Čtvrtek 26. května 2022, svátek má Filip
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Tradice by se měly dodržovat. Uvařte si na Nový rok krémovou čočkovou polévku

Jídlo

  5:36
Na Nový rok by se měla jíst čočka, aby se nás držely peníze. Navíc má i blahodárné účinky na naše zdraví. Zkuste si letos připravit polévku s česnekovými krutony.

Čočková polévka foto: Jak jíme zdravě v zimě

Čočková polévka s česnekovými krutony

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 150 g bílé cibule (nakrájené na menší kousky) 
  • 3 stroužky česneku (nastrouhané najemno) 
  • 100 g celé loupané červené čočky v suchém stavu 
  •  200 g předvařené cizrny
  • 1 lžíce rajčatového protlaku 
  • 2 lžičky sušené majoránky 
  • 900 ml zeleninového vývaru 
  • 120 g žitného chleba (nakrájeného na kostičky o velikosti 0,5 cm) 
  • 75 ml sójové smetany 
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • ½ lžičky chilli vloček
  • 1 lžíce čerstvé řeřichy 
  • sůl 
  • pepř

Postup: Troubu předehřejte na 200 °C. Připravte si menší plech (20 cm × 30 cm) a vyložte ho pečicím papírem. Nyní si nachystejte větší hrnec a na středním plameni v něm rozpalte 1 lžíci olivového oleje. Následně do hrnce přidejte nakrájenou cibuli a opékejte ji 2–3 minuty. Poté přidejte 2 nastrouhané stroužky česneku, červenou čočku, předvařenou cizrnu, rajčatový protlak, sušenou majoránku, sůl a pepř, vše zalijte zeleninovým vývarem, hrnec nezakrývejte a směs nechte vařit na středním plameni cca 15–18 minut do změknutí čočky.

Mezitím si upečte krutony: na vyložený plech rozprostřete kostičky chleba, posypte je 1 nastrouhaným stroužkem česneku a trochou soli, poté plech vložte do předehřáté trouby a pečte 10–12 minut při 200–210 °C. Až se dovaří čočková směs v hrnci, vypněte ohřev a celý obsah hrnce rozmixujte dohladka ponorným mixérem (můžete použít i stolní mixér).

Do výsledné směsi přilijte sójovou smetanu a vinný ocet a vše ještě jednou promixujte. Hotovou polévku rozdělte do 4 talířů a do každé porce přidejte česnekové krutony. Nakonec každou porci polévky posypte chilli vločkami a čerstvou řeřichou a podávejte.

Recept pochází z kuchařky Jak jíme zdravě v zimě.

Autor:

V předdůchodu si odpočinu a pak se uvidí. Možnost, o které se moc neví

Premium Má do penze pět let a je v předdůchodu na tři roky. Na víc totiž nemá naspořeno. Že to nejde? Ale ano. Legislativa to...

Mami, ty se uzdravíš! Jana Vránová o synově cestě do NHL i boji s rakovinou

Premium Před sedmi lety si prožila peklo. Bojovala s rakovinou lymfatických uzlin a nevěděla, jak to synovi, hrajícímu tehdy...

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

Chcete zpevnit tělo? Vyhrajte unikátní gely značky bioten
Chcete zpevnit tělo? Vyhrajte unikátní gely značky bioten

Plavková sezona pomalu klepe na dveře a my pro vás máme speciální soutěž o zeštíhlující gely od přírodní značky bioten. Stačí se jen přihlásit.