Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Tažený jablečný štrůdl

Musím vás varovat: udělat dobrý tažený závin je docela těžké. Ale jde to! Jen si na něj musíme udělat trochu času. Já si k tomu vždycky pustím televizi a s těstem si hraju aspoň půl hodiny. Poradím vám jednu fintu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pepa

13. 11. 2008 19:57
použijte robot

Tažený štrůdl dělá moje maminka, je báječný a chtěl jsem se jí ač nekuchař a nevařič vyrovnat /jsem fakt dobrý jen na grilování/ a tak jsem vyzkoušel její recept, ale i další, které jsem sehnal. Štrůdl se mi podařil  vždycky, ale zatímco každé hospodyňky které znám, těsto dlouze a pracně zpracovávají ručně, třískají s těstem o stůl a podobně, zkusil jsem využít hnětacích služeb kuchyňského robota. U všech těst se hnětení vydařilo a vzniklo těsto, ze kterého šel "vytáhnout" pergamenově tenký štrůdl. / i tenší/. Naposledy jsem zkoušel těsto podle Loskutáka - štrůdl z Vysoké. Dokonalý a s robotem téměř bezpracný výsledek. Moje úspěchy se štrůdlem dospěly tak daleko, že vzorky nosila manželka do práce a vydávala je za svůj výtvor. A že ona péct umí ! Ještě ke křupavé kůrce. Moje štrůdly mají křupavou kůrčičku jen pár hodin, protože jak je posypu mletým, ale ještě lépe pudrovým cukrem, změknou, jablka je prosáknou a druhý den jsou vláčňoučké, voňavé, dokonalé. To není pečivo, ale zákusek. Ahoj  všem co pečou báječné tažené štrůdly.

0 0
možnosti

andulka

20. 10. 2008 19:55
štrůdl

250g mouky, 250g omegy, 1 vaejce, sůl a 15 lžic mléka, zpracuji těsto, tuk strouhám do mouky. Plním jablky s troškoucukru aml. skořicí. Jsou z toho 3 nohavice. Velmi rychlé a navíc se krásně loupa.

0 0
možnosti

evisekd

14. 7. 2008 16:01
Jde to i méně složitěji

Dělám výborný štrůdl, který není tak náročný na čas a je velmi jednoduchý a chutná výborně.

200 g hladké mouky, půlku tuku Omega nastrouhat, 1 vejce, špetku soli, 10 lžic studené vody.

Uděláme těsto, rozdělíme na dvě poloviny a plníme dle chuti. Plech potřeme máslem a hotové šišky rozpuštěným máslem.;-P

0 0
možnosti

Ing. Vařeka

1. 5. 2007 18:49
klasický štrůdl

Panečku, štrůdl, po něm bych se mohl utlouci!!!Teď sem si jednoho upek.Jemné křupavé těstíčko, šťavnatá a jemně nakyslá jablíčka uvnitř.Hmm

0 0
možnosti

sara

29. 1. 2007 1:15
MĚKKÝ štrůdl?

Chloubou každé hospodyňky je, aby bylo těsto co nejkřupavější, navíc to tažené!!. Tak jak myslela autorka receptu to své " měkký štrůdl "?8-o

0 0
možnosti

Davidová Miroslava

3. 7. 2006 8:26
Ještě lepší tažený závin

Strouhanku na posyp nejprve osmažím na másle"dozlatova",do těsta dávám sádlo ,ne olej,při

zavinování potírám máslem,po upečení hned po vyndání z trouby naříznu horní,vypouklou část na jednotlivé porce,potřu horkým máslem a hned pocukruji - vznikne lahodná krustička.Po vychladnutí dokrojím jednotlivé porce. Nezapomeňte před vytahováním těsta sundat prstýnky!

0 0
možnosti

rajce

16. 2. 2006 14:52
strudl
moje tezce vybojovana (ci vytazena) zkusenost se zavinovym testem,  bez vajicka to jde podstatne lepe. a testo nechat pri 50° C odpocinout v troube 8 asi 20 min.), samozrejme pod miskou.
 
0 0
možnosti

Lída

21. 2. 2006 14:42
Re: strudl
Jde to dobře i s vajíčkem, ale dobré je když je voda skoro vařící. Jinak lžička octa není žádný neobvyklý fígl, ale základ receptu.
0 0
možnosti