„Ke slavnostnímu přípitku je určitě vhodná také španělská cava, která u nás zatím není tak známá, stejně jako francouzský crémant, na jehož hladině se z bublinek tvoří jemná vrstva připomínající smetanu,“ popisuje sommelier Vlastimil Vávra.
Jedno z nejlepších kanadských ledových vín pochází z ‚moravského‘ vinohradu v Quebecu |
Ve vánočním období je dle obchodníků znát také zvýšený zájem o dražší vína. V kategorii bílých vedou jednoznačně tuzemská přívlastková vína. „Zákazníci mají v oblibě aromatické odrůdy, jako je Pálava, Tramín, Muškát moravský nebo Rulandské šedé,“ uvedla Lutfia Volfová, mluvčí Globusu.
Shodně obchodníci potvrzují vysoký zájem o vína z malých rodinných tuzemských vinařství, jejichž nabídku stále rozšiřují. „Mezi nejoblíbenější patří vína z vinařství Valihrach, Maděri či Žídek,“ doplňuje Tomáš Kubík z Penny Marketu. Ze zahraniční produkce jsou víc preferovaná červená vína. V posledních letech dle Koukolíčka poptávka směřuje spíše k vínům evropských vinařů, typicky z Itálie, Francie nebo Španělska.
Důležité je správně párovat
Párování vína s pokrmem je do jisté míry individuální záležitost, protože každý z nás preferuje jiné chutě. Přesto existují určitá obecná pravidla, jichž bychom se měli při sestavování menu držet. „Základním kritériem je charakteristika pokrmů: lehká jídla párujeme s lehkými a suchými víny, naopak hutné a tučné chody doplňujeme víny intenzivnějšími a tělnatými,“ radí Vávra. „K tradičnímu českému svátečnímu menu se skvěle hodí vína od drobných moravských vinařů,“ dodává.
A co když během večera plánujeme otevřít více různých lahví? Obecně bychom dle sommeliera měli začít od nejlehčích vín a postupně se dostat k vínům s plnější chutí. „V první řadě volíme lehčí bílá vína tuzemské produkce, následovaná zahraničními bílými víny, která jsou většinou plnější a těžší,“ vysvětluje Vávra. Dodává, že můžeme zařadit také oblíbená růžová vína. Přes ta se nakonec dostaneme k vínům červeným.