Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Sto let starý recept. Vyzkoušejte filet z jihočeského sumce a pečené zámecké brambory

Jídlo

  5:07
Název receptu je sice dlouhý, ale v kuchyni ho zvládne skoro každý. O recept na filet jihočeského sumce s omáčkou z vína a zeleniny, pečené zámecké brambory, hráškové lusky s česnekem z České kuchařky (1904) se podělil šéfkuchař David Kalina.

Filet jihočeského sumce s omáčkou z vína a zeleniny, pečené zámecké brambory, hráškové lusky s česnekem foto: restaurace Tiskárna

Filet jihočeského sumce s omáčkou z vína a zeleniny, pečené zámecké brambory, hráškové lusky s česnekem

  • 600 g filetu ze sumce 
  • 0,1 l bílého vína 
  • 100 g másla
  • 150g petržele
  • 150 g celeru
  • 5 ml vinného octa
  • 0,1 l hovězího vývaru
  • 800 g brambora (Grenaille)
  • 200 g hráškových lusků
  • 50 g česneku
  • 100 g citronů
  • nové koření
  • sůl a pepř 

Očištěný filet sumce osolíme, opepříme bílým mletým pepřem a vložíme do kastrolu ve kterém jsme před tím orestovali celer, petržel a cibuli, přidáme nové koření, podlijeme trochou octa, bílého vína a hovězího vývaru. Do měkka dušenou rybu vyjmeme z omáčky a opečeme na troše máslo do zlatova. Omáčku propasírujeme přes jemný cedník, dochutíme solí a citronovou šťávou. Jako přílohu můžeme podávat různě upravené brambory, restovanou zeleninu nebo pečivo.

Autor:

96896 - BOV 3+1 Kojetín, Jana Peštuky
96896 - BOV 3+1 Kojetín, Jana Peštuky

Jana Peštuky, Kojetín - Kojetín I-Město, okres Přerov
2 800 000 Kč