Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Šneci po Burgundsku. Jak na vánoční pochoutku, poradí šéfkuchař

Jídlo

  5:56
Chcete se o Vánocích pustit do přípravy šneků? Abyste nasytili čtyři osoby, je potřeba koupit 48 šneků a vyhradit si tak sedm hodin na přípravu. Jak na to poradí šéfkuchař francouzské restaurace La Gare Jan Kvasnička.

Šneci po Burgundsku foto: La Gare

Šneci po Burgundsku

Zeleninový vývar:

  • 2 mrkve
  • 2 cibule
  • 100 ml bílého vína
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 15 g soli

Máslo na šneky:

  • 100 g hladkolisté petržele
  • 50 ml bílého vína
  • 50 g toustového chleba bez kůrky
  • 500 g másla
  • 20 ml Pastisu
  • 30 g česneku
  • 30 g šalotky
  • 20 gramů soli

Šneky vaříme ve vodě s octem okolo jedné hodiny, pak je vyjmeme a vidličkou oddělíme maso od ulit. Ulity vrátíme do vody s octem a necháme vyvařit další hodinu a půl. Šnečí maso očistíme a uvaříme v zeleninovém vývaru s bílým vínem. Vaříme pomalým, táhlým varem okolo 4 hodin. Poté šneky vyndáme a necháme okapat.

Hladkolistou petržel rozmixujeme, přidáme toustový chléb bez kůrky, celé dohromady znovu rozmixujeme a dáme stranou. Vezmeme si máslo, které jsme nechali trošku povolit a vmícháme do něj sůl, bílé víno, pastis, česnek nastrouhaný najemno a šalotku nakrájenou najemno. Nakonec přidáme hladkolistou petržel rozmixovanou s toustovým chlebem a vše zapracujeme.

Do vyvařených okapaných ulit vložíme na dno trošku připraveného másla na šneky, přidáme šnečí maso, a poté opět navrch přidáme trochu másla. Gratinujeme v troubě rozpálené na 200°C po dobu 7-8minut. Podávat můžeme s francouzskou bagetou.

Jaký bramborový salát udělat letos?

Autor: