Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Tam, kde se nebojí připravit musaku a gyros jinak

Tour de France

  11:43
PRAHA - Zatímco řecké restaurace po světě ovládly nejmodernější trendy v gastronomii, pražské podniky si vystačí se stále stejnou musakou a gyrosem. Až na jednu výjimku. Blízko dejvického „Kulaťáku“ můžete ochutnat řeckou klasiku v moderním hávu a za příjemné ceny.

Musaka (250 Kč) a salát archea elleniki (190 Kč) foto: Viktor ChladLidové noviny

Co se týče jídla, mezinárodní trendy se k nám do střední Evropy dostávají obvykle se zpožděním. Jak píše řecká gastronomická novinářka Diane Kochilasová, athénské restaurace jako Hytra nebo 48 už léta vaří moderní jídla, v nichž se snoubí nejnovější francouzské a španělské techniky s tradičními řeckými surovinami.

V lepších řeckých restauracích v New Yorku – jako je například Molyvos nebo Anthos – zase nabízejí moderní interpretaci řecké kuchyně na pětihvězdičkové úrovni. Oproti tomu jako by se v pražských řeckých podnicích zastavil čas – už celou jednu generaci si vystačí se stále stejnou musakou a gyrosem. Až na jednu výjimku.

Netradiční klasika
Nedaleko Dejvického náměstí v Praze 6 totiž najdete Kavalu, řecký restaurant, kde se v tichosti a neokázale vaří velmi zajímavé, velmi moderní variace na řeckou kuchyni.

Musaka (250 Kč) a salát archea elleniki (190 Kč)

Vezměme si například netypický předkrm gymista mydia (130 Kč), velký bílý talíř, na němž trůní tři velké škeble zapečené se strouhankou, rýží a spoustou sýru. Chutnají báječně slaně po otevřeném moři a jsou na hony vzdálené tomu, co obvykle dostanete v tavernách mimo Řecko.

Netradiční je tu i řecká klasika – talíř mezes (150 Kč). Obsahuje sice tradiční pochoutky (jogurtovou omáčku tzatziki, hustou česnekovosýrovou pomazánku tyrokafteri, pomazánku taramas z tresčích jiker a sladké baklažánové pyré melitzanosalata), od klasiky však tohle mezes odlišuje jeho prezentace – jídla jsou v miniaturních porcích umně naaranžována na talíři velikosti notebooku. A je tu i něco navíc: dva plátky toho nejjemnějšího jehněčího carpaccia.

Jako v pravé řecké restauraci si v Kavale můžete vybrat i z několika velkých salátů sloužících jako hlavní chod. Samozřejmě tu mají tradiční choriatiki (190 Kč), daleko zajímavější však byl salát archea elleniki (190 Kč). Jeho základ tvoří lístky baby špenátu a řeřichy, na nichž jsou navršena sušená rajčata a pečené hřiby, a to vše je zalito roztaveným kozím sýrem a posypáno spoustou piniových oříšků. Salát se podává v hluboké míse, takže nebezpečí, že se zašpiníte zálivkou z balzamikového octa a olivového oleje, je minimální. Vynikající salát kyselé a zemité chuti daleko převyšující standard, který se ve většině pražských restaurací podává pod názvem „Řecký salát“.

Výzdoba je sice poněkud řecky klišovitá, jídlo ale stojí za to, zvlášť když si k němu dáte řecké víno

K salátu nám příjemná servírka doporučila takos (80 Kč), což je něco jako bruschetta (ano, ta, co ji jeden týmový lékař na Tour de France označil za doping). Jde o dva silné opečené plátky domácího chleba potřené olivovým olejem, na něž se navrší baklažánovo-olivové „pesto“ posypané kousíčky čerstvých rajčat a ostré fety. A chybět samozřejmě nesmí ani řecké koření – tymián a oregano – a vůně divoké šalvěje, která mi připomínala moji poslední návštěvu na Mount Athos. Takos je velmi dobrý, velmi řecký a v Česku ho hned tak někde nenajdete.

