Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Tibetská restaurace v Česku? Jačí maso je podle mě nejlepší, říká Tibeťan

Jídlo

  6:02
Jačí mléko, maso a bylinky. To jsou asi první asociace, když se řekne tibetská kuchyně. Nejznámějším jídlem jsou ale momo - tibetské plněné knedlíčky. I ty chce Sonam Tsering vařit ve své restauraci. „Jačí maso je podobné hovězímu, ale je mnohem lepší,“ říká v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

Speciality tibetské kuchyně foto: Ama tibetská restaurace

Lidovky.cz: V nejbližších měsících se chystáte otevřít první ryze tibetskou restauraci v Praze. Je tibetská kuchyň podobná spíše indicko-nepálské či čínské?
Ani jedné. Tibetská kuchyně je velice specifická, záleží však také na tom, kde žije daná tibetská komunita. Tibeťané žijící přímo v Tibetu, používají suroviny podobné čínským a Tibeťané v Indii zase indické, ale příprava jídel se v obou případech od indické i čínské kuchyně velmi liší.

LIdovky.cz: Jaké hlavní suroviny využívá? Používá nějaké speciální koření? Jak se vůbec daří koření pěstovat ve vysokých nadmořských výškách v Tibetu?
Tibetská kuchyně používá mnoho rozdílných surovin a ingrediencí, je obtížné určit, které jsou hlavní. V horách v západní části Tibetu rostou bylinky jen omezeně, tam se proto v tradiční tibetské kuchyni používá koření poměrně málo, na rozdíl od východní části Tibetu. Mnoho Tibeťanů také žije v Indii, kde používají i indické koření, i když příprava jídla zůstává tradiční tibetská.

Lidovky.cz: Pokud byste měl jmenovat jeden tradiční pokrm tibetské kuchyně, jaký by to byl?
Momo, tedy tibetský plněný knedlíček.

Sonam Tsering

Do České republiky přicestoval před čtrnácti lety. Během let zde strávených sbíral zkušenosti v rozličných zaměstnáních, nejdéle však pracuje v gastronomii. Po sedmi letech v tomto oboru se rozhodl otevřít se svým kamarádem Shenphenem „AMA tibetskou restauraci“ v Praze u náměstí Jiřího z Poděbrad. Restaurace se má otevřít v polovině prosince 2016.

Lidovky.cz: Budete ho nabízet i návštěvníkům vaší restaurace?
Ano. V mnoha různých variacích, jak masové knedlíčky, tak i vegetariánské.

Lidovky.cz: V Tibetu se hojně využívá jačí maso, které je pro Čechy prakticky neznámé. Jak chutná, k čemu byste ho přirovnali?
Kdybych ho měl k nějakému masu přirovnat, pak nejspíše k hovězímu. Ale jačí maso je podle mě to nejlepší maso, jaké jsem kdy jedl.

Lidovky.cz: Jaké jsou nejznámější alkoholické a nealkoholické tibetské nápoje kromě čaje?
Nejznámější alkoholický nápoj je čchang, tedy kvašený nápoj z ječmene. A z nealkoholických nápojů je oblíbené teplé mléko nebo horká voda.

Momo knedlíček
Sonam Tsering (vlevo)

Lidovky.cz: Myslíte si, že budou Češi chodit na tibetská jídla? Proč by měli? V čem jsou výjimečná?
Tibetskou restauraci jsme se rozhodli otevřít také proto, že všem našim českým přátelům tibetské jídlo velice chutná a litovali, že zde žádná tibetská restaurace není. Tibetská kuchyně je výjimečná v kombinování ingrediencí i přípravě, nepodobá se žádné jiné asijské kuchyni. Navíc budeme připravovat jídla z kvalitních surovin, bez použití glutamátu a podobných dochucovadel. A Češi mají rádi exotické kuchyně a my doufáme, že se jim bude líbit právě v tibetské restauraci, s tibetským designem a atmosférou.

Lidovky.cz: Zastavme se ještě na chvíli u jména restaurace. Má význam v tibetštině? Proč jste se rozhodli pro tento název?
Ama znamená v tibetštině maminka. Tento název jsme zvolili proto, že naším cílem je představit Čechům domácí tibetské jídlo, takové jako od maminky.

Autor: