130 let
Houbový kuba

Houbový kuba | foto: Shutterstock

Recept

Staročeský houbový kuba. Vyzkoušejte recept šéfkuchaře

Jídlo
  •   6:36
Typicky české vánoční postní jídlo - ke štědrovečernímu obědu si ho musí dát každý, kdo se drží tradic, a hlavně ten, kdo v létě měl štěstí a houby si nasbíral. Vyzkoušejte recept jednoho z našich nejlepších šéfkuchařů Zdeňka Křížka.

Staročeský houbový kuba

  • 3 hrsti předvařených krupek
  • 1 lžíce kachního sádla
  • 1 stroužek česneku
  • 1 šalotka
  • 2 hrsti předem namočených hřibů
  • 1 svazek čerstvé majoránky

Postup: Na pánvi si rozpálíme kachní sádlo, na kterém si orestujeme šalotku a česnek. Přidáme odkapané hřiby. Společně promícháme a postupně přidáváme předem vařené krupky. Tak to připravený základ na houbového kubu dochutíme solí a překrájenou čerstvou majoránkou.

Tradičního vánočního kubu servírujeme jako předkrm vánočního chodu. Anebo se ideálně hodí jako příloha ke kachnímu konfitu anebo grilovanému candátu.

Jaký bramborový salát udělat letos?

Autor: Lidovky.cz