30. listopadu 2018 5:57 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Tak trochu asijské cukroví. Připravte si ananasové dortíky

Ananasové dortíky | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ananasové dortíky | foto: Café Buddha

Téměř celý život slavím Vánoce v britské podobě, obvykle s pečeným krocanem se všemi detaily, jako je nádivka, pečené brambory a spousta zeleniny. Koláče a vánoční pudink jsou také nutností, i když nejsem velkým fanoušek vánočního pudinku.

V jihovýchodní Asii si lidé dělají různé speciality na oslavu Vánoc. Stejně jako po celém světě je i tam tradice vánočních svátků, rozdíly podle klimatu a místních produktů, ale vždy je to velmi zvláštní a fascinující. Jediná věc, která mi připomíná asijskou část mého dětství, jsou ananasové dortíky. Tyto cookies jsou podávány v Malajsii, Singapuru a Indonésii během zvláštních oslav, jako je například Čínský nový rok a Vánoce.

Časově náročné, ale chutné. Myslím, že to je důvod, proč absolutně zbožňuji české vánoční cukroví. Pečivo je podobné lineckému, ale náplň je čistý sluneční svit v tropech s nádechem exotického koření.

Ananasový džem:

  • 300 g čerstvého ananasu - nastrouhaného
  • 130 g cukru
  • šťáva z jednoho citronu
  • skořicová tyčinka
  • anýz - 1 hvězdička 
  • 2 hřebíčky 

Těsto:

  • 380 g hladké mouky 
  • 2 lžíce kukuřicné mouky 
  • 50 g moučkového cukru
  • sůl ¼ lžičky
  • 225 g másla nakrájeného na kostky 
  • 2 vaječné žloutky - lehce promíchané 

Vložte nastrouhaný ananas do hrnce a přidejte cukr, citronovou šťávu a koření. Vařte na středním ohni, dokud ananas nezačne bublat. Na nižší teplotu jemně dovařte, často míchejte, dokud není směs lepkavá a konzistentní. Odstraňte koření a nechte úplně vychladnout. Džem může být připravený předem.

Ananasové dortíky

Na výrobu těsta, použijte velkou misku, kde smícháte mouku, kukuřičnou mouku, moučkový cukr a sůl. Přidejte máslo, dokud se směs nepodobá strouhance a poté přidejte vaječné žloutky. Těsto zpracujte jemným hnětením.

Nechte těsto v plastové míse a na chladném místě alespoň 30 minut odpočívat. Předehřejte troubu na 170 ° C a připravte pekáče s pečícím papírem. Rozválejte těsto a nakrájejte na kolečka, hvězdy nebo květy a umístěte na připravené pekáče. Jemně zatlačte uprostřed tvarů pečiva, abyste vytvořili malý důlek. Na každé pečivo položte ananasovou kuličku z džemu. Pečte asi 15 minut, dokud nezezlátnou, ale nesmí ztmavnout. Před podáváním nechte vychladnout.

Šéfkuchařka Sofia Smith, Café Buddha