Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Specialita ze Saúdské Arábie. Kabsa se připravuje hlavně na oslavách

Jídlo

  5:32
Kabsa je aromatický rýžový pokrm původem ze Saúdské Arábie známý na většině Arabského poloostrova. V některých oblastech se pro něj vžil i název makbūs. Toto fantastické rodinné jídlo se svou přípravou podobá španělské paelle a obvykle obsahuje kuřecí, rybí nebo jehněčí maso a spoustu koření a bylinek.

Kabsa je aromatický rýžový pokrm původem ze Saúdské Arábie známý na většině Arabského poloostrova. foto: Chilli, průvodce světem pálivého jídla

Připravuje se při zvláštních příležitostech a oslavách a podává se z velké servírovací mísy, s pikantní rajčatovou omáčkou daqqūs. Podobný pokrm na bázi kořeněné rýže a rajčat najdeme i v západní Africe pod názvem jollof rice, kde se pro ostrost obvykle přidávají papričky scotch bonnet. Na tento recept se hodí třeba mořský vlk.

Kabsa

  • 1 bílá mořská ryba v celku, vykuchaná
  • 3 cibule, nakrájené nadrobno
  • 2 zelené papričky birdʼs eye
  • 3 stroužky česneku, propasírovaného
  • půl lžíce zázvoru, nastrouhaného
  • půl lžíce pomerančové kůry
  • půl lžíce kardamomu
  • půl lžičky skořice
  • půl lžičky hřebíčku
  • 1 lžička šafránu
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • šťáva z půl limetky
  • šťáva z půl citronu
  • 500 g rajčat, nakrájených nadrobno
  • 200 g basmati rýže, propláchnuté
  • 2 mrkve, nastrouhané nahrubo
  • olej
  • sůl, pepř

Na ozdobu: 

  • 50 g mandlových lupínků, spařených
  • 50 g rozinek
  • olej

Daqqūs:

  • 200 g rajčat, nakrájených na čtvrtky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce sušených papriček Aleppo
  • 4 stroužky česneku
  • půl lžičky římského kmínu
  • 1 lžička tahini
  • sůl, pepř
  • olej

Rýži namočíme na půl hodiny do vody, poté scedíme. Na omáčku daqqūs v kuchyňském mixéru zpracujeme rajčata, protlak, česnek, papričku a tahini dohladka. Dochutíme římským kmínem, solí a pepřem a zakápneme troškou olivového oleje.

Na oleji osmažíme cibuli do sklovata. Postupně přidáváme česnek, papričky, zázvor, pomerančovou kůru, kardamom, skořici, hřebíček, šafrán, bobkový list, muškátový oříšek, limetkovou šťávu a rajčatový protlak. Dobře promícháme, snížíme plamen a pod pokličkou vaříme asi 20 minut.

Poté vložíme rajčata a znovu přivedeme k varu. K rajčatům přisypeme rýži a vhodíme mrkev a zalijeme asi 1 litrem vody, která by měla směs jen těsně zakrývat. Vše dochutíme solí a pepřem a dobře promícháme. Vaříme na mírném ohni asi 20–30 minut, dokud se všechna voda nevstřebá a rýže není na skus měkká.

Mezitím rybu zevnitř osolíme, pokapeme olejem, citronem a dáme do trouby rozehřáté na 200 °C. Pečeme 20–30 minut (dle velikosti), dokud není maso měkké. Na pánvi na rozehřátém oleji orestujeme mandle a rozinky dozlatova a necháme je na papírové utěrce okapat. Rýži ozdobenou mandlemi a rozinkami podáváme na velkém talíři společně s rybou a omáčkou. 

Ukázka z knihy Chilli, průvodce světem pálivého jídla.

Autor: