Je to trochu zápas v disciplině. Trpělivost, ale nakonec zvítězíme.. Pak už stačí jen plnit – můj přítel má nejradši kombinaci krájená jablka, mletý mák, sekané oříšky a v rumu namáčené rozinky. A já špenát se sýrem. Co myslíte, že dělám častěji?
DOBA PŘÍPRAVY:
45 minut + cca 1/2 hodiny na odpočívání těsta a pečení
Na 2 záviny (celkem 16–20 řezů)
POTŘEBUJETE:
Těsto:
280g hladké mouky
100 ml teplé vody
2 lžíce oleje
1 lžičku citronové šťávy nebo octa
1 velké vejce
špetku soli
100g rozpuštěného másla
Náplň:
10 jablek (přibližně 1 kg po očištění)
4 lžíce strouhanky
3 lžíce krupicového cukru
1 lžičku mleté skořice
případně rozinky nebo sekané
vlašské ořechy

1. ZPRACUJTE TĚSTO
Do mísy prosijte mouku a utvořte v ní důlek. Rozmíchejte vejce, vodu, olej, sůl a citronovou šťávu a vlijte do důlku. Hmotu začněte zpracovávat od středu, nejdříve s pomocí nože, poté už rukama.
Připravte měkké, nepříliš lepivé těsto. Pokud je moc suché, přidejte trochu vody. Těsto propracovávejte na podložce tak dlouho, dokud není hladké, lesklé a nelepivé. Pak utvořte nízký bochánek a nejméně na půl hodiny ho schovejte pod nahřátý hrnec.
Mezičas využijte k přípravě jablek – oloupejte je, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky.
2. VYTVARUJTE PLÁT
Z odpočatého těsta odkrojte polovinu, zbytek (na druhý štrůdl) vraťte pod hrnec. Odkrojenou část rozválejte na lehce pomoučněné podložce na co nejtenčí obdelníček, poté přeneste
na čistou velkou utěrku nebo ubrus a začněte plát vytahovat hřbety rukou. Opatrnými pohyby vytahujte těsto do všech směrů, dokud jím není dobře vidět vzor na utěrce. Nakonec odkrojte případně silnější okraje.
3. NAPLŇTE A ROLUJTE
Potřete plát rozpuštěným máslem, trochu posypte strouhankou a rozprostřete na něj polovinu
jablek. Z každé strany přitom nechte volný asi dvoucentimetrový okraj. Podél jedné z kratších stran - u té, kde budete končit se zavinováním – můžete nechat ještě víc místa. Takto připravený štrůdl lehce poprašte cukrem i skořicí a přidejte rozinky a ořechy.
4. PEČTE V TROUBĚ
Závin pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, u horkovzdušné na 180 °C, zhruba padesát minut až hodinu. V průběhu pečení i po finálním vytažení z trouby závin potírejte rozpuštěným máslem. Před krájením nechte moučník aspoň půl hodiny odpočinout a pak ho pocukrujte.
Pozdní léto v kuchyni |
Nevíte, jak si užít to správné babí léto? Ke kávě nebo čaji zakousněte pravý tažený štrůdl. Jeho příprava vyžaduje zvládnutí několika fint. Základem úspěchu je papírově tenké těsto. |