete. A tak je vyzkoušejte, určitě to za to stojí se je naučit!

Baculaté vdolečky

Vdolečky s komůrkou

(podle paní Maluškové z Kunovic)

těsto asi na 100 koláčků:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 300 g hladké mouky
  • 1 vajíčko
  • 3 žloutky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
  • 1/4 litru mléka
  • 2 dl rostlinného oleje, nejlépe slunečnicový, řepkový
  • špetka soli

Tvarohová náplň:

  • 1 kg tučného tvarohu (2 olešnické jemné a 3 kostky tučného)
  • 1 žloutek
  • 100- 200 g moučkového cukru podle chuti
  • rozinky namočené v rumu

Na povidla:

  • 1 menší kelímek švestkových povidel
  • 1-2 lžičky rumu podle hustoty povidel

Na žmolenku:

  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 hrsti polohrubé mouky
  • 125 g másla
  • 125 g moučkového cukru

Na pokapání:

  • asi 1/4 másla
  • 3 lžíce rumu
  • 1 rozšlehané vejce na potření, moučkový cukr na posyp

Postup: Nejdříve si připravte tvaroh. Použijte tučný a olešnický jemný tvaroh. Každý tvaroh je však nutné nejlépe přes noc nechat v ubrousku okapat, zabalit do papírových ubrousků a zatížit, aby se veškerá tekutina vpila a tvaroh se později neroztékal. Teprve poté tvaroh promíchejte se žloutkem, vymačkanými rozinkami a cukrem. Z tvarohu tvarujte pevné kuličky o stejné velikosti maximálně asi 2,5 cm, připravte je na tác podle počtu vdolečků, tedy asi 100 kusů.

Prosijte do mísy mouku. Do části vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte asi 1 lžíci cukru a nechte vzejít kvásek. Vše spojte s ostatními surovinami a řádně zpracujte v ruce nebo mixérem hnětením, ve vláčné těsto. Zakryjte utěrkou a nechte v teple asi 1 hodinu kynout. V polovině času těsto ještě jednou propracujte a nechte dále kynout. Mezitím si připravte žmolenku jemným promnutím všech surovin. Švestková povidla v misce rozmíchejte a ochuťte rumem.

Tvarohové kuličky musí být pokud možno stejně velké
Na plech klaďte v rozestupech

Vykynuté těsto rozpulte a začněte zpracovávat první várku, po spotřebování postupujte stejně i u druhé. Z těsta nožem odkrajujte malé kousky o 10 g a každý kousek těsta rozprostřete na pomoučněné ploše do čtverce. Těsto ještě na ploše nakyne. Nyní postupně do každého čtverečku zabalte tvarohovou kuličku tak, že nebudou znát spoje, a lehce zakulaťte v dlaních. Položte vdoleček na plech vyložený pečicím papírem v rozestupu asi 10 x 10 cm. Jakmile je plech plný, každý zabalený koláček ve tvaru kuličky mírně prstem stlačte, aby se utvořil malý důlek na povidla. Povidlovou náplň zdobítkem na dorty nebo malou lžičkou odměřujte v malém množství do důlku na koláčku. Celé koláčky poté potřete rozšhlehaným vejcem a rychlým obrácením do misky se žmolenkou obalte. Lehce zatlačte, aby se žmolenka na koláček nalepila. Položte zpět na plech, kde koláčky ještě posypte žmolenkou a nechte asi 15-20 minut nakynout.

Rozehřejte troubu na 200 °C. Koláčky pečte asi 10 minut, dokud nezrůžoví a nezezlátnou. Ještě horké je mašlovačkou potřete rozpuštěným máslem s rumem. Sypejte těsně před podáváním moučkovým cukrem, tradičně jen rukou, a pak už jen po nakousnutí obdivujte tajemnou komůrku.

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...

Zařiď to, nebo ti vypálím barák. Jak fungovala fotbalová chobotnice

Roman Berbr na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace ČR. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Pro Náčelníka, jak mu přezdívají, bylo přichystáno pravé šampaňské, propiska s gravírovaným jménem Berbr, manžetové...

Tečka za čínskou érou. Skupina Lobkowicz řeší zavírání dalších pivovarů

Pivovar Klášter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skupina Lobkowicz se zbavuje „těžkého nákladu“. V ohrožení jsou tři ze sedmi pivovarů. Kromě Uherského Brodu a Kláštera...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!