Středa 22. září 2021, svátek má Darina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Diskuse k článku

Tak trochu lepší polívčička

Hanka Michopulu skousla kvůli Lidovkám to, co nikdy nedělá, a uvařila polévku z kostky. Jenže není kostka jako kostka. Konečně si totiž můžeme koupit bujóny bez glutamátu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Daniela

Keratin rozebraný na aminokyseliny?

Toť dobrá zpráva o zdravotní nezávadnosti.

0/0
26.5.2009 14:42

Wintergruen

Michlopuloská kravina

Glutamát sodný je naprosto přírodní látka a dotyčná reklamní madam o tom ví kulový. Nejvíce je ho v mateřském mléku a v rajčatech. Proto dětem tak chutná stejně jako starším kečup. Takže kostka je pouze rychlý produkt. Když budete maso a kosti vařit 24 hodin a osolíte dostanete skorem totéž jako když to zalijete kyselinou solnou a vaříte hodinu a neutralizujete sodou. A když chcete napodobit chuť mořské soli, tak přidáte k HCl trochu H2SO4, HBr a na neutralizaci použijete vedle Na2CO3 taky trochu K2CO3.

0/0
7.4.2009 10:29

Ivan Bořík

Vážená paní,

jste přesvědčená, že neotupená chuť (GS) rozpozná kvalitu jídla. Podle mne to spolu vůbec nesouvisí! Nebo ta "reklama" na Vitanu nebude až tak zásadní, že! ;-P

0/0
31.3.2009 20:28

V. Hoffman

No, viete,

modna nemodna, ta morska sol chuti inac ako klasicka kamenna. Pouzivam ju uz roky a je to rozdiel. Samozrejme nie pri vareni, tam to je prast jak uhod, ale v studenej kuchyni je to citit. Dokonca aj rozdielny stupen zomletia znamena rozdielnu chut.

0/0
31.3.2009 19:53

Genius delikates s.r.o.

Re: No, viete,

  Víte u té mořské soli si nejsem jistý její nezávadností. To svinstvo co teče do moře se musí v soli dřív nebo později objevit. Rád bych znal nějaký odpovědný rozbor mořské soli. Je pravda, že chleba s máslem posolený mořskou solí mi chutná víc. Možná si to jen namlouvám.

0/0
31.3.2009 20:07

Rejpal

Re: No, viete,

Na chleba posypat je to rozdíl kvůli tvaru krystalů, ale v kostce bujonu je to jedno, akorát je to s mořskou solí dražší.

0/0
1.4.2009 12:14

Rejpal

Re: No, viete,

Jo a taky jsem Vitanu zkusil a byl hnusnej. Lepší je Maggi extra silný.

0/0
1.4.2009 12:17

hugo

superkuchařka

Je tragedie, že když chce někdo prosadit mladou slečnu, tak může kydat neskutečné kraviny. Jak režiser a mladá herečka. S tou mořskou soli je pěkně uhozená. Bujony Vitana se prodávají málo z důvodů ceny a kvality. Proto hledají něco nového pro ženy, aby na to naletěly. Jak už jsem několikrát psal, tak po nudlích a rýži ze sáčku přijde na řadu polévka z pytlíku. Není sice z pytlíku, to je asi na ni příliš složité, ale uvařila kostku. Slávy, nespálila jí. Ale zas by nešlo napsat článek o hození kostky do vody, tak dramaticky popisuje složení. Proč nezkusí Google a napsat glutamát sodný. Bude třeštit oči, jak když kocour s.. do řezanky, když se dozví, že lidské tělo toho hnusného glutamátu vyrobí denně 50 g. Šefredaktor už by si měl vyměnit favoritku. Proč tam nepozve nějakou kuchařku, která umí vařit a ne nějakou slečnu, která jen chodí do restaurací.

0/0
31.3.2009 18:56

Robert

Re: superkuchařka

Proč tam nepozve nějakou kuchařku, která umí vařit a ne nějakou slečnu, která jen chodí do restaurací.   To nejde neco za neco, vime jak to chodi.:-P:-P:-P

0/0
31.3.2009 23:26

st

Re: superkuchařka

Vazeny pane, o kucharskych ci jinych schopnostech pani Michopulu diskutovat nehodlam, ale s glutamatem ma pravdu.  Byt je to latka prirozene se vyskytujici, jako pridavek do potravin se pouziva ve zvysene koncentraci a vzhledem k tomu, ze vylepsuje chut,  vetsinou maskuje nizsi mnozstvi pridaneho masa.  Tedy neni problem s glutamatem jako takovym (krome pripadnych alergii, diky kterym nekdo nemuze Cinskou kuchyni, kde se glutamat casto pouziva), ale spis vetsinou signalizuje osizeny (a presoleny)produkt.  Kostky Vitana jsou dost priserne, ale tam, kde bydlim, jsou nastesti k dispozici kostky bez glutamatu a se snizenym mnozstvim soli. 

