Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Španělský poklad. Jak připravit paellu?

Jídlo

  21:40
Vedle italských špaget a řecké musaky patří mezi nejoblíbenější středomořská jídla paella. Na přípravu tohoto španělského pokrmu vám bude stačit pouze jedna pánev. A jak ji připravit? Podobný úkol dostali i soutěžící v pořadu Masterchef. Nechte se inspirovat receptem šéfkuchaře Romana Pauluse.

Paella

  • 8 tygřích krevet
  • 8 krevet střední velikosti
  • 350 g kalamárů (nebo kuřecího masa)
  • 3 větší hodně zralá rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 2 papriky
  • 750 g rýže
  • ,5 l rybího nebo zeleninového vývaru
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 1 až 2 dl bílého vína
  • olivový olej
  • špetka šafránu
  • sůl
  • pepř
  • 250 g slávek
  • 250 ml zeleninového vývaru na slávky

Postup: V pánvi si rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli, česnek a papriku. Pak přidáme mořské plody (kalamáry je nejlepší krájet na plátky, vytvoří se kolečka) a orestujeme – stačí tři čtyři minuty. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme ke směsi.

Paella a nejlepší tapas ve městě. Kam se vydat za španělskou kuchyní?

Nakonec přisypeme rýži, krátce ji orestujeme a zalijeme rybím (zeleninovým) vývarem nebo vodou a vínem. Vaříme nejprve zprudka asi deset minut, pak přidáme špetku šafránu (rýži obarví dožluta), plamen stáhneme a necháme dusit dalších asi patnáct minut, dokud není rýže měkká a všechna tekutina se neodpaří. Nemícháme. Můžeme dochutit solí či pepřem. Slávky povaříme ve zbylých 250 ml zeleninového vývaru (vařením by se měly otevřít – ty, které zůstanou zavřené, je potřeba vyhodit) a paellu jimi dozdobíme.

Autor: