Sobota 21. května 2022, svátek má Monika
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Svítek, bábovičky či nanuk. Vyzkoušejte třešňové recepty

Jídlo

  6:16
Regulují trávení, působí protizánětlivě, podporují zdravý vývoj kůže a pomáhají při hubnutí. Třešně právě teď dozrávají, připravte z nich nanuk, bublaninu nebo svítek.

Třešňová bublanina foto: Kuchařka první republiky/Alena Hrbková

Bublanina s třešnemi

  • 70 g másla + 30 g na vymazání
  • 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 2 čerstvé žemle
  • 100 ml mléka
  • 35 g hrubě mletých mandlí
  • kůra z 1/2 citronu
  • 70 g krupicového cukru
  • 20 g hrubé mouky + na vysypání pekáče
  • 500 g třešní

Utřeme máslo se žloutky, které přidáváme jeden po druhém. Přidáme hebkou strouhanku z čerstvého pečiva, namočenou v mléce, mandle, citronovou kůru, cukr a mouku a nakonec do těsta opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků.

Pekáč nebo formu vymažeme máslem a vysypeme moukou, těsto do něj vlijeme, posázíme třešněmi (někdo je raději vypeckuje, viz níže) a pečeme 25 až 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C do zezlátnutí.

Jemný třešňový svítek

  • 2 hrnky třešní (vypeckovaných)
  • 40 g másla
  • 20 g přírodního cukru krupice
  • špetka soli
  • 4 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 60 g dětské krupičky
  • máslo a mouka na vymazání a vysypání formy

Všechny ingredience vyndejte z lednice a nechte je odstát při pokojové teplotě. Změklé máslo nakrájejte na kousky a dejte do mísy. Zasypte ho cukrem a špetkou soli a pak utřete. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky přidejte jeden po druhém k utřenému máslu a opět třete. Do hmoty opatrně vmíchejte také vlahé mléko.

Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Malou část vmíchejte do utřené směsi. Pak přidejte krupičku a nakonec zbytek sněhu. Těsto rozetřete do máslem vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Na těsto rovnoměrně poklaďte třešně a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C, asi na 20 minut.

Třešňový svítek

Třešňové bábovičky

  • 4 plátky želatiny
  • 250 ml smetany na šlehání
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 2 lžíce hroznového cukru
  • 150 g bílého jogurtu
  • na omáčku:
  • 2 hrnky třešní (vypeckovaných)
  • 1 lžíce přírodního cukru
  • 1 celá skořice
  • 1/2 lžičky strouhané citrónové kůry

Plátky želatiny namočte do studené vody. Do kastrůlku vlijte 5 lžic smetany. Z poloviny vanilkového lusku vyškrábněte semínka do smetany, přidejte cukr a nabobtnalou želatinu, ze které jste vymačkali vodu. Vše mírně zahřejte, ale jen tak, aby se želatina a cukr rozpustily. Smetana se nesmí vařit.

Vyšlehejte zbytek smetany dotuha. Vmíchejte do ní jogurt a vlažnou smetanu s rozpuštěnou želatinou. Směs rozlijte do silikonových formiček a dejte ztuhnout do lednice. Připravte si třešňovou omáčku. Do kastrůlku vsypte třešně, cukr, skořici, citrónovou kůru a podlijte lžící vody. Na prudkém ohni svařte, aby třešně změkly a šťáva zhoustla. Vychlazené bábovičky vyklopte, polijte třešňovou omáčkou a podávejte.

Třešňové bábovičky

Třešňový nanuk

  • 250 g třešní
  • 100 g třtinového cukru
  • 150 g bílého jogurtu
  • 1lžička citrónové šťávy

Třešně vypeckujte a společně s cukrem rozmixujte na krém. Poté vmíchejte bílý jogurt a citrónovou šťávu. Nalijte směs do tvořítek na nanuky nebo malých kelímků, dejte do nich nanuková dřív­ka nebo plastové lžičky a nechte v mrazicím boxu tuhnout alespoň 8 hodin.

Třešně - ilustrační foto

Třešňový džem s jostou

  • 750 g třešní
  • 250 g josty
  • 300 g třtinového cukru
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 sáček želírovací­ho přípravku
  • 1 vanilkový lusk

Vypeckujte třešně, jostu zbavte stopek, vše rozmixujte a přelijte do kastrůlku. Přimí­chejte třtinový cukr, citrónovou šťávu a želíro­vací přípravek. Podélně rozkrojte vanilkový lusk, přidejte ho k ovoci a vše vařte za stálého míchání při­bližně 5 minut.

Odstavte z ohně, vyndejte vanilkový lusk a ještě horkou směs přelijte do vymytých zavařovacích skleniček až těsně pod okraj. Uzavřete víčky a otočte dnem nahoru. Džem nechte vychladnout, pak uskladněte.

Recepty pochází z kuchařek Jezte česky a Kuchařky první republiky, které vydalo nakladatelství Smart Press. 

Autor:
Témata: Nanuk, cukr, třešně

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

Vláda má 20 korun z každého litru benzinu, říká šéf sítě levných čerpacích stanic

Premium Nikoho nenechají na pochybách, že tohle je nízkonákladová firma, kde se nehýří. Okázalost tu nemá místo. Spolumajitel...

Všechno vymyslela Škrlová. Je to hlava manipulace, říká režisér Síbrt

Premium Před patnácti lety Česko šokovala kuřimská kauza. Týrání malých chlapců nejbližšími příbuznými i podivná role „Aničky“....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Právě čtete

      Mohlo by vás zajímat