Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Tipy na silvestrovskou party: tresková terina a domácí zavináče

Jídlo

  7:00
Silvestrovská noc je pro mnohé synonymem největší party roku. Češi si rádi na oslavách konce roku dopřávají chlebíčky a jednohubky se šunkami, salámy či kupovanými pomazánkami. Vynikající občerstvení může být ale i zdravé. Co naservírovat, aby si hosté pochutnali?
Losos - ilustrační foto.

Losos - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Uzený losos
Losos je v české kuchyni užívaný nejen na tepelnou úpravu či výrobu japonského sushi, ale i jako uzená pochutina. Na přípravu jednohubek můžete využít buď celé kousky lososa, které položíte na pečivo potřené česnekovou pomazánkou, nebo si můžete lososa rozdělit na dvě poloviny a vytvořit vlastní pomazánku. Jednu polovinu lososa nasekejte najemno, smíchejte s jarní cibulkou, na kolečka nakrájenými zelenými olivami a nasekanými kapary. Směs nechte odležet a rozmíchejte si kostku lučiny se lžičkou másla, čtyřmi lžičkami zakysané smetany, 2 lžičkami majonézy a citronovou šťávou.

Uzený losos (ilustrační foto)

Dle chuti dosolte a dopepřete, poté smíchejte se směsí a nechte aspoň 2 hodiny odležet v lednici. Uleženou směs natřete na na kolečka nakrájenou celozrnou bagetu, ozdobte na kousky nakrájenou druhou půlkou lososa, olivami, či natí jarní cibulky.

„Lososí maso obsahuje velké množství bílkovin, esenciálních mastných kyselin či vitamíny A, D a B12. Tyto látky napomáhají k udržení zdravých kostí a zubů či ke správnému fungování svalů. Pravidelné zařazení lososa do jídelníčku pomáhá také snižovat riziko infarktu,“ vysvětluje Marek Sedlák z rybí restaurace Nordsee.

Zavináče
Pokud chcete dopřát hostům pocit, že jim nabízíte něco, co znají od mala, vsaďte na netradiční jednohubky ze zavináčů. Říkáte si, že je to ryba naprosto nevhodná na přípravu jednohubek? Opak je pravdou. Ideální kombinací na silvestrovský stůl je domácí vlašský salát v kombinaci s vlastnoručně naloženou rybou.

Zavináče k pivu patří.

Na přípravu domácího vlašského salátu si připravte jemný salám nakrájený na co nejmenší kousky, kořenovou nakládanou zeleninu, brambory uvařené ve slupce a vejce natvrdo. V míse vše smíchejte, přidejte 2 lžičky hořčice a směs nechte 30 minut uležet. Poté salát osolte, opepřete a smíchejte s majonézou. Tu si také můžete připravit doma z mléka, čerstvých vajec, oleje a soli. Hotový salát nechte minimálně hodinu uležet a poté natřete na pečivo. Následně obložte jednohubky zavináči. Rybu můžete nakrájet buď na kostičky, nebo vytvořit tenké spirály pomocí párátek. K dozdobení můžete využít červenou papriku či případně cibuli z nálevu.

Tresková terina
Další variantou pochoutky na silvestrovský stůl je vytvoření teriny z jakékoli ryby z bílého masa. Nejdostupnější mořská ryba u nás je treska. Pokud kupujete rybu mraženou, dbejte na správný výběr.

„Při nákupu mražené mořské ryby si všímejte, zda prodejce udává, kde byla ryba zpracována. Ideální formou je zpracování přímo na lodi. Vyhnete se tak nemilému překvapení při rozmrazování ryby, kdy se může lehce stát, že z inzerované váhy masa tvoří podstatnou část voda. Po rozmražení a následné tepelné úpravě vám tak zůstane mnohem menší podíl masa, než je výrobcem udáváno,“ varuje Sedlák.

Treska (ilustrační foto)

Před přípravou teriny si nachystejte rybí bujón, který rozpustíte v litru horké vody. Do hrnce s horkým vývarem vložte rybí filety, 5 minut vařte a poté sejměte z ohně. Filety nechte ještě 5 minut v horkém nálevu a pak je rozkrájejte na malé kousky. Následně je osmahněte na olivovém oleji, přidejte na kostky nakrájenou cuketu a rajčata. Společně duste 15 minut. Mezitím si předehřejte troubu na 180°C, v míse rozšlehejte vejce se smetanou a vložte osolenou a opepřenou směs ryby a zeleniny. Vše poté vlijte do obdélníkové zapékací formy vyložené alobalem. Směs pečte 40 minut, nechte vychladnout a uložte do lednice aspoň na 6 hodin. Terinu pak nakrájejte na pásky. Můžete ji podávat samotnou s jogurtovým dipem, případně s pečivem.