130 let
Kapr načerno

Kapr načerno | foto: Každý den je svátek

Vánoční večeře? Zkuste kapra načerno podle Karolíny Kamberské

Jídlo
  •   6:05
Kapr načerno je prý první úprava kapra, která se kdy ocitla na českém štědrovečerním stole. Poprvé jsem ho vyzkoušela v jedné rybářské hospůdce a od té doby už vím, že mi ta jemná a voňavá kombinace chutí naprosto vyhovuje. Ve většině rodin se najde pár konzervativců, kteří nikdy nedají dopustit na kapra v trojobalu. Připravte jim tedy pár porcí, ať jsou spokojeni, a ostatním bližním nabídněte tuto velejemnou tradiční dobrotu.

Jako všechna jídla s historií i kapr načerno má mnoho různých variant. Nabízím vám naši domácí oblíbenou – a pokud budete chtít prozkoumat i jiné, podívejte se do tipu dole na stránce. Kapr načerno stojí za výpravu do naší gastronomické historie. Možná nakonec zjistíte, že o příštích Vánocích nebudete muset v trojobalu smažit vůbec nic. Zajímavým paradoxem kapra načerno totiž je, že ačkoliv je to úprava prastará, zároveň je velice moderní, tedy lehká a zdravá. A přesně tak, lehce a zdravě, se pod stromečkem budete cítit, pokud mu dáte přednost. 

Kapr načerno a bramborové šisky

Na omáčku: 

  • 100 g másla
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1 odpovídající kus celeru
  • 2 lžíce cukru
  • sůl
  • 250 ml černého piva
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček celého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • ½ citronu
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžíce švestkových povidel
  • velká hrst vyloupaných
  • vlašských ořechů
  • velká hrst sušených švestek
  • 1 lžíce tuzemského rumu

Na rybu: 

  • 3 lžíce másla, nejlépe
  • přepuštěného
  • filety (nebo podkovy) z jednoho menšího kapra
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • čerstvý tymián na ozdobu

Omáčku si připravte jeden až dva dny předem, krásně se rozleží. V kastrolu si rozpusťte máslo. Pokrájejte na malé kousky cibuli, mrkev, petržel a celer a vše dejte na máslo. Za občasného míchání několik minut opékejte, až se zelenina krásně rozvoní a zezlátne. Před koncem přidejte cukr a nechte ho na zelenině mírně zkaramelizovat. Pak osolte, podlijte pivem, přidejte bobkový list, pepř, sůl, nové koření, čtyři tenké plátky citronu i s kůrou, tymián a povidla. Vše promíchejte, zakryjte pokličkou a nechte na mírném plameni asi 1,5 hodiny probublávat. Během této doby můžete mírně dolít pivo, je-li třeba.

Uvařenou omáčku nechte nejméně jeden den odpočívat v chladnu. V den podávání omáčku přiveďte k varu, přidejte do ní ořechy, pokrájené švestky a rum a nechte ještě zhruba 20 minut provařit.

Mezitím si na pánvi rozpusťte máslo, filety z kapra osolte a opepřete a na mírném plameni je opékejte několik minut z každé strany. Délka pečení záleží na tloušťce a tvaru filetu, dá se ale snadno sledovat na boční straně masa.

Opečené porce kapra dávejte na talíř, přelijte omáčkou a doplňte bramborovými šiškami.

Bramborové šišky

  • 500 g brambor typu C (moučnaté)
  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g krupice
  • 1 vajíčko
  • velká špetka soli
  • sádlo na opečení

Brambory vařte ve slupce asi 20 minut. Pak dejte vařit plný hrnec vody na šišky a osolte ji. Brambory oloupejte, nastrouhejte najemno a smíchejte se všemi dalšími přísadami. Vypracujte rychle hladké těsto (nepropracovávejte příliš dlouho, jen do vytvoření homogenní hmoty).

Z těsta vyválejte válečky silné asi 1,5 cm, nakrájejte je na šišky a uvařte ve vroucí vodě, budou hotové za zhruba 8 minut. Pokud chcete, můžete slité šišky nechat odpařit (tj. trochu vychladnout, aby z nich vyšla pára) a pak je opéct na pánvi na troše sádla dozlatova. Dají se ale podávat i bez této závěrečné úpravy.

Autor: Lidovky.cz
  • Mohlo by vás zajímat