Neděle 27. září 2020svátek má Jonáš 12 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Sto let starý recept. Vyzkoušejte filet z jihočeského sumce a pečené zámecké brambory

Filet jihočeského sumce s omáčkou z vína a zeleniny, pečené zámecké brambory,... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Filet jihočeského sumce s omáčkou z vína a zeleniny, pečené zámecké brambory,... | foto: restaurace Tiskárna

Název receptu je sice dlouhý, ale v kuchyni ho zvládne skoro každý. O recept na filet jihočeského sumce s omáčkou z vína a zeleniny, pečené zámecké brambory, hráškové lusky s česnekem z České kuchařky (1904) se podělil šéfkuchař David Kalina.

Filet jihočeského sumce s omáčkou z vína a zeleniny, pečené zámecké brambory, hráškové lusky s česnekem

  • 600 g filetu ze sumce 
  • 0,1 l bílého vína 
  • 100 g másla
  • 150g petržele
  • 150 g celeru
  • 5 ml vinného octa
  • 0,1 l hovězího vývaru
  • 800 g brambora (Grenaille)
  • 200 g hráškových lusků
  • 50 g česneku
  • 100 g citronů
  • nové koření
  • sůl a pepř 

Očištěný filet sumce osolíme, opepříme bílým mletým pepřem a vložíme do kastrolu ve kterém jsme před tím orestovali celer, petržel a cibuli, přidáme nové koření, podlijeme trochou octa, bílého vína a hovězího vývaru. Do měkka dušenou rybu vyjmeme z omáčky a opečeme na troše máslo do zlatova. Omáčku propasírujeme přes jemný cedník, dochutíme solí a citronovou šťávou. Jako přílohu můžeme podávat různě upravené brambory, restovanou zeleninu nebo pečivo.

Feťáci lásky stále hledají, ale nikdy nenajdou, říká párový terapeut Vojtko

Psycholog Jan Vojtko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lásku si často pleteme se zamilovaností, ale vztah je práce, která nikdy nekončí. „Tolerance není ten správný klíč ke...

Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Swingers kluby, tedy místa neřesti, kde si páry mezi sebou střídají partnery a užívají si i těch nejdivočejších...

Střeva můžou i za naše štěstí či obezitu, říká molekulární biolog Ryšávka

Molekulární biolog Petr Ryšávka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Za civilizační choroby (např. alergie), ale i za vážné nemoci může mimo jiné vybíjení bakterií ve střevní mikroflóře....