Neděle 24. října 2021, svátek má Nina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Španělská zeleninová polévka s masovými kuličkami. Jak na ni?

Jídlo

  6:25
Na podzim se každý rok vracím k mému neoblíbenějšímu jídlu, a tím je polévka. Ideálně taková, ve které stojí lžíce. Tentokrát jsem si pro inspiraci sáhla do španělské kuchyně a připravila hustou a chuťově bohatou zeleninovou polévku s masovými kuličkami ochucenými kořením typickým pro chorizo. Budu moc ráda, když mi dáte vědět, jestli vám chutnalo stejně jako mně.

Španělská zeleninová polévka s masovými kuličkami foto: Lucie Grusová

Španělská zeleninová polévka s masovými kuličkami

Kořenící směs

  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička semínek koriandru
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička oregána
  • 2 bobkové listy
  • 1/3 lžičky mleté skořice
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 2 lžičky sladké papriky
  • špetka chilli koření
  • pepř
  • sůl

Masové kuličky 

  • 500 g mletého vepřového masa, případně mixu s hovězím
  • 1 vejce

Zeleninová polévka

  • 40 g sádla
  • 100 g cibule
  • 250 g čerstvé papriky (ideálně více barev)
  • 300 g máslové dýně nebo hokaido
  • 4 stroužky česneku
  • 40 g rajčatového protlaku
  • 400 g konzervovaných nebo čerstvých loupaných rajčat
  • 800 ml vody
  • 1 lžička oregána
  • sůl
  • pepř

Postup

Kořenící směs
Všechno kromě papriky, chilli, soli a pepře umelte najemno (například v elektrickém mlýnku na kávu). Pak smíchejte i se zbytkem koření.

Masové kuličky
Mleté maso propracujte spolu s vejcem a připravenou kořenící směsí. Ze začátku dejte koření spíše méně a později případně přidejte. Nicméně kuličky by měly být opravdu výrazně kořeněné, chuťově připomínající chorizo. Pokud tuto uzeninu seženete v dobré kvalitě a složení, můžete kuličky v polévce nahradit kolečky chorizo klobásy. Pokud si chcete být jistí správným ochucením, kousek směsi opečte na pánvi a maso případně ještě okořeňte. Z masové směsi vypracujte malé kuličky (cca 10 g).

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

Můžete je upéct v troubě (cca 15 minut na 180 °C), ale jejich opečení v tuku dodá polévce potřebnou chuť, takže to v tomto případě doporučuji.

Zeleninová polévka
V širším hrnci opečte na sádle postupně všechny kuličky. Příliš s nimi nemíchejte, jen je v tuku pootočte potřesením hrncem. Opečené kuličky vyndejte z hrnce, dejte stranou a v tuku, který po nich zbyl, orestujte dozlatova osolenou cibuli. Až začne hnědnout, přisypte na drobné kostičky nakrájenou papriku a dýni (máslovou oloupejte, hokaido stačí omýt). Za častého míchání pár minut restujte.

Přidejte rozdrcený česnek a krátce nechte rozvonět. Vmíchejte rajčatový protlak a za stálého míchání ho minutku opečte. Vše zalijte rajčaty a vodou. Ochuťte oreganem, solí a pepřem. Vařte do změknutí zeleniny. Na posledních pár minut dejte do polévky prohřát i opečené masové kuličky.

Polévku můžete na talíři doplnit oblíbenými bylinkami. Nejlépe se hodí hladkolistá petrželka nebo koriandr.

Jako u mnoha jídel z jednoho hrnce, i tato polévka chutná nejlépe druhý a třetí den, kdy se všechny chutě krásně propojí.

Tipy: Kořenící směs si můžete připravit ve větším množství, uložit do uzavřené sklenice a použít pro ochucení různých dalších jídel.

Pokud se nemáte všechny druhy koření k dispozici nebo se vám nechce s kořenící směsí připravovat, můžete maso ochutit jen uzenou paprikou, mletým římským kmínem, rozdrceným česnekem, solí a pepřem.

Kuličky poskytnou skvělý základ pro mnohá rychlá jídla, proto jich doporučuji připravit více a zamrazit. Můžete je pak použít jako doplněk zeleninového salátu, naplnit jimi různé placky nebo podávat s pečenou zeleninou, květákovou rýží nebo nějakým pyré jako hlavní chod. Skvěle se hodí i jako svačinka na cesty nebo doplněné o různé dipy poslouží jako pohoštění pro hosty.

Autor:

Syndrom Petra Pana. Proč někteří muži nikdy nedospějí a žijí jako paraziti

Premium V každém chlapovi zůstává kousek kluka, ale musí to být právě jen ten kousek. Pokud muž nechce vyrůst a převzít...

Čína má Evropu v hrsti, za pár týdnů dojde hořčík. Auto bez něj nevyrobíte

Premium Vše nasvědčuje, že současná čipová krize v automobilovém průmyslu je jen zahřívacím kolem před tím, co se na Evropu...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...