Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

SOMELIÉR: Šumivé víno do koktejlu? Lepší než byste čekali

Jídlo

  6:11
V minulé glose jsem se věnoval tomu, jaké víno si dát u grilování a spíše jsem se zaměřoval na růžová vína. Tentokrát se trochu nezvykle pro someliéra podíváme do trochu jiného šuplíku. Často od kolegů nebo milovníků vína slyším, jak se víno nesmí nikdy míchat. Samozřejmě, když do krásného červeného nalijete colu, tak budu vrčet a nebudu moc rád a rozhodně to nebudu pít. Jsou ale i skvělé míchané nápoje, do kterých se víno a zvláště pak to šumivé, hodí naprosto skvěle.

Tomáš Brůha foto: Archiv Tomáše Brůhy

Na letní koktejly založené na bublinkách není třeba mít speciální vybavení a spoustu surovin. Já mám na mysli spíše takové drinky, které namícháte velmi jednoduše, za krátkou dobu a ještě k tomu sklidíte velký úspěch. Všeobecně známe asi jen jeden koktejl, který proslavila hlavně Itálie a možná specifičtěji horské oblasti a italská lyžařská střediska. To je už ovšem maličko nuda a proto vám, pokud mohu, trochu poradím: buďte kreativní, fantazie je velká čarodějka a když dodržíte základní pravidla, úspěch na sebe nenechá dlouho čekat.

Skvělé jsou koktejly na bází šumivých vín a čerstvých ovocných šťáv. Tím dosáhneme hned několika efektů – koktejl bude lehký, sníží se podíl alkoholu, což je v letních dnech často žádoucí a zároveň do sebe dostanete i nějaké ty vitamíny, které se s alkoholem případně poperou.

Ať už se budeme bavit o klasických a poměrně známých koktejlech, jako je např. Mimosa (tedy kombinace pravého champagne a čerstvé pomerančové šťávy) nebo Bellini (kvalitní prosecco s broskvovým pyré), nebo třeba méně známých – Champagne coctail – velmi zajímavá kombinace cukru, který se namáčí v bitteru a šampaňského, které se může ale nemusí zakápnout ještě trochu cognacu. Je tu vždy nový chuťový rozměr, který nám může již známý nápoj nabídnout.

Obecně kombinace rozmixovaného ovoce a šumivého vína jsou skvělé. Namísto prosecca můžete vyzkoušet španělskou cavu, která si momentálně hledá místo v českých srdcích. Výborné jsou i Crémanty, tedy francouzská šumivá vína, která jsou u nás zatím velmi opomíjena. Takže se nebojte vzít jakékoliv ovoce, rozmixovat a jednoduše dolít šumivým vínem. Zdobte plátkem ovoce nebo i třeba osvěžující mátou.

Koktejly z šumivého vína

Esprit of June

Geniální francouzský likér June se vytváří z květů vinných odrůd, a tak skvěle sedí právě k vínu. Na led vlijte čtyři díly pravého šampaňského a dolijte jedním dílem likéru a netradiční, ale výtečný drink máte na světe.

Agua de Valencia

Přijde vám více přátel na párty? Připravte si skvělý španělský koktejl! Do litrové nádoby vložte led, přidejte panáka ginu, panáka vodky, dvě deci pomerančového džusu nebo čerstvého freshe a vše dolijte cavou. Úspěch zaručen!

Druhá možnost je mix různých likérů s šumivým vínem, sodou a ledem. Kupříkladu právě ve Francii, ale i jinde na světě, jsou mimořádné, unikátní likéry, které můžete v zimě používat do horkých nápojů, ale v létě jsou právě velmi dobré v míchaných drincích. Jednoduše vložte do sklenky led, na něj kvalitní likér, doplňte cavou, proseccem nebo crémantem (pokud chcete opravdu luxus, klidně i pravé champagne) a dolijte sodou, promíchejte a máte lehký koktejl snů.

Navíc tyto jednoduché koktejly mohou plnit i roli skvělého aperitivu, tedy nápoje, který má za úkol povzbudit a naladit chuťové pohárky. Nebo případně dobře splní i roli onoho uvítacího nápoje, než se rozpálí gril a začneme servírovat naše speciality.

Jídlo pod palbou

Nová rubrika serveru Lidovky.cz. O své názory, zážitky a dojmy z gastronomie se se čtenáři podělí šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář, nejlepší český someliér Tomáš Brůha, šéfkuchař a spolumajitel nově otevřeného komplexu restaurací Mánes, člen Pražského kulinárního institutu a ambasador značky Tork pro lepší hygienu v restauracích Jaroslav Zahálka.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!