Čtvrtek 1. října 2020svátek má Igor 15 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

SOMELIÉR: Může být víno z krabice kvalitní?

Tomáš Brůha | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Tomáš Brůha | foto: Archiv Tomáše Brůhy

Nemusíte se bát, tahle glosa určitě nebude o vínech v tetrapacku, tedy takzvaných „krabičácích“. Chtěl bych se spíše pozastavit nad jiným balením, tzv. Bag-in-box (BiB), tedy v doslovném překladu „pytel v krabici“. Jde o naplněný pytlík vakuově uzavřený, který se dává do papírové krabice. Upřímně - velmi moderní a poměrně praktický způsob balení vína.

Asi vás napadne, že jsem se zbláznil, sommelier, který si „prolévá hrdlo“ nejdražšími víny a pak tady mluví o vínu v krabici... Ale není krabice jako krabice! Je třeba si uvědomit, že podle statistik se už takřka 50 % světové produkce vína, plní právě do těchto obalů. A nemusí to hned předznamenávat sníženou kvalitu vína. Naopak, díky oblíbenosti Bag-in-boxů můžeme vysledovat i stoupající kvalitu „náplně“.

Ano, máte pravdu, ta opravdu skvělá a velká vína s velkým V, se do tohoto typu obalu neplní a nikdy plnit nebudou, ale zůstaňme nohama na zemi. Kolikrát za týden, měsíc či rok, si opravdu dopřáváme takováto krásná vína? Mnohem častěji nám jde spíš o příjemné, pitelné víno na večerní popíjení nebo jen sklenku v obědu či večeři.

Jaro je za námi a léto je v plném proudu, prázdniny se kvapem blíží a mnoho z Čechů pořád míří za svojí dovolenou na chatu či chalupu, případně na výlety autem po krajinách okolních. A popravdě je mnohem praktičtější, nejen co se týče váhy, ale i prostoru, vzít s sebou 1 či 2 bag-in-boxy, než několik kartonů vína. Nehledě na jednodušší přepravu, i způsob likvidace

V současné době se i v České republice objevují nová vína v tomto praktickém balení, takže nejde již jen o bývalou kategorii stolního vína, ale můžete si dnes koupit v BiB balení i vína apelací jako jsou Chablis nebo Chateauneuf-du-Pape. Ovšem, nejen tato jména, mohou to být třeba i svěží bílá a červená vína z Itálie nebo i z Nového světa. Výběr je poměrně veliký a to i v několika cenových hladinách, každý si může najít to své.

Sám jsem se před časem zúčastnil testu – hodnocení kvality vín právě v balení Bag-in-box – a musím přiznat, že jsem byl mile překvapen dobrou kvalitou vín. Je možné, že to bylo i proto, že jsem k hodnocení přistupoval s určitou nedůvěrou a neočekával nic světoborného, a právě o to víc bylo moje překvapení, ale i přesto můžu s klidným svědomím tato vína pro onu každodenní spotřebu směle doporučit.

Jídlo pod palbou

Nová rubrika serveru Lidovky.cz. O své názory, zážitky a dojmy z gastronomie se se čtenáři podělí šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář, nejlepší český someliér Tomáš Brůha, šéfkuchař a majitel nově otevřené tržnice v Dlouhé ulici Food Story Jiří Konhefr a nově také Filip Trčka z Ambiente a pivovarský sládek Pavel Zítek.

Feťáci lásky stále hledají, ale nikdy nenajdou, říká párový terapeut Vojtko

Psycholog Jan Vojtko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lásku si často pleteme se zamilovaností, ale vztah je práce, která nikdy nekončí. „Tolerance není ten správný klíč ke...

Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Swingers kluby, tedy místa neřesti, kde si páry mezi sebou střídají partnery a užívají si i těch nejdivočejších...

Střeva můžou i za naše štěstí či obezitu, říká molekulární biolog Ryšávka

Molekulární biolog Petr Ryšávka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Za civilizační choroby (např. alergie), ale i za vážné nemoci může mimo jiné vybíjení bakterií ve střevní mikroflóře....