Pátek 22. ledna 2021svátek má Slavomír 6 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Staročeské Vánoce. Jednoduché recepty na tradiční cukroví

Staročeské Vánoce | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Staročeské Vánoce | foto: Sladké bary/SmartPress

Med, ořechy, kardamon a především cukroví, které ze sladkých ingrediencí vyrobíme. To jsou Vánoce v kuchyni. Jak na tradiční cukroví? Nechte se inspirovat třemi recepty a buďte letos připraveni včas.

Voňavé sušenky

  • 225 g změklého másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 35 ml Simple Syrupu nebo sirupu z agáve
  • 1 vejce
  • 350 g hladké mouky
  • 25 g holandského kakaa
  • 3 g soli
  • 3 g čerstvě namletého kardamomu

Na zdobení:

  • 2 bílky
  • 500–600 g moučkového cukru
  • trocha vody
  • citrónová šťáva (nemusí být)
  • gelové barvy

Jak na to: Změklé máslo a cukr vložte do mísy robotu. Nasaďte třecí metlu a nechte zhruba 3 minuty pro pracovávat střední rychlostí. Následně zašlehejte vejce, aby se s máslem úplně spojilo.

Mouku, kakao, kardamom a sůl prosejte do druhé mísy a promíchejte. Vzniklou směs postupně zapracovávejte do máslové hmoty v robotu. Míchejte jen do té doby, než se všechny suroviny spojí. Jakmile těsto drží pohromadě, vypněte robot a vyklopte těsto na lehce pomoučněný vál. Rukama rychle vypracujte 2–3 bochánky těsta, zabalte je do potravinové fólie a dejte přes noc do ledničky.

Vanilkové rohlíčky

  • 280 g hladké mouky
  • 200 g másla nebo tuku na pečení
  • 100 g moučkového cukru
  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • vanilkový cukr (nejlépe s pravou vanilkou)
  • moučkový cukr na obalení rohlíčků

Suroviny zpracujte do hladkého pevného těsta a nechte několik hodin uležet v chladu. Poté jej nechte chvilku odpočinout při pokojové teplotě. Odkrajujte z něj malé kousky a vytvářejte válečky, které ohnete jako rohlíčky. Pečte při teplotě v mírně horké troubě na 160 °C dorůžova, tedy asi 10 až 15 minut. Po upečení nechte rohlíčky trošku vychladnout a poté – ještě teplé – obalujte v moučkovém cukru.

Vanilkové rohlíčky.

Vitrážové hvězdičky

  • 220 g změklého másla
  • 180 g cukru krupice
  • 20 ml Simple Syrupu nebo sirupu z agáve
  • 1 vejce
  • 370 g hladké mouky
  • 3 g soli
  • kůra z 1 bio citrónu
  • semínka z 1 vanilkového lusku
  • 1 balíček barevných bonbonů

Jak na to: Základní těsto na sušenky si připravte z uvedených surovin podle receptu ze strany 160 a nechte přes noc odležet v chladničce. Druhý den předehřejte troubu na 180 °C (nebo 160 °C, pokud zapínáte horkovzduch) a vyložte dva plechy pečicím papírem.

Bonbony vybalte, nasypte do silného igelitového sáčku, obalte utěrkou a válečkem nebo paličkou podrťte na malé kousky.Sušenkové těsto lehce podsypte i posypte moukou a rozválejte na tloušťku 4 mm. Vykrájejte libovolné tvary a přesuňte na plechy. V každé sušence vykrojte na plechu ještě jeden menší otvor a bohatě jej zasypte rozdrcenými bonbony. Pokud pečete sušenky jako jedlou závěsnou dekoraci, nezapomeňte cukrářskou špičkou nebo úzkým brčkem vykrojit dírku na stužku.

Vitrážové hvězdičky

Vitrážové hvězdičky

Mezi sušenkami nechte 3–4 cm rozestup. Každý plech před pečením dejte ještě na 15 minut do lednice. Sušenky pak při pečení lépe drží tvar. Pečte zhruba 10–15 minut podle velikosti sušenek. Po pár minutách se bonbony roztaví a vzniknou krásné „vitráže“. Jakmile sušenkám zezlátnou okraje, jsou hotové.

Sušenky nechte úplně vychladnout na plechu, abyste si vitráže neponičili.
Cukrové vitráže nemají rády vlhko, jakmile ho do sebe natáhnou, tek lepí. Nejlépe jim proto bude ve vzduchotěsné nádobě nebo zavěšeným jako dekorace v místě, kde proudí vzduch a je tak malá šance, že začnou lepit.

Čokoládové kuličky

  • 100 g čokolády na vaření
  • 100 g mléčné čokolády
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 50 g namletých vlašských ořechů
  • lžíce kakaa, sáček strouhaného kokosu na obalení (místo toho lze použít i namleté oříšky, mandle apod.)

Do smetany nalámeme čokoládu, za stálého míchání mírně zahříváme na plotně, dokud se čokoláda nerozpustí. Potom do směsi nasypeme nastrouhané vlašské ořechy, kakao a promícháme. Hmotu necháme ztuhnout v chladu. Poté z ní tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu, namletých oříšcích nebo mandlích. Dospělí si mohou kuličky dochutit ještě lžící rumu.

Jednoduché čokoládové kuličky.

Recept na Voňavé sušenky a Vitrážové hvězdičky pochází z knihy Sladké bary, kterou vydalo nakladatelství Smart Press.

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...

Zařiď to, nebo ti vypálím barák. Jak fungovala fotbalová chobotnice

Roman Berbr na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace ČR. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Pro Náčelníka, jak mu přezdívají, bylo přichystáno pravé šampaňské, propiska s gravírovaným jménem Berbr, manžetové...

Tečka za čínskou érou. Skupina Lobkowicz řeší zavírání dalších pivovarů

Pivovar Klášter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skupina Lobkowicz se zbavuje „těžkého nákladu“. V ohrožení jsou tři ze sedmi pivovarů. Kromě Uherského Brodu a Kláštera...

Nechce se vám dnes vařit? Hotové polévky SALVEST Prestó jsou ideální alternativou
Nechce se vám dnes vařit? Hotové polévky SALVEST Prestó jsou ideální alternativou

S kolegyněmi v redakci jsme měly možnost vyzkoušet polévky Prestó, které jsou opravdu rychlé na přípravu a usnadní vám přemýšlení nad tím, co...