130 let
Smetanová rybí polévka

Smetanová rybí polévka | foto: Každý den je svátek

Smetanová rybí polévka podle Karolíny Kamberské. Jak na ni?

Jídlo
  •   5:01
Ačkoliv jsem nadšenou milovnicí štědrovečerní kapří polévky, naprosto rozumím lidem, kteří ji odmítají vařit. Jako mladá hospodyňka jsem také manipulaci s děsivou kapří hlavou špatně snášela, a jakkoliv už jsem docela otrlá, chci se s vámi podělit o variantu rybí polévky, při které se všemu nepříjemnému vyhnete.

Můžete na ni použít úplně běžné vakuované filety, a chuť je přesto výborná. Oceníte ji také v případě, že máte „nimravé“ děti, které nesnášejí v polévce jikry a mlíčí. A v neposlední řadě – je vážně velmi, velmi jemná a lahodná.

Smetanová rybí polévka

  • 1 cibule
  • 2 menší mrkve
  • 2 petržele podobné velikosti
  • stejně velký kus celeru
  • kousek květáku
  • 3 lžíce másla
  • 500 g bílé ryby (např. tresky)
  • bez kostí a kůže
  • 800 ml zeleninového nebo rybího vývaru
  • sůl (dle slanosti vývaru)
  • 6 kuliček celého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • špetka muškátového květu
  • 1 menší pórek
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce hladké mouky
  • velká hrst hladkolisté petržele

Cibuli, kořenovou zeleninu a květák nakrájejte na malé kousky. V kastrolu si rozpusťte máslo, přidejte cibuli, opečte ji dosklovita, pak přidejte zbylou zeleninu. Opékejte za občasného míchání několik minut, zelenina se rozvoní a zezlátne.

Rybu si pokrájejte na větší kousky, zeleninu v kastrolu odhrábněte na stranu a do středu vložte kousky ryby. Nechte jen lehce zatáhnout, zalijte vývarem a přidejte všechno koření, přiveďte k varu a nechte pomalu probublávat asi 30 minut.

Mezitím si očistěte pórek, odstraňte z něj tmavě zelenou tuhou část a všechno světlé a šťavnaté pokrájejte na kolečka. Přidejte je do polévky asi po 20 minutách varu. Jakmile přidáte pórek, rozmíchejte si v hrnku lžíci mouky s troškou smetany na kašičku, pak postupně vmíchávejte zbytek smetany, až vám vznikne jednolitá směs. Tuto „záklešťku“ nalijte do polévky a počítejte s tím, že by se měla také vařit, a to asi 10 minut mírným varem (teď už polévku hlídejte, aby nevzkypěla). Na závěr ochutnejte a podle potřeby dosolte. Přidejte pořádnou hrst posekané petržele. Pokud chcete, můžete ještě na talířích nechat rozpustit v polévce lžíci másla, zvlášť děti jsou z toho vždycky nadšené.

K polévce můžete přidat krutony opečené na másle, zvlášť pokud ji servírujete na Štědrý den. Tehdy je to skoro povinnost – a neznám nikoho, kdo by krutony nemiloval (spíš mívám problém, kam je schovat, aby obsah misky nezmizel ještě dřív, než nandám polévku). Použijte bílé pečivo, nakrájejte ho na kostičky a opečte je na pánvi na několika lžících másla. K této polévce se skvěle hodí krutony, které při opékání navíc posypete sušeným tymiánem. 

Autor: Lidovky.cz