Pondělí 25. října 2021, svátek má Beáta
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Specialita ze Saúdské Arábie. Kabsa se připravuje hlavně na oslavách

Jídlo

  5:32
Kabsa je aromatický rýžový pokrm původem ze Saúdské Arábie známý na většině Arabského poloostrova. V některých oblastech se pro něj vžil i název makbūs. Toto fantastické rodinné jídlo se svou přípravou podobá španělské paelle a obvykle obsahuje kuřecí, rybí nebo jehněčí maso a spoustu koření a bylinek.

Kabsa je aromatický rýžový pokrm původem ze Saúdské Arábie známý na většině Arabského poloostrova. foto: Chilli, průvodce světem pálivého jídla

Připravuje se při zvláštních příležitostech a oslavách a podává se z velké servírovací mísy, s pikantní rajčatovou omáčkou daqqūs. Podobný pokrm na bázi kořeněné rýže a rajčat najdeme i v západní Africe pod názvem jollof rice, kde se pro ostrost obvykle přidávají papričky scotch bonnet. Na tento recept se hodí třeba mořský vlk.

Kabsa

  • 1 bílá mořská ryba v celku, vykuchaná
  • 3 cibule, nakrájené nadrobno
  • 2 zelené papričky birdʼs eye
  • 3 stroužky česneku, propasírovaného
  • půl lžíce zázvoru, nastrouhaného
  • půl lžíce pomerančové kůry
  • půl lžíce kardamomu
  • půl lžičky skořice
  • půl lžičky hřebíčku
  • 1 lžička šafránu
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • šťáva z půl limetky
  • šťáva z půl citronu
  • 500 g rajčat, nakrájených nadrobno
  • 200 g basmati rýže, propláchnuté
  • 2 mrkve, nastrouhané nahrubo
  • olej
  • sůl, pepř

Na ozdobu: 

  • 50 g mandlových lupínků, spařených
  • 50 g rozinek
  • olej

Daqqūs:

  • 200 g rajčat, nakrájených na čtvrtky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce sušených papriček Aleppo
  • 4 stroužky česneku
  • půl lžičky římského kmínu
  • 1 lžička tahini
  • sůl, pepř
  • olej

Rýži namočíme na půl hodiny do vody, poté scedíme. Na omáčku daqqūs v kuchyňském mixéru zpracujeme rajčata, protlak, česnek, papričku a tahini dohladka. Dochutíme římským kmínem, solí a pepřem a zakápneme troškou olivového oleje.

Na oleji osmažíme cibuli do sklovata. Postupně přidáváme česnek, papričky, zázvor, pomerančovou kůru, kardamom, skořici, hřebíček, šafrán, bobkový list, muškátový oříšek, limetkovou šťávu a rajčatový protlak. Dobře promícháme, snížíme plamen a pod pokličkou vaříme asi 20 minut.

Poté vložíme rajčata a znovu přivedeme k varu. K rajčatům přisypeme rýži a vhodíme mrkev a zalijeme asi 1 litrem vody, která by měla směs jen těsně zakrývat. Vše dochutíme solí a pepřem a dobře promícháme. Vaříme na mírném ohni asi 20–30 minut, dokud se všechna voda nevstřebá a rýže není na skus měkká.

Mezitím rybu zevnitř osolíme, pokapeme olejem, citronem a dáme do trouby rozehřáté na 200 °C. Pečeme 20–30 minut (dle velikosti), dokud není maso měkké. Na pánvi na rozehřátém oleji orestujeme mandle a rozinky dozlatova a necháme je na papírové utěrce okapat. Rýži ozdobenou mandlemi a rozinkami podáváme na velkém talíři společně s rybou a omáčkou. 

Ukázka z knihy Chilli, průvodce světem pálivého jídla.

Autor:

Otužování podle Wima Hofa je nebezpečné. Hrozí zástava, říká kardiolog Táborský

Premium Otužování je nejlepší prevence proti těžkému průběhu nemoci covid-19. Lidé mají větší šanci, že neskončí v nemocnici,...

Dětem, kterým pomáháte moc, mozek nepracuje správně, říká speciální pedagožka

Premium „Kdybychom k dětem v batolecím a předškolním věku přistupovali v některých oblastech víc ,postaru‘, měli bychom méně...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Advantage Consulting, s.r.o.
Údržba strojů (35000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 24 000 - 35 000 Kč