Musaka (250 Kč) a salát archea elleniki (190 Kč)

Podobně skvělé jsou i hlavní chody. Dokonce i klasická jídla jako musaka (250 Kč) jsou zpracována novátorsky a moderně. Jde o pokrm z jednoho kastrolu, v němž se smíchá mleté maso (zde vepřové a hovězí), baklažán a plátky brambor s bešamelovou omáčkou. Obměna spočívá v tom, že používají malé nádoby cylindrického tvaru, z nichž se musaka vyklopí na talíř, kde vytvoří úhledný kopeček ve tvaru nádoby (odborně se tomuto způsobu vaření a servírování říká timbale). Lahodné jídlo měkké a vlhké, jak má být, a s výbornou řídkou omáčkou (neboli coulis) ze sladkých paprik.

Koza v peci
V timbale se vaří i kuchařův mistrovský kousek, katsikaki sto furno neboli „koza v peci“ (440 Kč). Byl to nejjemnější kousek kozího masa, jaký jsem v životě jedl! Lehce se odlupoval od kosti, byl šťavnatý a jen lehce kořeněný, ochucený spoustou citronové šťávy. Za 440 korun by člověk ale přece jen očekával v příloze něco lepšího než obyčejné pečené brambory – snad něco ze čtrnáctikarátového zlata. Dobré jídlo, ale přece jen trochu předražené.

To však naprosto neplatí pro zdejší vína. Kavala má v nabídce skvělá vína za velmi rozumné ceny. Řecko je jednou z vinařsky nejzajímavějších oblastí Evropy a domovem stovek odrůd, které jinde nenajdete. To se týká především Paraporitana (ročník 2006) od Nica Lazaridise (450 Kč), jehož vinice jsou nedaleko města Kavala v severním Řecku, které dalo restauraci jméno. Jde o aromatické červené víno bohaté a plné chuti, které se skvěle pije za chladnějších večerů.

KAVALA

Charlese de Gaulla 5
Praha 6-Dejvice
Tel.: 224 325 181
www.kavala-praha.cz
Po–Ne 11.30–23.30

Evan Rail, recenzent restaurací



Pokud trváte na tom, že v řecké restauraci si musíte dát retsinu, doporučuji bílou Kechribari (290 Kč). Je chuťově překvapivě vyrovnaná, mírně aromatická s bylinkovými tóny a nemá nic společného s odpornou verzí téhož nápoje, kterým jsme v dětství odháněli hmyz.

V Kavale se drží ještě jednoho moderního trendu: pije se tu voda z vodovodu. Přestože se k podávání vody z vodovodu uchýlila řada luxusních restaurací v Americe i v Anglii, v pražských podnicích mi neustále tvrdošíjně vysvětlují, že pražská voda není zdravotně nezávadná (je), nebo dokonce že podávání vody z kohoutku zakazuje zákon (nezakazuje). Kavala je čestnou výjimkou – můj dotaz, jestli můžeme dostat vodu z vodovodu, se setkal s milým úsměvem a ochotou. Což mi umožnilo dát víc peněz za víno, takže spokojenost byla na všech stranách.

Ne všechno v Kavale je ale tak moderní. Vybavení je klišovitou variací na minojské nástěnné malby a řecké plachetnice. Obsluha je příjemná, ale trochu pomalá. Když musíte čekat 25 minut na předkrm, nebo dokonce na chléb, bylo by dobré, kdyby se mezitím u stolu aspoň někdo zastavil s omluvou a vysvětlením. Možná je to ale jedno, protože Kavale se podařilo odlišit se tím hlavním – kvalitou jídla.

Evan Rail hodnotí Kavalu

celkový dojem - tři lžičky
jídlo - tři lžičky
obsluha - dvě lžičky
atmosféra - dvě lžičky

Vysvětlivky:
gurmánská bomba - čtyři lžičky
překvapivě dobré - tři lžičky
průměr - dvě lžičky
nic moc - jedna lžička
raději se vyhnout - žádná lžička

Recenze je nezávislá, náklady platí výhradně redakce Lidových novin.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.