Sobota 14. prosince 2019svátek má Lýdie 5 °C déšť se sněhem Předplatné LN
19. listopadu 2013 7:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Teplá a rychlá večeře. Zahřejte se v sychravém počasí polévkami

Kulajda v bochánku - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kulajda v bochánku - ilustrační foto | foto: Lidovky.cz

Nezbývá vám večer po práci čas na dlouhé vaření? Nestíháte, ale přesto máte chuť na něco, co vás v podzimním počasí zahřeje? Zkuste si uvařit polévku.

Kulajda se zastřenými vejci

Velkou předností kulajdy je, že je výborná nejen z čerstvých hub, ale i z těch sušených. V každé rodině se ale vaří jinak. Někdo má raději hodně smetanovou až dosladka, jiný zase výrazně kyselou.  

Co budete potřebovat?

  • hrst sušených nebo čerstvých hub
  • 50 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 800 ml vody
  • 250 g brambor
  • sůl, bílý pepř
  • 200 ml zakysané smetany nebo smetany ke šlehání
  • ocet podle chuti
  • 50 g másla na zjemnění
  • 1 snítka čerstvého kopru nebo 2 lžíce sterilovaného
  • 4 vejce
Kulajda se zastřenými vejci

Postup: Sušené houby předem namočíme, minimálně na hodinu. lepší ale je nechat je ve vodě přes noc. Nejdříve si z másla a mouky připravíme jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme vodou. Brambory očistíme a nakrájíme na kostky. S houbami (i vodou, ve které se namáčely) je přidáme do polévky. Osolíme, opepříme, a vaříme asi 15–20 minut. Zatímco se polévka vaří, připravíme ztracená vejce. V lehce osolené a okyselené, mírně vroucí vodě uděláme vír a do něj vložíme v naběračce rozklepnuté vejce a povaříme ho zhruba pět minut, vejce vyjmeme a teprve poté zavaříme další. Při podávání vkládáme do každé porce polévky jedno zastřené vejce. Do téměř hotové polévky přidáme smetanu a podle chuti přidáme ocet, zjemníme máslem a přidáme posekaný kopr.

Čočková polévka

Čočka je královna mezi luštěninami a ačkoli plně nahradí maso, když do polévky přidáte slaninu, bude o to pikantnější a lepší.

Co budete potřebovat?

  • 150 g čočky
  • 150 g libové slaniny
  • 1 malá cibule
  • 150 g kořenové zeleniny (karotka, celer, petržel)
  • 200 g brambor
  • ocet
  • cukr
  • sůl

Postup: Čočku přebereme, propláchneme, zalijeme vodou a dáme vařit. Mezitím si v kastrolu lehce osmahněte libovou slaninu spolu s nakrájenou cibulí a kořenovou zeleninou. Přidejte na kostky nakrájené a oloupané brambory. Osolte a vlijte částečně předvařenou čočku. Vše uvařte doměkka. Na závěr dochuťte špetkou cukru a octem.

Čočková polévka (ilustrační foto)

Kyselo

Kyselo patří mezi krkonošské speciality. Je oblíbená nejen pro rychlost s jakou ji dokážete připravit, ale také pro pikantní nakyslou chuť.

Co budete potřebovat?

  • 120 g chlebového kvásku
  • 40 g másla nebo sádla
  • hrst sušených hub (nejlepší je směs)
  • 300 g brambor
  • 1 středně velká cibule 900 ml vody
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce
  • sůl
  • kmín
Krkonošské kyselo

Postup: Chlebový kvásek zřeďte trochou vlažné vody a nechte několik hodin, nejlépe přes noc, vykynout. Do hrnce vložte houby s kmínem a přidejte oloupané na kostičky nakrájené brambory. Přilijte vodu, osolte a uvařte doměkka. Poté přidejte kvásek a povařte. Na másle nebo sádle osmažte drobně nakrájenou cibuli a přisypeme ji do polévky. Mezitím si připravte míchaná vajíčka, která naservírujte rovnou do talířů.

ČTĚTE TAKÉ:

Staročeská polévka s pivem

Většinou si dáte pivo až po polévce, ale zkuste ho někdy přidat hned do polévky. Pivní polévka s chlebem není žádný módní hit  - horkou polévku z piva připravovali už před několika staletími.

Co budete potřebovat?

  • 4 dl plzeňského piva
  • 30 dkg černého chleba
  • 40 dkg hovězího masa
  • 30 dkg kořenové zeleniny
  • 1 cibule
  • 2 vejce 1/4 l sladké smetany
  • kmín
  • mletý pepř
  • sůl
  • chléb

Postup: Hovězí maso a kořenovou zeleninu uvařte doměkka v osolené vodě. Chléb, který pokrájíte na velké kostky zalijte pivem a nechte ho rozměknout. Polévku přeceďte a do čistého vývaru přilijte změklý chléb s pivem a nechte rozvařit. Na závěr polévku okmínujte a zalijte rozšlehanými vejci. Abyste polévku zjemnili, přidejte nakonec smetanu.

