Pondělí 26. října 2020svátek má Erik 12 °C zataženo Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

SOMELIÉR: V létě vsaďte na růžové víno. Hodí se ke grilovanému masu i dezertu

Růžové víno (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Růžové víno (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Teplé dny jsou tu a s tím přichází i čas grilování, zahradních večírků i pikniků. V posledních letech je i u nás velký boom růžových vín, která se nejvíce konzumují právě v tento čas. Aby ne, jsou lehká, mají často nižší podíl alkoholu a hodí se takřka ke každé dobrotě z grilu.

Růžová vína totiž velmi dobře ladí s velkou škálou jídel jak slaných, tak i sladkých, a proto jsou ideální pokud nechcete příliš řešit různá vína k jednotlivým chodům.

S létem ale přichází i čas, kdy více pijeme tato lehká vína a méně dbáme na kvalitu. Často jsou k dostání hodně sladká či polosladká vína, která bych v létě osobně raději vynechal. Více vás osvěží lehká mladá vína nebo samozřejmě kvalitní bubliny v podobě šampaňského, prosecca, cavy nebo sektu. Dobré je sáhnout po sklence s vyšší kyselinkou a nižším procentem alkoholu. Doporučuji růžová a bílá vína z Moravy, Rakouska, Německa, severní Itálie nebo jižní Francie, tam bývají mladá bílá a růžová vína lehčí a ovocnější a tím pádem i skvěle osvěžující.

Mladší vína

Všeobecně je dobré kupovat růžová vína mladší, maximálně do tří let od výroby, obecně se totiž růžová vína příliš nevyrábí pro delší časovou dobu. Samozřejmě najdeme i výjimky jako třeba Tavel ve Francii či vína z jižní Itálie a Španělska, ale to už jsou krásná vína, která nebudou tolik osvěžující a lehká. Taková růžová se hodí třeba na honosnější večerní akci.

Jídlo pod palbou

Nová rubrika serveru Lidovky.cz. O své názory, zážitky a dojmy z gastronomie se se čtenáři podělí šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář, nejlepší český someliér Tomáš Brůha, šéfkuchař a spolumajitel nově otevřeného komplexu restaurací Mánes, člen Pražského kulinárního institutu a ambasador značky Tork pro lepší hygienu v restauracích Jaroslav Zahálka.

Ať už se budeme bavit o bílém nebo růžovém víně, vždy sáhněte po suché nebo polosuché variantě a podávejte o teplotě 8 – 10 stupňů. Určitě je dobré si připravit ice kýbl s ledem, ať můžete vína uchovávat v požadované teplotě. Já osobně preferuji růžová vína z odrůd Zweigeltrebe, Rulandského modrého nebo Svatovavřineckého. Z těch bílých bych potom sáhnul po Rieslingu či Veltlínu z Rakouska, Rieslingu či Mülleru z Německa nebo po klasických italských odrůdách jako Pignot grigio či Savignon. V poslední době se těší velké oblibě i tzv. clarety, tedy bílá vína z modrých hroznů, která nabídnou krásnou svěží chuť.

Samostatnou kapitolou jsou šumivá vína, která se v tento čas pijí suverénně nejvíce. U bublin si dávejte velký pozor na to, aby byla suchá či polosuchá, jelikož v teplém počasí bych sladké varianty opravdu nevolil. Určitě dbejte na kvalitu a na to, aby šumivé víno bylo opravdu šumivým, nikoliv jen perlivým vínem, jako tomu je u některých levnějších variant. Perlivému vínu se perlení dodává, ale šumivé víno má bublinky již díky procesem výroby. Šumivým vínům dodává skvělou svěžest třeba ovocný fresh, tedy smícháte-li víno s čerstvou ovocnou šťávou, dostanete výborný drink třeba na zahradní party.

Každopádně hlavně nezapomínejte na vodu a v létě obzvlášť při konzumaci alkoholu dostatečně tělo hydratujte. Ať nemusíte řešit potíže s bolestí hlavy nebo s jinými zdravotními potížemi.

Feťáci lásky stále hledají, ale nikdy nenajdou, říká párový terapeut Vojtko

Psycholog Jan Vojtko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lásku si často pleteme se zamilovaností, ale vztah je práce, která nikdy nekončí. „Tolerance není ten správný klíč ke...

Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Swingers kluby, tedy místa neřesti, kde si páry mezi sebou střídají partnery a užívají si i těch nejdivočejších...

Střeva můžou i za naše štěstí či obezitu, říká molekulární biolog Ryšávka

Molekulární biolog Petr Ryšávka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Za civilizační choroby (např. alergie), ale i za vážné nemoci může mimo jiné vybíjení bakterií ve střevní mikroflóře....