Neděle 24. října 2021, svátek má Nina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Svatomartinská husa podle šéfkuchaře? Přidejte datle a celerové pyré

Jídlo

  6:18
Ateliér Kalina jako každý rok připravuje svatomartinské menu, které se těší velké oblibě. Menu obsahuje jak tradiční, tak i moderní prvky vysoké gastronomie. A jak ji připravit? Podívejte se na recept šéfkuchaře Petra Hajného.

Husí stehno (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Husí prso s celerem a datlemi


Husí prso

  • 640 g  husích prsou
  • 500 g cukru
  • 325 g soli
  • bobkový list čerstvý
  • snítka rozmarýnu

Husí prso očistíte, nařežete kůži a marinujete 2 hodiny ve směsi ze soli a cukru, kterou rozmixujete s oběma bylinkami. Pak opláchnete a pomalu pečete na pánvi a přelíváte vypečeným tukem tak, aby kůže byla zlatavá a křupavá

Celerové pyré

  • 1 celer
  • 200g másla
  • 1 snítka tymiánu
  • 100ml drůbežího vývaru
  • sůl
  • bílý pepř

Oloupaný celer nakrájíte na kostičky a pomalu dusíte na másle cca 20min. Přilejete vývar, smetanu, snítku tymiánu a svaříte do krémova. Následně všechno rozmixujete do hladkého pyré

Celerová raviola

  • ½ menšího celeru
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 pomeranč
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • sůl

Celer nakrájíte na mandolíně na tenká kolečka a spaříte je v horké vodě. Zbytek celeru a řapíkatý celer nakrájíte na malé kostičky, spaříte v horké vodě a dochutíte zakysanou smetanou, šťávou a kůrou z pomeranče a nasekanými lístky řapíkatého celeru. Celerovým salátem naplníme plátek celeru a vytvoříme raviolu.

Datle

  • 4 čerstvé datle
  • 100ml husího vývaru
  • 50g másla

Oloupané a vypeckované datle prohřejeme ve vývaru, do kterého nejdříve zašleháte studené máslo

Omáčka

  • 2 l husího vývaru
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks petržel
  • 150 g řapíkatého celeru
  • ½ celeru
  • tymián snítka
  • 100g másla
  • 20 ml Grand Marnier
  • 1ks pomeranč

Ze zeleniny uděláte polotmavý základ, zalijete husím vývarem, zavaříte a necháte táhnout 4hodiny, vycedíte a svaříte na 3dcl, dochutíte grand marnierem, šťávou z pomeranče a zašleháte studené máslo

Autor:
Témata: celer, máslo, vývar

Syndrom Petra Pana. Proč někteří muži nikdy nedospějí a žijí jako paraziti

Premium V každém chlapovi zůstává kousek kluka, ale musí to být právě jen ten kousek. Pokud muž nechce vyrůst a převzít...

Čína má Evropu v hrsti, za pár týdnů dojde hořčík. Auto bez něj nevyrobíte

Premium Vše nasvědčuje, že současná čipová krize v automobilovém průmyslu je jen zahřívacím kolem před tím, co se na Evropu...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Nenechte si ujít TÝDEN SOUTĚŽÍ SE SEBAMED BABY!
Nenechte si ujít TÝDEN SOUTĚŽÍ SE SEBAMED BABY!

Po celý týden soutěžte o kosmetiku oblíbenou dětmi i maminkami. Vyhrajte tu nejjemnější péči, která je vhodná pro potřeby citlivé dětské pokožky a...