23. prosince 2018 6:44 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Šneci, ústřice a tradiční chorvatská rybí polévka. Jak slaví Vánoce šéfkuchaři?

Šneci se vrací na české talíře. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Šneci se vrací na české talíře. | foto: Shutterstock

Zajímalo by vás, co na Štědrý den večeří šéfkuchaři? A jestli dodržují tradice? Zeptali jsme se několika z nich na to, jak svátky prožívají, a kdo u nich doma jídlo připravuje.

1) Postíte se na Štědrý den?

2) Dáváte si minci pod talíř? Či dodržujete jiné tradice?

3) Co máte k obědu?

4) Co jíte k večeři? A kdo ji připravuje?

5) Chodíte na půlnoční mši?


Jakub Černý, Alcron

1) Na štědrý den jsem obvykle v práci a mým úkolem je vše ochutnávat. A neochutnat například krásně upečenou kachnu by byla velká škoda.

Jakub Černý

Jakub Černý

2) Když nezapomeneme. Obvykle si dáváme pod talíř šupiny.

3) Oběd je vždy otevřený, ale snažím se užít si ho.

4) I když moc nedodržuji vánoční zvyky, na večeři mám vždy kapra s bramborovým salátem, zásadně bez hrášku.

5) S kamarády jsem chodíval. Mělo to vždy svoje kouzlo, i když hlavní důvod byl, zajít po mši do baru.

Miroslav Grusz, mg restaurant

1) Většinou na Štědrý den se postím, teď se navíc schazíme v restauraci jako rodina (kolem 20 lidí), což je super. 

Miroslav Grusz, šéfkuchař mg restaurace

Miroslav Grusz, šéfkuchař mg restaurace

2) Pouštíme loďky, krájíme jablka, občas lijeme olovo a tak dále. Teď již třetím rokem pokaždé jiná tradice. 

3) K obědu hrachovou polévku nebo dříve Kuba

4) Večeři připravuji já pro všechny, řízky z kapra a salát, občas něco zajímavého - třeba šneci, nebo ústřice. 

5) Teď s dětmi ne, ale možná letos opět půjdeme, holky už jsou větší

Marek Šuto, Seafood by Maare

1) Rád bych, je to tradice tady v Česku, tak samozřejmě i v Chorvatsku. Bohužel ne vždy předsevzetí půstu vyjde. Štědrý den totiž vybízí k ochutnávání svátečních specialit. Hlavním důvodem uzobávání dobrot je společnost rodiny, ale i přátel, s kterými se scházíme od rána celý Štědrý den. Chorvatsko je přímořský stát, takže se na rybách vždy pěkně vyřádíme. I když se tradičně jí jeden základní pokrm večer, hodně lidí to rozjede do celodenní palety seafood specialit, takže se ten půst občas změní na přejedení. Já se snažím zůstat ten den jen na základním štědrodenním menu, i když to na mě není vidět a nikdo tomu neuvěří. 

2) Ano, ale to tady v Čechách, kde žiji. Manželka je Češka a v její rodině je to tradice. Tradice jsme promíchali a v podstatě je dodržujeme. Tím vzdáváme poctu generacím před námi, tak to vidím, ale také společnosti, ve které žijeme a která tradice ctí. Nejsem věřící, ale tradice ctím. Ctím víru o kterou je opřeno hodně lidí kolem mě a v tom je podporuji, dává jim to větší sílu.

Marek Šuto

Marek Šuto

3) Bakalar – tradiční chorvatskou rybí polévku z uzené tresky a brambor, ochucené nejlepším olivovým oleje. Konzumujeme to celé Chorvatsko, i když treska není vůbec v našem moři – Jadranu. Sušená treska přišla ze severu Evropy, asi velice dávno. Bylo to i jídlo chudých. Upravuje se nejen jako polévka, ale i jako pomazánka. Treska se uvaří a seštouchá s bramborem a samozřejmě dobrým olivovým olejem. Mají to i Italové a Španělé. Dokonce Portugalci na tom úplně ulítávají a ze sušené tresky dělají spoustu různých specialit

4) Smažené filátka mořského ďase s bramborovým salátem. Tchýně asi snad jednou dala na mé rady a vyměnila ďase za kapra. Od té doby je to základ v mé české rodině. Kapra máme ale také, alespoň 3 filátka kvůli tradici. A kdo to připravuje – samozřejmě tchýně. 

5) Za mlada ano, jelikož Vánoce začínaly po půlnoci a tím i velký mejdan, setkání s přáteli, oslavy a tanec. Dnes už ne. Jak jsme starší, tak více klidu neuškodí. Do kostela o půlnoci pravidelně nechodíme, ale považuji to ze hezkou tradici. Již jsem zmínil, že nejsem věřící, ale i nevěřícím doporučuji se alespoň jednou zajít podívat na půlnoční a užít si tamní atmosféru.

Petr Svořeň, Hotely Akademie

1) Ano, ale jen málo kdy to vydržím do večeře.

2) Tradice už jako takové nedodržujeme, ale máme své rodinné. Všichni se svátečně oblékneme, otevřeme dobré víno a celý den společně trávíme chystáním štědrovečerní večeře a veškerou společnou aktivitou.

Petr Svoreň

Petr Svoreň

3) Oběd nemáme, snažíme se postit, ale jak jsem psal moc nám to nevychází. Všichni chodíme tajně ochutnávat. 

4) K večeři máme kapra a bramborový salát. Dcera ale rybu nejí, je veganka, tak ji děláme různé alternativy. Salát děláme, ale používáme spojovou majonézu. Večeří chystá manželka, já jen pomáhám. 

5) Každý rok chceme, ale ne vždy nám to vyjde. 

Dominika Tesařová, šéfcukrářka Cake Factory Lagarto

1) Nikdy nám to doma nevydrželo. Možná jen když jsem byla malá a věřila mamce, že uvidím zlaté prasátko. Teď už máme každý rok na snídani vánočku a pak celý den zobeme cukroví. A samozřejmě ještě celý den jíme chlebíčky.

2) Minci pod talíř nedáváme, ale vzhledem k tomu že mamka pracuje v trafice, tak každý rok máme pod talířem los a sportku. Tradice se u nás dodržovali, jen když jsem byla malá. Teď už moc ne. Jen nevstáváme od stolu a všichni čekáme až zazní zvoneček. Dřív jsme ještě krájeli jablka a pouštěli lodičky se svíčkou na vodu.

Dominika Tesařová

Dominika Tesařová

3) K obědu nemáme nikdy nic. Zobeme celý den co nám zrovna přijde pod ruku. Nejvíce celý den jíme chlebíčky a cukroví, protože se scházíme úplně celá rodina. Takže od sebe vše ochutnáváme. Ale vyloženě oběd nemáme.

4) U nás doma nejíme kapra, takže máme klasicky jen bramborový salát, řízek a polévku. Někdy i vinnou klobásu. Už od mala dělám já s taťkou bramborový salát a táta ještě dělá knedlíčkovou polévku. Je to z důvodu, že mamka byla vždy v práci 23 i 24. Takže mamka má na starosti jen maso a zařizuje krásnou atmosféru Vánoc.

5) Nechodíme, ale sejdeme se s přáteli, se kterými Vánoce neslavíme a chodíme každý rok na Štědrý den dopoledne do kostela pro Betlémské světlo. Kde si dáváme svařák a lijeme olovo. Je tam strašně příjemná atmosféra.

apeAlena Pecháčková

Najdete na Lidovky.cz