Největší košt v zemi začíná 11. listopadu v 11:00 na brněnském náměstí Svobody, menší ochutnávky se budou konat i v dalších českých městech. Vůbec poprvé se ve stejný den objeví také na Slovensku.
Tradice Svatomartinského vína prý vychází už z 18. století. Šlo však spíše o lokální záležitost některých vinařských oblastí. Vinařský fond ČR tuto známku koupil před třemi lety od vinaře Jiřího Kopečka z Valtic a začal ji prosazovat po celé republice. Počet vinařů, kteří mají o společnou propagaci mladých vín zájem, od té doby neustále roste. Letos o ni požádalo 97 firem, loni jich bylo 83, předloni 67 a o rok dříve 58.
Jaká jídla se hodí k letošnímu svatomartinskému vínu?Předkrmy: Hlavní menu: Sladké menu: • Martinské rumové koláče s tvarohem |
O lehká a svěží ovocitá vína, tuzemskou obdobu slavnějšího francouzského beaujolais, mají stále větší zájem i milovníci vín. V minulých letech se jich na koštu i přes deštivé počasí sešlo kolem 2000. Mladá vína jsou určena k rychlé spotřebě, na pultech obchodů a lednicích spotřebitelů by neměla zůstat déle než do Velikonoc.
"Ovocité aroma doplňují šťavnaté kyselinky. Ty dodávají vínu ceněnou svěžest. Ve vínu tak lze najít jemnou chuť grapefruitu, pomeranče, banánu, hrušky, švestky nebo višně. Některá vína, zvláště bílá a růžová, mohou po nalití do sklenice jemně perlit, což je běžné a chuť a vůni to jenom zvýrazní," řekl hlavní sommeliér Národního vinařského centra Marek Babisz.
Podle Babisze se mladá vína hodí k tradiční české a moravské kuchyni. "Bílá a růžová vína můžeme podávat jak k rybám jako jsou candát a losos, tak k propečené husičce. Červené Svatomartinské bych doporučil spíše k vydatnějším jídlům, nebo k pokrmům se švestkovou či povidlovou omáčkou," dodal Babisz.
Oficiální akce se nebudou konat pouze v Brně a Bratislavě. Například na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti budou mladá vína křtít, v Židlochovicích na Brněnsku zase před kostelem Povýšení svatého kříže světit.