Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

SOMELIÉR: Jarní osvěžení. Jaká vína si vybrat?

Jídlo

  6:43
Jaro je tady a já bych tentokráte rád navázal na svého kolegu a kamaráda Honzu Punčocháře, který před pár dny psal o jarních surovinách a pokrmech. Nejen pro kuchaře, ale myslím, že pro nás všechny je jaro krásné, tedy snad kromě alergiků, a proto bych chtěl doporučit

Tomáš Brůha foto: Archiv Tomáše Brůhy

Čerstvá zelenina, velikonoční nádivky a jiné delikatesy, medvědí česnek, chřest, na tom všem si v tomto období pochutnáváme. A jaká vína vybírat k těmto svěžím a často i velmi lehkým pokrmům? Odpověď se sama nabízí - lehká a svěží mladá vína, která nás po těžké zimě osvěží a povzbudí.

K pokrmům doplněné o medvědí česnek, nebo jak radí Honza, s olejem s medvědím česnekem, se díky výraznější vůni a jemné „česnekové“ chuti skvěle budou hodit vína mírně aromatičtější, tedy odrůdy jako je například Sauvignon. Kdo má rád hodně výrazné chutě, sáhněte po novosvětských vínech, třeba z Nového Zélandu, kdo si potrpí na klasiku a eleganci, určitě by měl ochutnat Sauvignon z údolí řeky Loiry.

Ke chřestu v jeho mnoha podobách výborně pasuje Veltlínské zelené, Ryzlink nebo i již zmíněným Sauvignonem. Jemné variace, tedy třeba zelený chřest na másle s holandskou omáčkou skvěle vynikne s lahodným Veltlínským zeleným, hutnější úpravy chřestu, třeba zapékaný chřest nebo chřestové rizoto či polévka se bude dobře doplňovat s Ryzlinkem rýnským nebo příjemným mladým Chardonnay. Určitě můžete i zde upřednostnit vaši osobní chuťovou preferenci, tedy všechny varianty úprav snoubit s vaší oblíbenou odrůdou, nejen výše zmíněné odrůdy. Hodně zajímavou kombinaci zcela jistě vytvoří i mladý a suchý Müller Thurgau.

Tomáš Brůha

Jeden z nejlepších českých someliérů, trojnásobný vítěz mistrovství České Republiky Trophée Bohemia Sekt a reprezentant Česka na mistrovství světa a na mezinárodních soutěžích pracoval celých 11 let jako hlavní someliér pro společnost Bohemia Sekt. V současné době pracuje jako head sommelier pro společnost Premier Wines & Spirits.

Velikonoční lahůdky a tradiční jídla se často pojí s kopřivami, a protože kopřiva při tepelných úpravách ztrácí na své pikantnosti, nabízí se tu odrůdy jako Müller Thurgau nebo Ryzlink vlašský. Pokud si na Velikonoce tradičně pochutnáváte na jehněčím mase, bude tou správnou volbou víno červené, ideálně z odrůdy Pinot noir nebo chcete-li, Rulandské modré.

Samostatnou kapitolou mohou být různé zeleninové saláty z čerstvé zeleniny, velmi často doplňované o grilované maso, tady směle můžete sáhnout po lahvi růžového vína, na odrůdě příliš nezáleží, to je čistě na vaší chuti. A opět pěkně poslouží i mladá a svěží bílá vína.

Zkrátka by se chtělo říct, nechte jarní očistu na jindy a plnými doušky užívejte jarních surovin a krásným mladým vínem. Se sklenkou dobrého vína je zážitek vždy silnější a výraznější.

Jídlo pod palbou

Nová rubrika serveru Lidovky.cz. O své názory, zážitky a dojmy z gastronomie se se čtenáři podělí šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář, nejlepší český someliér Tomáš Brůha, šéfkuchař a majitel nově otevřené tržnice v Dlouhé ulici Food Story Jiří Konhefr a nově také blogerka Veronika KOKO Kokešová.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...