Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sluneční dort s mangem a marakujou rozzáří velikonoční svátky

Jídlo

  6:27
Velikonoce jsou sice svátky křesťanské, avšak chtíc nechtíc splynuly s pohanskými, které oslavují příchod jara. Sváteční velikonoční stůl by po období půstu měl rozzářit dort. Lehký, nadýchaný, klidně s vůní a chutí tropických krajů. Marakuja, mango a kokosový ořech jsou zde v dokonalé kombinaci s křehkým těstem a smetanovou náplní.

Tropický dort na Velikonoce rozzáří váš velikonoční stůl foto: DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ

Mango nakonec připomíná velké, zlaté velikonoční vejce! A může se také stát, že při jeho přípravě zatoužíte po exotické dovolené, kde tropické ovoce zraje jako u nás třeba jablka a vy si můžete vychutnat tu pravou chuť přímo v jejich domovině.

Tropické ovoce v nejlepší v sezóně

Ačkoliv mnozí z vás namítnou, že nesnášejí potraviny dovážené z jiných zemí nebo dokonce z jiných světadílů, ještě jednou se zamyslete. Z tropů a dálek převážně Jižní Ameriky se k nám letecky dostávají různé druhy tropického ovoce, které bychom jinak vůbec ani neochutnali. Nelze ohrnovat nos nad mangem, papájou, ananasem nebo marakujou. Jejich sezóna je na samém vrcholu.

Marakuja - údajně nejdelikátnější ovoce planety

Marakuja neboli mučenka jedlá (anglicky passion fruit, tedy pašijové ovoce) je plod zajímavé plazivé rostliny, která má květ podobný mořské barevné sasance kombinované s přesným hodinovým strojkem. Když z těchto květů uzrají plody, musíte zkoumat, o jaký druh mučenky se jedná, ta pokojová to zřejmě nebude, jedlé jsou totiž jen některé. Nejznámější jedlou je Passiflora edulis, marakuja, na které si pochutnáte. Plod má tmavě fialovou barvu, domovem rostliny je Brazílie, Paraguay a severní části Argentiny, ale objevíte ji i na tropických ostrovech Karibiku anebo ve Střední Americe, Austrálii, Novém Zélandu a nebo Jižní Africe, a to i její druhou, větší odrůdu se žlutými plody, které však chybí ostrost marakuji tmavě fialové .

Exotické a exklusivní ovoce
Šťavnaté mango, maracuja v krému a kokos na ozdobu doplní limetková kůra

Exotická a exklusivní marakuja

Marakuja je považována za ovoce pro labužníky, má velmi specifickou, příjemně sladko-hořkou chuť a ve spojení s lahodnou šťávou a semínky je neodolatelná – prostě ji musíte ze lžičky “slupnout” jako třeba ústřici. Zářivě žlutá barva dužiny, tedy spíše husté šťávy se semínky, překvapivě obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, vitamínů, především C a A, minerálů, z nichž je třeba zmínit železo, měď, draslík a hořčík. Je také dobrým zdrojem vlákniny. Tmavě fialová pevná slupka může být někdy trochu svraštělá, ale to jen značí, že je to marakuja lepší chuti, vyzrálejší a sladší. Vybírejte tedy klidně ne s úplně hladkou slupkou, nicméně však musí být plod v ruce na potěžkání těžší, to značí, že je plný té nejlepší dužiny se šťávou.

Mango je jak velké zlaté vejce, ideální na velikonoční dort

Marakuja je exkluzivní lahůdkou, údajně nejdelikátnější ovoce planety a uplatníte ji především do ovocných salátů, sladkých omáček, želé, zmrzlin a sorbetů a nadýchané mousse. Hodí se do všech dezertů, ideální je k ochucení máslového krému, a to nejen kvůli své jedinečné chuti, ale i díky nádherné barvě.

Je dobré si jí dopřát jen tak, jenom rozkrojíte a lžičkou vyjmete obsah. Můžete ho smíchat s malým množstvím cukru – to je rada pro ty, kteří se obávají její ostřejší chuti, anebo pro ty, kdo si chtějí tuhle pochoutku zamrazit.

