Sobota 14. prosince 2019svátek má Lýdie 1 °C déšť se sněhem Předplatné LN
9. dubna 2014 6:13 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Steak venku. Kam v Praze zajít, když chcete grilovat?

Grilování (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Grilování (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Bydlíte v Praze a přesto byste si rádi zagrilovali venku? Vadí sousedům, když rozpálíte gril na terase? Ideální řešení je vyrazit ven? V hlavním mětě funguje osm míst speciálně určených pro rozdělávání ohně.

Venku je stále krásněji a i když by se mělo trochu ochladit, už to bude jenom lepší. Proto neváhejte, vezměte sebou kamarády nebo rodinu a vyražte ven grilovat. Oficiálně se smí grilovat na osmi místech v Praze. "V parcích celopražského významu máme nyní osm míst určených ke grilování - na Letné, na Petříně, dvě místa na Vítkově, tři ve Stromovce, a v oboře Hvězda. Z toho u většiny je v dosahu cca do 100 m metrů buď mobilní WC nebo i stabilní WC (Petřín)," potvrdil serveru Lidovky.cz Magistrát hlavního města Prahy.

ČTĚTE TAKÉ:


K vybavení míst patří ohniště, piknikový stůl s dřevěnými lavicemi, odpadkový koš a také mobilní toalety. U každého piknikového místa by mělo být také dřevo, které doplňují pracovníci Lesů hlavního města Prahy. Rozdělávání ohně a grilování venku má ale také svá pravidla. Grilovat se na piknikových místech můžete od osmi ráno a skončit byste měli  hodinu před půlnocí - kvůli zvířatům. Například v Kunratickém lese se totiž pohybují mufloni, srny, zajíci, bažanti a veverky.

"V lesních porostech je také osm piknikových ohnišť (dvě v Kunratickém lese, jedno v Chuchelském háji, jedno v Hloubětíně, v Ďáblickém háji, v Divoké Šárce, V Prokopském údolí a jdno v lesoparku Hostivař," zní z Magistrátu.  

Grilovaná panenka

  • 2 kousky vepřové panenky, každý o váze zhruba 400 g
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžička sladké nebo středně pálivé papriky
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • čerstvě mletý černý pepř

Z masa odřežte všechny povrchové slabé stříbrně vypadající blány a zbytky tuku. Hořčici smíchejte se solí, paprikou, rozetřeným česnekem a pepřem podle chuti. Maso ze všech stran potřete ochucenou hořčicí a nechte aspoň 4 hodiny, ale lépe do druhého dne, marinovat v lednici.

Připravte si gril na nepřímé grilování, tedy tak, aby žhavé uhlíky byly pouze po stranách, zatímco střední část grilu pod sebou žádný zdroj horka mít nebude. Rošt potřete olejem a položte na něj obě panenky. Přikryjte gril poklopem a nechte 30 minut bez povšimnutí.

Po 30 minutách (nebo i dříve, jsou-li kousky panenky menší a slabší) zkontrolujte maso: nemělo by na dotyk působit měkkce jako za syrova, ale mělo by klást odpor a pružit. Sejměte ho z grilu na prkénko a nechte pod alobalem 5 minut odpočívat. Teprve potom rozkájejte zhruba na centimetrové plátky - šikmé nebo rovné, jak uznáte za vhodné.

Recept pochází od Jany Florentýny Zatloukalové, zakladatelky projektu Chuťopis.cz.


 

apeAlena Pecháčková
Premium

Sedí s drahými mobily, dětem kupujeme kartáčky my, říká režisérka Výměny

Jana Rezková | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kreativní producentka a režisérka Jana Rezková natáčí už patnáct let úspěšnou reality show Výměna manželek. Navštívila...

Premium

Test kávy v kapslích: Bezpečné, pohodlné, ale drahé potěšení

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V kavárně určitě najdete zajímavější druhy kávy, rozpustná je zase levnější. Test jsme zaměřili na kávu v kapslích, z...

Premium

Vývoz žumpy se značně prodraží. Vyplatí se investice do čističky?

Žumpy a septiky | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Legální likvidace splašků stojí ročně desetitisíce a s novým zákonem se ještě zvýší poptávka po vyvážení žump. Cena...