9. listopadu 2018 6:54 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Svatomartinské hody, mladá vína a vítání zimy. Kam vyrazit na husu?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 2Diskuse
Svatomartinská husa (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Svatomartinská husa (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Začátek listopadu patří již tradičně svatomartinským hodům. Pokud se vám husa nechce péct doma, není nic jednoduššího než vyrazit tam, kde ji umí nejlépe. Přinášíme vám několik tipů na víkendový program.

Svatomartinské hodování
Vybrané restaurace v Českém Krumlově nabízejí na Svatomartinské hodování nejen Svatomartinské víno nebo husu. Oslavy vyvrcholí zahradní slavností vína, kde si můžete vychutnat vína z česká i zahraničí ve spojení s místními sýry a uzenářskými specialitami.

Husí pochod
Často se o ní hovoří jako o nejlepší svatomartinské huse v Praze. Restaurace Selský Dvůr si i letos připravila pochoutky podle originálních receptur. K husám se budou podávat pravé slovenské domácí lokše, bílé i červené zelí a nebude chybět ani několik druhů domácích knedlíků.

Svatomartinská husa (ilustrační foto)

Svatomartinský přípitek v Botanické zahradě
V neděli na svátek sv. Martina přesně v 11:11 se na vinici sv. Kláry již tradičně  poprvé otevřou lahve s letošním Svatomartinským vínem.  Svatomartinský přípitek mladými víny patří i dnes k oblíbeným zvykům. Ke svátku sv. Martina, a k mladým vínům obzvláště nejlépe hodí pečená husa, kaldoun a další podobné delikatesy, i ty zde budou k dostání. 

Svatomartinský Mikulov
Od 9. listopadu probíhají v Mikulově oslavy, které každoročně připomínají svatomartinskou tradici. Můžete se těšit na gastronomické zážitky, které nabídnou mikulovské restaurace, vinotéky a hotely formou speciálního svatomartinského menu a ochutnávkami mladých vín. Během svatomartinských oslav budou také mimořádně zpřístupněny historické památky. 

Svatomartinská husa (ilustrační foto)

Husa trochu jinak
Svatomartinská husa je na talířích pražská restaurace V Zátiší doplněna o další tradiční podzimní suroviny. Vybrané menu si lze navíc vychutnat nejen na svátek svatého Martina, ale po celý měsíc. Těšit se tak můžete na husí variace s terinou z bílého zelí, bramborovou kaší a omáčkou s černým rybízem. Na neděli si pak restaurace připravila i specialitu - svatomartinský brunch. 

Dopolední hody
Svatomartinský brunch si připravila i další pražská restaurace Žofín Garden.  Sváteční menu si můžete vychutnat společně s vybranými svatomartinskými víny. A co se bude podávat? Pěna z husích jater, pečené cibulky, konfit z pečených švestek, žitný toust, redukce z portského vína, kaldoun a také svatomartinské podkovy. 

Svatomartinská husa se zelím - ilustrační foto.

Husa jako od babičky
Na husích specialitách si můžete pochutnat i v průhonické restauraci Babiččina zahrada. Potrpí si zde na staročeské recepty, takže si můžete pochutnat na husím kaldounu, paštice, ale i huse podle originální receptury. 

Husí hody v podzemí
Dozlatova vypečená svatomartinská husa a mladá vína můžete ochutnat také v unikátním labyrintu historických vinných sklepů. Gastronomické speciality Valtického podzemí, to je zážitková martinská podzemní turistika. 

apeAlena Pecháčková
  • 2Diskuse

V soutěži Nastartujte se uspěl nápad na originální Priessnitzovy zábaly
V soutěži Nastartujte se uspěl nápad na originální Priessnitzovy zábaly

V již šestém ročníku grantového programu Komerční banky a Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) zvítězil výrobek Mamavis – univerzální zábal, který přináší nemocnému komfortní využití tradiční léčebné metody Vincence Priessnitze.