Teplý salát s vejci a slaninou
Suroviny
- 500 g dýně hokaido
- 1 lžíce olivového oleje
- 100 g kvalitní slaniny
- 5 vajec
- 100 g baby špenátu nebo listového salátu
- sůl
- pepř
Postup: Dýni nakrájejte na menší kostky. Promíchejte je s olivovým olejem a rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem. Na druhý plech dejte slaninu nakrájenou na kostičky. Oba plechy vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 15 - 20 minut, dokud dýně nezačne zlátnout a slanina nebude křupavá.
Vejce na špičce jemně probodněte (nepraskají pak tolik v horké vodě) a opatrně je na lžíci vložte do vroucí vody. Vařte je tak dlouho, jak je chcete mít upravená. Mně osobně v tomto salátu nejvíc chutnají naměkko či nahniličko, protože tekutý žloutek spolu s vypečeným tukem ze slaniny vytvoří skvělou zálivku a salát není suchý. Na to vám bude stačit 5-7 minut.
Upečenou dýni a slaninu (včetně vypečeného tuku) promíchejte s listovým salátem a navrch položte oloupaná vejce. Salát osolte a opepřete a ještě teplý hned podávejte.
Lucie Grusová o soběVaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách. |