Čtvrtek 28. ledna 2021svátek má Otýlie 2 °C déšť se sněhem Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Steak venku. Kam v Praze zajít, když chcete grilovat?

Grilování (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Grilování (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Bydlíte v Praze a přesto byste si rádi zagrilovali venku? Vadí sousedům, když rozpálíte gril na terase? Ideální řešení je vyrazit ven? V hlavním mětě funguje osm míst speciálně určených pro rozdělávání ohně.

Venku je stále krásněji a i když by se mělo trochu ochladit, už to bude jenom lepší. Proto neváhejte, vezměte sebou kamarády nebo rodinu a vyražte ven grilovat. Oficiálně se smí grilovat na osmi místech v Praze. "V parcích celopražského významu máme nyní osm míst určených ke grilování - na Letné, na Petříně, dvě místa na Vítkově, tři ve Stromovce, a v oboře Hvězda. Z toho u většiny je v dosahu cca do 100 m metrů buď mobilní WC nebo i stabilní WC (Petřín)," potvrdil serveru Lidovky.cz Magistrát hlavního města Prahy.

ČTĚTE TAKÉ:


K vybavení míst patří ohniště, piknikový stůl s dřevěnými lavicemi, odpadkový koš a také mobilní toalety. U každého piknikového místa by mělo být také dřevo, které doplňují pracovníci Lesů hlavního města Prahy. Rozdělávání ohně a grilování venku má ale také svá pravidla. Grilovat se na piknikových místech můžete od osmi ráno a skončit byste měli  hodinu před půlnocí - kvůli zvířatům. Například v Kunratickém lese se totiž pohybují mufloni, srny, zajíci, bažanti a veverky.

"V lesních porostech je také osm piknikových ohnišť (dvě v Kunratickém lese, jedno v Chuchelském háji, jedno v Hloubětíně, v Ďáblickém háji, v Divoké Šárce, V Prokopském údolí a jdno v lesoparku Hostivař," zní z Magistrátu.  

Grilovaná panenka

  • 2 kousky vepřové panenky, každý o váze zhruba 400 g
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžička sladké nebo středně pálivé papriky
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • čerstvě mletý černý pepř

Z masa odřežte všechny povrchové slabé stříbrně vypadající blány a zbytky tuku. Hořčici smíchejte se solí, paprikou, rozetřeným česnekem a pepřem podle chuti. Maso ze všech stran potřete ochucenou hořčicí a nechte aspoň 4 hodiny, ale lépe do druhého dne, marinovat v lednici.

Připravte si gril na nepřímé grilování, tedy tak, aby žhavé uhlíky byly pouze po stranách, zatímco střední část grilu pod sebou žádný zdroj horka mít nebude. Rošt potřete olejem a položte na něj obě panenky. Přikryjte gril poklopem a nechte 30 minut bez povšimnutí.

Po 30 minutách (nebo i dříve, jsou-li kousky panenky menší a slabší) zkontrolujte maso: nemělo by na dotyk působit měkkce jako za syrova, ale mělo by klást odpor a pružit. Sejměte ho z grilu na prkénko a nechte pod alobalem 5 minut odpočívat. Teprve potom rozkájejte zhruba na centimetrové plátky - šikmé nebo rovné, jak uznáte za vhodné.

Recept pochází od Jany Florentýny Zatloukalové, zakladatelky projektu Chuťopis.cz.


 

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...

Zařiď to, nebo ti vypálím barák. Jak fungovala fotbalová chobotnice

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Pro Náčelníka, jak mu přezdívají, bylo přichystáno pravé šampaňské, propiska s gravírovaným jménem Berbr, manžetové...

Tečka za čínskou érou. Skupina Lobkowicz řeší zavírání dalších pivovarů

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skupina Lobkowicz se zbavuje „těžkého nákladu“. V ohrožení jsou tři ze sedmi pivovarů. Kromě Uherského Brodu a Kláštera...