Zimní ovesná posilující polévka

Polévka, která je nejen zdravá, ale také prohřeje celé tělo.

Co budete potřebovat?

  • 100g ovsa (ne vloček, ale celého ovsa nahého)
  • 2,5 l vody
  • mořská sůl dle chuti (cca 3 lžičky)
  • kousek řasy kombu nebo wakame
  • 5 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 5 kuliček celého pepře
    zázvor (velikosti 2 palců)
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/3 menšího celeru
  • 1 cibule
  • cca 10–15 listů kadeřávku (nebo cca 15–20 ks růžičkové kapustičky)
  • 1 uzené tofu nebo uzený tempeh (cca 200 g)

Postup: Oves promyjte a namočte do vody na několik hodin (ideálně alespoň na 2–5 hodin, pokud ho necháte namočený přes noc, mějte hrnec v chladné špajzce nebo v ledničce, aby nekysla voda). Ve stejné vodě dejte oves vařit. Přiveďte k varu, přidejte sůl, koření, řasu, jednu velkou nerozkrájenou mrkev a poloviční množství zázvoru, okrájejte slupku a dejte ho do polévky v celku. Vařte pod pokličkou do úplného změknutí ovsa. Mezitím si nakrájejte zeleninu na kostičky a pomalu ji opékejte na oleji. Kadeřávek omyjte a dejte ho vařit na pařák nebo do jiného hrnce s vroucí osolenou vodou. Když máte vývar uvařený, přeceďte ho přes velký cedník. Vyndejte koření a na stranu si dejte menší část ovsa – ne více než třetinu. Do hrnce vraťte přeceděný vývar, uvařenou mrkev, zázvor, řasu a 2/3 ovsa a vše rozmixujte ponorným mixérem do hladkého, lehce "smetanového" krému s narůžovělou barvou. 

Zimní ovesná polévka

Zimní ovesná polévka

Do krémového základu přidejte orestovanou zeleninu, na kostičky nakrájené uzené tofu nebo tempeh, zbytek neumixovaného ovsa a společně pár minut povařte. Kadeřávek vyndejte včas, měl by být měkký, ale krásně zelený – ne hnědý. Nechte ho okapat a mírně zchladnout v cedníku a pak nakrájejte na menší kousky – já většinou vykrajuji středové žebro, které je tvrdé a moc nám nechutná. Do talířů dejte nakrájený kadeřávek, zalijte horkou polévkou a dle chuti můžete ještě přidat šťávu z čerstvého zázvoru. (Očištěný zázvor nastrouhejte najemno a šťávu vymačkejte přes sítko). Pokud je polévka příliš zázvorová, zjemněte ji kouskem másla. Dochuťte solí dle potřeby.

Kaštanový krém

Pokud si chcete připravit netradiční polévku, kupte jedné kaštany a vyzkoušejte kaštanový krém.

Co budete potřebovat?

  • 250 g jedlých kaštanů
  • 500 ml vody
  • 250 ml domácího zeleninového vývaru
  • mleté nové koření
  • muškátový oříšek
  • zázvor
  • 100 ml sladké smetany
  • 100 ml zakysané smetany
  • sůl a pepř
  • čerstvá petrželka
Kaštanový krém

Postup: Nožem rozloupněte skořápku a vyloupnuté kaštany dejte na 10 minut povařit do vody. Slijte je a ještě za tepla z nich oloupejte "chlupatou" slupku. Nakrájejte kaštany na menší kousky nebo rozdrolte prsty, vhoďte je do vroucí vody, přidejte vývar a koření dle svých chutí a vařte 30 minut. Poté odstavte, dejte si stranou pár kousku kaštanů na ozdobu a rozmixujte. Krém zahustěte sladkou smetanou, prohřejte a dochuťte polévku podle potřeby. Podávejte se zakysanou smetanou, ozdobené čerstvou petrželkou, kaštany a kouskem celozrnného pečiva.

apeAlena Pecháčková
Premium

Sedí s drahými mobily, dětem kupujeme kartáčky my, říká režisérka Výměny

Jana Rezková | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kreativní producentka a režisérka Jana Rezková natáčí už patnáct let úspěšnou reality show Výměna manželek. Navštívila...

Premium

Test kávy v kapslích: Bezpečné, pohodlné, ale drahé potěšení

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V kavárně určitě najdete zajímavější druhy kávy, rozpustná je zase levnější. Test jsme zaměřili na kávu v kapslích, z...

Premium

Vývoz žumpy se značně prodraží. Vyplatí se investice do čističky?

Žumpy a septiky | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Legální likvidace splašků stojí ročně desetitisíce a s novým zákonem se ještě zvýší poptávka po vyvážení žump. Cena...

12 tipů na dárky pro kluky, které potěší
12 tipů na dárky pro kluky, které potěší

Možná stále přemýšlíte, co koupit malému nezbedovi pod stromeček. Máme pár tipů, které budou trefou do černého.