Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Studentské jídlo: omeleta

Jídlo

  10:11
PRAHA - Podle mě nejlíp vaří „švihadla“. Tak se říká studentům fakulty tělesné výchovy a sportu a já to mám s nimi osobně vyzkoušené.
Odhaduju, že k jejich kuchařskému umění je přivedly dva důvody. Ten první: Do školy přicházejí obvykle z rodin, kde se taky sportuje, a tudíž dobře vaří, protože sportovci to potřebují.

Z toho plyne, že v neděli večer přivážejí batohy plné dobrot. Ten druhý: Ve škole je učí spoustu věcí o správném stravování a oni to zásadně nedodržují. Takže se u nich jedí nejostřejší masa na světě, čokoládové pizzy a pije skvělé víno.

Nejhoršími kuchaři jsou – opět podle mých zkušeností – studenti práv. K vaření potřebují předpisy, váhy, měrky... To na koleji nenajdete! V každém případě student dokáže uvařit z NIČEHO NĚCO!
Apetit- nejnovější!
DOBA PŘÍPRAVY:
10 minut + 20 minut na pečení
Na 2 porce

POTŘEBUJETE:
1 velkou bramboru
1 lžíci olivového oleje
1 malou cibuli, nakrájenou
na plátky
1 feferonku
6 vajec
hrst strouhaného tvrdého sýra
sůl a pepř

1. PŘIPRAVTE SMĚS
Nakrájejte bramboru na osm
klínků; nemusíte se obtěžovat
s loupáním. Feferonku zbavte
semínek a nakrájejte na nudličky.
Na nepřilnavé pánvi rozpalte olej,
vhoďte brambory a za občasného
promíchání je čtvrt hodiny až
dvacet minut pečte. Měly by být
zlatavé a uvnitř propečené (pokud
pánev přikryjete pokličkou,
budete mít hotovo rychleji). Pak
brambory vyjměte z pánve a dejte
na ni smažit cibulku. Jakmile
zezlátne, přidejte feferonku a po
chvíli i bramboru.

2. NECHEJTE ZAPÉCT
Rozbijte vejce a zalijte jimi
bramborovou směs. Osolte
a opepřete. Až vám vejce budou
připadat hotové, posypte je sýrem
a nechte chvíli zapéct. Podávejte
nakrájené na klínky, nejlépe
se zeleninovým salátem anebo
s dušenými fazolemi.

Studentská kredenc? Nezbytnost!

Není to nic složitého, měli byste doma jen mít stále všechny nezbytnosti, bez nichž se neobejde ani studentská kredenc. Výbava kolejních kuchyněk bývá většinou, jak víme, velmi symbolická. Co preferencí: Mikulovskou, Znojemskou, Velkopavlovickou... Ještě dříve, než jsme dokázali marketingově upevnit v povědomí ke dvěma významným počinům. Založil první univerzitu na sever od Alp a nechal dovézt z Burgundska nejkvalitnější révu se vám bude hodit, abyste byli na vše připraveni a vždy dokázali vykouzlit skvělé jídlo? V první řadě potřebujete kvalitní nepřilnavou pánvičku, hrnec s poklicí a cedník, pekáč, kuchyňské prkénko a nůž. Neměla by chybět vařečka, naběračka ani obracečka, metla se stěrkou, otvírák na konzervy, na lahve a vývrtka, škrabka na brambory a lis na česnek. S touto výbavou jistě svedete jakýkoli rychlý a jednoduchý pokrm, třeba i takový, jakým je omeleta. Takzvanou kanadskou omeletu připravíte, orestujete-li před přidáním vajec se zeleninou ještě brokolici. Selskou omeletu vytvoříte díky prorostlé slanině a na závěr ještě přidejte čerstvá rajčata. Vynikající jsou i naprosto „bezmasé“ omelety, třeba s hráškem nebo špenátem.
Kristina Vacková

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!