Čtvrtek 4. března 2021svátek má Stela 12 °C dešťové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Staročeský gyros a trdelník? Směju se nad lidskou blbostí, říká Vaněk

Na pražském Andělu prodávají staročeský gyros | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Na pražském Andělu prodávají staročeský gyros | foto: Alena Pecháčková, Lidovky.cz

Staročeský gyros i trdelník. Takové nápisy můžete spatřit na mnoha stáncích. Názvy jsou to zavádějící. Nic takového jako staročeský gyros či trdelník totiž neexistuje. Gyros je tradiční pokrm, to ano, ale řecký. Receptura trdelníku pochází z Maďarska.

Maštěná solená bramborová placka s pikantním masem a cibulí - to je podle cedule na stánku staročeský gyros. Na farmářských trzích na pražském Andělu ho prodávají za 70 korun. Mimo jiné mají v nabídce také staročeský hambáč. "Nepřemýšlel jsem nad tím, ale za 70 korun bych si bramborovou placku s cibulí nikdy nedal," řekl serveru Lidovky.cz jeden z kolemjdoucích.

Na pražském Andělu prodávají staročeský gyros

"Řvu smíchy nad nýmandstvím kříženým s drzostí a lidskou blbostí. Svět chce být klamán. Po revoluci jsme měli vše americké, po roce 2000 přišla gastromegalomanie typu: nejlevnější, největší, nejmenší, nejchutnější v širokém okolí. Nyní 'babiččino' střídá 'tradiční' a 'staročeské' často zcela bezvýznamně," řekl serveru Lidovky.cz šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.

A dodává: "Zkrátka svět chce být klamán a my klamům často z lenosti přemýšlet rádi podléháme. A mimochodem za slavné první republiky se tehdejší 'PR' obracelo díky znechucení z habsburské nadvlády na dobu předbělohorskou. Inu svět chce být klamán v každé době."   

Gyros je původem pokrm řecký. Připravuje se z různých druhů masa grilovaných na rotačním grilu, že kterého se odkrajují plátky. Podává se v pita chlebu se zeleninou a různými druhy omáček - nejčastěji však s omáčkou tzatziki.

Jak je to s trdelníkem

Sladká pochoutka "staročeský trdelník", která zaplavuje prakticky všechny české trhy, vlastně neexistuje. Trdelník totiž pochází z Maďarska, kde se sladké pečivo ve tvaru velké duté kremrole, vyrábí už několik set let. Odtud se spolu s Maďary dostal do Skalice na slovensko -moravském pomezí 

Domácí, tradiční, staročeský. Pojmy, kterými restauratéři i prodejci často označují jídla i nápoje, které s domácí či dokonce tradiční přípravou nemají co dělat. Tento nešvar se rozmáhá především proto, že na něj lidé reagují pozitivně. S pojmem domácí se nejčastěji setkáte v kavárnách či restauracích. Domácí limonády, těstoviny, uzeniny či dokonce domácí koláč. Ne vždy to ale platí. Mnohdy se vám může stát, že domácí okurková limonáda nemá s čerstvou okurkou vůbec nic společného.

ČTĚTE TAKÉ:

Ráj introvertů. V době covidové netrpí, naopak mají život krásnější

Žena na posteli s notebookem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Ukázalo se, kdo je kdo. Škatulky z psychologických příruček dostaly konkrétní podobu. Covidový rok odhalil, kdo je...

Prý jsem Mengele, ale já jen chci chránit rizikové, říká epidemiolog Beran

Ředitel Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové Jiří Beran | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Ředitel Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové Jiří Beran dlouhodobě upozorňuje, že opatření proti šíření...

Prostituce zažívá krizi. Ženy musí spoléhat jen na sebe, klienty straší PES

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Epidemie koronaviru se citelně dotýká i nejstaršího řemesla. Podle Spolku pro ochranu žen, který se zabývá pomocí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!