Úterý 2. března 2021svátek má Anežka 0 °C skoro jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Sváteční menu si zaslouží kvalitní víno. Prim hrají o Vánocích ‚bublinky‘

Ideální pití na léto? Šumivé víno | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ideální pití na léto? Šumivé víno | foto: Shutterstock

Vánoce jsou pro mnoho z nás obdobím, kdy se nebojíme dopřát si kvalitní jídlo a pití. Prim patří na svátky jednoznačně „bublinkám“, které se kupují zejména pro slavnostní přípitky. Nejprodávanější jsou sekty. „Stále pokračuje i obrovský boom prosecca,“ říká Václav Koukolíček z obchodního řetězce Tesco. Výběr je ale mnohem bohatší.

„Ke slavnostnímu přípitku je určitě vhodná také španělská cava, která u nás zatím není tak známá, stejně jako francouzský crémant, na jehož hladině se z bublinek tvoří jemná vrstva připomínající smetanu,“ popisuje sommelier Vlastimil Vávra.

Ve vánočním období je dle obchodníků znát také zvýšený zájem o dražší vína. V kategorii bílých vedou jednoznačně tuzemská přívlastková vína. „Zákazníci mají v oblibě aromatické odrůdy, jako je Pálava, Tramín, Muškát moravský nebo Rulandské šedé,“ uvedla Lutfia Volfová, mluvčí Globusu.

Shodně obchodníci potvrzují vysoký zájem o vína z malých rodinných tuzemských vinařství, jejichž nabídku stále rozšiřují. „Mezi nejoblíbenější patří vína z vinařství Valihrach, Maděri či Žídek,“ doplňuje Tomáš Kubík z Penny Marketu. Ze zahraniční produkce jsou víc preferovaná červená vína. V posledních letech dle Koukolíčka poptávka směřuje spíše k vínům evropských vinařů, typicky z Itálie, Francie nebo Španělska.

Důležité je správně párovat

Párování vína s pokrmem je do jisté míry individuální záležitost, protože každý z nás preferuje jiné chutě. Přesto existují určitá obecná pravidla, jichž bychom se měli při sestavování menu držet. „Základním kritériem je charakteristika pokrmů: lehká jídla párujeme s lehkými a suchými víny, naopak hutné a tučné chody doplňujeme víny intenzivnějšími a tělnatými,“ radí Vávra. „K tradičnímu českému svátečnímu menu se skvěle hodí vína od drobných moravských vinařů,“ dodává.

A co když během večera plánujeme otevřít více různých lahví? Obecně bychom dle sommeliera měli začít od nejlehčích vín a postupně se dostat k vínům s plnější chutí. „V první řadě volíme lehčí bílá vína tuzemské produkce, následovaná zahraničními bílými víny, která jsou většinou plnější a těžší,“ vysvětluje Vávra. Dodává, že můžeme zařadit také oblíbená růžová vína. Přes ta se nakonec dostaneme k vínům červeným.

Poslali jste životopis a marně čekáte na reakci. Proč jiným odpovědí, ale vám ne

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Jak žádají o práci bílé límečky a jak ty modré? Na koho nasazují personalisté robota? A proč se zájemcům o práci z...

Malý stěhovák pro rodinu. Měřili jsme, který kombík je ten nejlepší

Velký srovnávací test kombíků: Opel, Renault, Kia | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Ve velkém testu jsme srovnali tři kompaktní kombíky, které mohou být alternativou populární octavie. Navíc nejsou tak...

Jak bude za času Vodnáře? Býci se dočkají lásky, dařit se bude Pannám

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Vládu na nebi si jednotlivá znamení zvěrokruhu předávají podle toho, jak do nich vstupuje Slunce, což bývá vždy kolem...