V jihovýchodní Asii si lidé dělají různé speciality na oslavu Vánoc. Stejně jako po celém světě je i tam tradice vánočních svátků, rozdíly podle klimatu a místních produktů, ale vždy je to velmi zvláštní a fascinující. Jediná věc, která mi připomíná asijskou část mého dětství, jsou ananasové dortíky. Tyto cookies jsou podávány v Malajsii, Singapuru a Indonésii během zvláštních oslav, jako je například Čínský nový rok a Vánoce.
Časově náročné, ale chutné. Myslím, že to je důvod, proč absolutně zbožňuji české vánoční cukroví. Pečivo je podobné lineckému, ale náplň je čistý sluneční svit v tropech s nádechem exotického koření.
Ananasový džem:
- 300 g čerstvého ananasu - nastrouhaného
- 130 g cukru
- šťáva z jednoho citronu
- skořicová tyčinka
- anýz - 1 hvězdička
- 2 hřebíčky
Těsto:
- 380 g hladké mouky
- 2 lžíce kukuřicné mouky
- 50 g moučkového cukru
- sůl ¼ lžičky
- 225 g másla nakrájeného na kostky
- 2 vaječné žloutky - lehce promíchané
Vložte nastrouhaný ananas do hrnce a přidejte cukr, citronovou šťávu a koření. Vařte na středním ohni, dokud ananas nezačne bublat. Na nižší teplotu jemně dovařte, často míchejte, dokud není směs lepkavá a konzistentní. Odstraňte koření a nechte úplně vychladnout. Džem může být připravený předem.
Na výrobu těsta, použijte velkou misku, kde smícháte mouku, kukuřičnou mouku, moučkový cukr a sůl. Přidejte máslo, dokud se směs nepodobá strouhance a poté přidejte vaječné žloutky. Těsto zpracujte jemným hnětením.
Nechte těsto v plastové míse a na chladném místě alespoň 30 minut odpočívat. Předehřejte troubu na 170 ° C a připravte pekáče s pečícím papírem. Rozválejte těsto a nakrájejte na kolečka, hvězdy nebo květy a umístěte na připravené pekáče. Jemně zatlačte uprostřed tvarů pečiva, abyste vytvořili malý důlek. Na každé pečivo položte ananasovou kuličku z džemu. Pečte asi 15 minut, dokud nezezlátnou, ale nesmí ztmavnout. Před podáváním nechte vychladnout.