0/0
1.4.2009 13:41

Inka

Re: superkuchařka

o tom glutamátu má pravdu, pracovala jsem před cca 10ti lety u jedné velké potravinářské společnosti a tyto přísady jsme rozebírali dost podrobně, ráda vařím a roky a dobře a poté, co můj syn od mala trpěl hyperaktivitou jsem se začala zabývat Éčky, přísadami, glutamáty a jn. přídavky, dnes už je dospělý a o éčka se zajímá kde kdo i o glutamáty. Kdo je více citlivý zdravotně na různé tyto věci, měl by se  tomu vyhýbat a co se týče soli a jiných přídavků, nejvíce jsem to zjistila, když před 10ti lety měl syn mononukleózu a musel jen věci čerstvé a na vodě připravené bez ničeho...a půl roku poté měl ještě tvrdou dietu...kontrolovala jsem každý výrobek a byla jsem až zděšena, co všechno konzumujeme. A od té doby solím minimálně

0/0
18.4.2009 9:03

Adela

Re: superkuchařka

HM je zakladatelka prvního českého časopisu o jídle s fungujícími recepty.

Vydala svojí vlastní, taky fungující kuchařku. podívejte se na www.zpatkydomu.cz

Češi jsou prostě experti na shazování kohokoliv, kdo je úspějnější než oni sami.

Hugo tragédie je vaše rejpání

0/0
12.5.2009 14:53

TTSO

tak jsem to četl ještě jednou - maltodexrin je glukóza

fit produkty jsou toho plné ;-)

0/0
31.3.2009 16:26

TTSO

jo ještě jednu pecku o glutamátu jsem opoměl

lidské mateřské mléko ho obsahuje cca 10x víc než kravské :-D

0/0
31.3.2009 15:17

TTSO

GLUTAMAN SODNÝ JE AMINOKYSELINA TEDY PŘIROZENÁ LÁTKA

Najdete ho v každé přírodní potravině .  Naše tělo si vyrobí zhruba 40-60 gramů denně.

Nejvíc přirozeného glutamátu obsahují rajčata a japonské řasy, dlouhozrající sýr  nebo houby;-)

0/0
31.3.2009 15:13

Honza H.

Re: GLUTAMAN SODNÝ JE AMINOKYSELINA TEDY PŘIROZENÁ LÁTKA

To je sice hezké, ale protože je něco přírodní látka, nemusím to dávat tam, kde to nepatří. Nebudu odsuzovat rajčata, protože glutamát obsahují (je to jejich přirozená chuť), ale ochutit glutamátem kdejaký šmejd, aby to dobře chutnalo, nemusím.

Jeden kamarád jednou o jídle prohlásil: "S dostatečným množstvím cukru se to dá sníst." - Ano, dá. Tak přeji dobrou chuť.;-)

0/0
1.4.2009 16:06

hugo

Re: GLUTAMAN SODNÝ JE AMINOKYSELINA TEDY PŘIROZENÁ LÁTKA

Podle vaší logiky, by se neměl používat do potravin česnek, kmín majoránka atd, protože to dost ovlivňuje přirozenou chuť. také byste neměl péct a smažit maso, protože to také podsatatně ovlivňuje chuť. Záleží na vás, můžete se nabouchat syrové stravy, kolik hrdlo ráči. Původně jsem psal o té slavné kuchařce, která nás už poučila, jak vařit ze sáčku nudle, rýži a teď kostku bujonu. Jen když tak trváte na bio, měl byste se odstěhovat do džungle, protože to, co nadýcháte za den v Praze podstatně předčí, co sníte za den na venkově. Proto směle ven z Prahy do přírody bouchat přirozenou stravu bez ochucení. Jak už, tak už. Bez kompromisů.

0/0
2.4.2009 20:37

Dr. Acs Andras

Morská soľ ?

Neviem prečo ľudia v poslednom čase blbnú s morskou soľou. Predsa kamenná soľ je tiež morská, naviac z prehistorických morí, ktoré neobsahovali ani zlomok z humusov, ktorými oplývajú moria súčasné.

0/0
31.3.2009 12:07

Genius delikates s.r.o.

V "zájmu vědy"

     jsem Natur hovězí z Vitany vyzkoušel. Nic moc. Jedinou výhodou snad je, že nepálí huba po glutamátu. O "kvalitě" výrobku svědčí i to, že obsahuje 26,3% módní mořské soli.  U Bylinkového Naturu dokonce neuvěřitelných 32%! To už o něčem svědčí.

0/0
31.3.2009 11:52

Talent funguje, když se nastartuje v mozku. Odemkněte ho, radí Jan Mühlfeit

Premium Dvaadvacet let pracoval ve firmě Microsoft po boku Billa Gatese. V byznysu se dostal na vrchol, ale také zažil strmý...

„Očkovat sa nechcu, je v tom sajrajt.“ Reportáž z obce, kde odmítají vakcínu

Premium Vyškovec je obec, kde se nejméně lidí z celé země nechalo očkovat proti koronaviru – jen necelých sedmnáct procent. V...

Když dva jsou málo. 5 pravd o sexu ve třech, které vám zatím nikdo neřekl

Premium Sex ve třech. Někdy o něm snil kdekdo z nás. Pojďme ovšem pohlédnout pravdě do očí. Pokud do své ložnice přizvete další...