Čočková polévka s česnekovými krutony
- 1 lžíce olivového oleje
- 150 g bílé cibule (nakrájené na menší kousky)
- 3 stroužky česneku (nastrouhané najemno)
- 100 g celé loupané červené čočky v suchém stavu
- 200 g předvařené cizrny
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžičky sušené majoránky
- 900 ml zeleninového vývaru
- 120 g žitného chleba (nakrájeného na kostičky o velikosti 0,5 cm)
- 75 ml sójové smetany
- 1 lžička bílého vinného octa
- ½ lžičky chilli vloček
- 1 lžíce čerstvé řeřichy
- sůl
- pepř
Postup: Troubu předehřejte na 200 °C. Připravte si menší plech (20 cm × 30 cm) a vyložte ho pečicím papírem. Nyní si nachystejte větší hrnec a na středním plameni v něm rozpalte 1 lžíci olivového oleje. Následně do hrnce přidejte nakrájenou cibuli a opékejte ji 2–3 minuty. Poté přidejte 2 nastrouhané stroužky česneku, červenou čočku, předvařenou cizrnu, rajčatový protlak, sušenou majoránku, sůl a pepř, vše zalijte zeleninovým vývarem, hrnec nezakrývejte a směs nechte vařit na středním plameni cca 15–18 minut do změknutí čočky.
Mezitím si upečte krutony: na vyložený plech rozprostřete kostičky chleba, posypte je 1 nastrouhaným stroužkem česneku a trochou soli, poté plech vložte do předehřáté trouby a pečte 10–12 minut při 200–210 °C. Až se dovaří čočková směs v hrnci, vypněte ohřev a celý obsah hrnce rozmixujte dohladka ponorným mixérem (můžete použít i stolní mixér).
Do výsledné směsi přilijte sójovou smetanu a vinný ocet a vše ještě jednou promixujte. Hotovou polévku rozdělte do 4 talířů a do každé porce přidejte česnekové krutony. Nakonec každou porci polévky posypte chilli vločkami a čerstvou řeřichou a podávejte.
Recept pochází z kuchařky Jak jíme zdravě v zimě.