Mango jako královské ovoce láká svojí chutí i vůní

Mango je smyslné, voňavé, sladké a šťavnaté. Jen málokteré ovoce můžete nazvat sexy, a mango to nepochybně je. Je unikátní nejen pro svoji chuť, ale i vysoký obsah vitamínu C. a vlákniny. Má v sobě též výživné probiotické vlákniny a polyfenolické flavonidy, které jsou významným antioxidantem a chrání před rakovinou střev a prsu.

O autorce

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky.Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Vše najdete na tastejourney.cz.

Dagmar Heřtová

Mango původně pochází z Jižní Asie, ale rozšířilo se téměř do všech tropických i subtropických oblastí a dnes existuje mnoho odrůd. Na stromech plody manga visí na dlouhých šňůrkách a mají specifický oválný tvar. Dozrávají 3 až 6 měsíců, vyplatí se počkat na jejich dokonalou zralost, a překrásně sytě žlutou dužinu. I doma dejte mangu šanci dozrát, chlad ledničky mu nesvědčí. Počkejte, až bude měkčí na omak a zavoní krásně medovou vůní. Chuť je tak omamná, že k ní není třeba nic přidávat, nejlépe chutná jen tak. Proto se mango spíše jen přidává do salátů, dezertů, oblíbených mléčných koktejlů anebo zmrzlin. Není nad osvěžující mangový sorbet. A tak si manga užívejte co nejvíce, dokáže nastartovat vaše jarní probouzení.

Na Velikonoce připravte slavnostní dort s tropickým ovocem, který vám rozzáří stůl. Křehké těsto se dokonale snoubí s lehkým a nadýchaným sýrem marscapone a smetanou, ochucenou marakujou. Potom už jen zdobte mangem a plátky čerstvého kokosu na chvilku opečenými v troubě. Pro dokonale tropické šťavnaté souznění jsem se inspirovala Waitrose.

Dort z křehkého těsta s mangem a marakujou

Na těsto:

  • 340 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 150 g nesoleného másla
  • 90 g moučkového cukru
  • 2 vejce

Náplň:

  • 150 g marscapone
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 150 ml smetany na šlehání
  • 2 lžičky citrusového džemu
  • 3 marakuji
  • 2 větší zralá manga
  • 1 kokosový ořech
  • limetková kůra na ozdobu
  • koláčová forma s odnímatelným dnem asi 30 cm v průměru
  • trochu másla na vymazání formy
  • papír na pečení
  • sušené nebo keramické fazole na zatížení

Postup: Nejdříve si připravíme sladké těsto. Mouku prosijeme na pracovní plochu a přidáme špetku soli. Doprostřed uděláme důlek a do něj dáme změklé máslo a s malou dávkou mouky vytvoříme prsty jemné těsto. Teprve poté přidáme cukr a lehce rozšlehaná vejce. Postupně přidáváme ostatní mouku a vše zpracujeme v tuhé těsto. Důkladně prohněteme, aby bylo hladké, několikrát do něj udeříme hranou ruky a utvoříme cihličku. Zabalíme do folie a necháme hodinu odpočinout v ledničce.

Poté těsto na lehce pomoučněné ploše vyválíme do tvaru kruhu o velikosti koláčové formy. Opatrně těsto přeneseme do vymazané formy a ještě necháme v chladu deset minut odpočinout. Poté lehce propícháme vidličkou a vyložíme papírem na pečení. Papír zatížíme sušenými nebo keramickými fazolemi, aby se těsto nezvedalo. Pečeme 30 minut. Poté papír s fazolemi odstraníme, vypneme troubu a ještě “dopékáme” asi 7 minut. Vyndáme a necháme jen chvilku zchladnout.

Dokonalé spojení tropického ovoce

Mezitím si připravíme ovoce a krém. Nakrájíme mango a vyvrtáme do kokosového ořechu dvě díry, slijeme vodu a úderem kladívka či o tvrdou plochu (podlahu) rozbijeme. Vyjmeme dužinu a ostrou škrabkou nakrájíme hobliny. Rozložíme je na plech, pokrytý papírem na pečení, a necháme asi 10 minut v troubě upéct. Mango oloupeme, nakrájíme na plátky. Do mixéru dáme marscapone, cukr, smetanu a citrusový džem a vyšleháme. Přidáme vnitřek marakuji i se semínky a vyšleháme. Krémem naplníme částečně vychladlý korpus, ozdobíme mangem a kokosovými hoblinami a limetkovou kůrou. Doplníme čokoládovými vajíčky s cukrovou polevou.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!