Sobota 23. října 2021, svátek má Teodor, Theodor
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Sváteční menu si zaslouží kvalitní víno. Prim hrají o Vánocích ‚bublinky‘

Jídlo

  5:03
Vánoce jsou pro mnoho z nás obdobím, kdy se nebojíme dopřát si kvalitní jídlo a pití. Prim patří na svátky jednoznačně „bublinkám“, které se kupují zejména pro slavnostní přípitky. Nejprodávanější jsou sekty. „Stále pokračuje i obrovský boom prosecca,“ říká Václav Koukolíček z obchodního řetězce Tesco. Výběr je ale mnohem bohatší.

Ideální pití na léto? Šumivé víno foto: Shutterstock

„Ke slavnostnímu přípitku je určitě vhodná také španělská cava, která u nás zatím není tak známá, stejně jako francouzský crémant, na jehož hladině se z bublinek tvoří jemná vrstva připomínající smetanu,“ popisuje sommelier Vlastimil Vávra.

Ve vánočním období je dle obchodníků znát také zvýšený zájem o dražší vína. V kategorii bílých vedou jednoznačně tuzemská přívlastková vína. „Zákazníci mají v oblibě aromatické odrůdy, jako je Pálava, Tramín, Muškát moravský nebo Rulandské šedé,“ uvedla Lutfia Volfová, mluvčí Globusu.

Shodně obchodníci potvrzují vysoký zájem o vína z malých rodinných tuzemských vinařství, jejichž nabídku stále rozšiřují. „Mezi nejoblíbenější patří vína z vinařství Valihrach, Maděri či Žídek,“ doplňuje Tomáš Kubík z Penny Marketu. Ze zahraniční produkce jsou víc preferovaná červená vína. V posledních letech dle Koukolíčka poptávka směřuje spíše k vínům evropských vinařů, typicky z Itálie, Francie nebo Španělska.

Důležité je správně párovat

Párování vína s pokrmem je do jisté míry individuální záležitost, protože každý z nás preferuje jiné chutě. Přesto existují určitá obecná pravidla, jichž bychom se měli při sestavování menu držet. „Základním kritériem je charakteristika pokrmů: lehká jídla párujeme s lehkými a suchými víny, naopak hutné a tučné chody doplňujeme víny intenzivnějšími a tělnatými,“ radí Vávra. „K tradičnímu českému svátečnímu menu se skvěle hodí vína od drobných moravských vinařů,“ dodává.

A co když během večera plánujeme otevřít více různých lahví? Obecně bychom dle sommeliera měli začít od nejlehčích vín a postupně se dostat k vínům s plnější chutí. „V první řadě volíme lehčí bílá vína tuzemské produkce, následovaná zahraničními bílými víny, která jsou většinou plnější a těžší,“ vysvětluje Vávra. Dodává, že můžeme zařadit také oblíbená růžová vína. Přes ta se nakonec dostaneme k vínům červeným.

Autor:

Syndrom Petra Pana. Proč někteří muži nikdy nedospějí a žijí jako paraziti

Premium V každém chlapovi zůstává kousek kluka, ale musí to být právě jen ten kousek. Pokud muž nechce vyrůst a převzít...

Čína má Evropu v hrsti, za pár týdnů dojde hořčík. Auto bez něj nevyrobíte

Premium Vše nasvědčuje, že současná čipová krize v automobilovém průmyslu je jen zahřívacím kolem před tím, co se na Evropu...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Právě čtete

      Mohlo by vás zajímat