Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Tipy šéfkuchařů: kam pro kváskový chléb a nejlepší koláče?

Chleba (ilustrační foto)

Chleba (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Seriál
Kdo by čekal, že se poctivá pekařství jednou stanou téměř vzácností? Lidé si mezi sebou vyměňují tipy na malé podniky, kde nenarazíte na rozpékané housky, gumové rohlíky a balený chleba plný éček. Server Lidovky.cz proto v dalším dílu seriálu oslovil známé šéfkuchaře a gastronomické odborníky, aby se podělili o svoje rady, kam zajít, když chcete čerstvé, poctivé a kvalitní pečivo.
  9:00

Dita Pecháčková

Známá autorka kuchařek nedá dopustit na chleba z Kozí ulice
"Máme oblíbeného pekaře, který dříve pekl v Horšovském Týně, jmenuje se Kotačka a má rodinné pekařství. Teď se přestěhoval do Staňkova u Domažlic a pekárnu vede jeho syn. Chleba od něj je takový příjemně nakyslý a dlouho vydrží, pečou i chodské koláče, které jsou také skvělé. Kromě klasického chleba jsem si oblíbila i ten toustový. Ten kupuji v dejvickém obchodě Robertson, kde mají anglický toustový chléb, který chutná jinak než ten běžný. Nebo nakupuji chleba v Bake shopu v Kozí ulici. Dobrý je třeba ořechový nebo koprový. Nakonec jsem ale došla k tomu, že si asi začnu péct chléb sama."

Přečtěte si i další díly seriálu:

Roman Paulus

Michelinský šéfkuchař Roman Paulus.

Šéfkuchař hotelu Alcron chválí české pekařství na Karlově náměstí
"Mám několik míst. Hodně exkluzivní pečivo má pekárna Mansson Bakery v Praze v blízkosti Pařížské ulice. Jinak bereme pečivo od pana Zoulka, což je pekárna ve Václavské pasáži na Karlově náměstí, má velice dobrý chleba a housky. Začínají se také rozjíždět bio farmy, které si samy dělají chleba a vyrábí ho z naklíčeného zrní. Je v dostaní v prodejně Biotop v Seifertově ulici na Žižkově."

Roman Vaněk

Šéf Pražského kulinářského institutu doporučuje mělnickou pekárnu

"Musím se přiznat, že pečivu moc nerozumím, ale tedy musím vychválit mělnické pekařství PAUL pana Vondřicha. Jeho kulatý chleba je úplně neuvěřitelný, asi nejlepší, co jsem kdy ochutnal."

Jiří Dittrich

Šéfkuchař brněnské restaurace La Bouchée chodí do pekárny Crocus
"Naše restaurace kupuje bílé pečivo a kváskový chleba denně vozí od Račické pekárny. Jinak lepší restaurace si pečivo většinou pečou samy, protože to není nic složitého a ve výsledku je to vždy stokrát lepší. Moc rád chodím do pekárny Crocus, kterou mám v Brně kousek od domu. Vždycky si vyberu a jejich výrobky nejsou předražené."

Jaroslav Sapík

Šéfkuchař Jaroslav Sapík z Klokočné u Mnichovic

Šéfkuchař láká do pekárny v Jaroměřicích
"Stoprocentně pekařství v Říčanech - Frydrych, má vynikající bílé pečivo, které od něj bereme pravidelně. Úplně nejlepší chleba z celé republiky dělají v Jaroměřicích na Moravě. Název si sice nepamatuji, ale je to u hřbitova, to je špičkový chleba. Pokud jde o sladké pečivo, tak musím zmínit určitě Čebín, který je na Moravě a tam mají fantastické moravské koláče."

Martin Hanus

Pekař a lektor Pražského kulinářského institutu chválí pekárnu Kabát
"Pokud se budeme soustředit na Středočeský kraj, musím určitě doporučit mělnické pekařství PAUL. Pak také pekárnu a cukrárnu Hořovice, tam mají úžasné pečivo. Z malých pekáren bych asi vyzdvihl pekařství Bedřich na Dobříši a Merhautovo pekařství v Benátkách nad Jizerou. V Praze nesmím zapomenout na pekárnu Kabát, ta si určitě drží vysoký standard. Samozřejmě kvalita každého pekařství roste tím, když má svůj vlastní odbyt - do svých vlastních prodejen nebo nezávislého trhu. Obecně platí, že když pekárny dodávají pečivo do řetězců, tak se to někde projeví, žádá si to prostě úsporu na různých i materiálových nákladech."

Autoři: ,