Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

TRČKA: Pes v restauraci? V pejskařské velmoci, jakou je Česko, běžný obraz

Pes v restauraci (ilustrační foto) foto: Shutterstock

PRAHA - Na začátek trochu statistiky: V České republice je evidováno více jak dva miliony psů, v Praze pak přes sto tisíc. Podle statistik z minulého roku druhá příčka v Evropě, více psů v přepočtu na obyvatele je jen v Rumunsku. Jsme pejskařskou velmocí, o tom žádná!
  6:18

Čtyřnozí mazlíci nás doprovázejí doslova na každém kroku, restaurace nevyjímaje.

A jak je to vlastně se psy v restauracích? Předpis zní jasně: Pes se může pohybovat pouze v odbytové části podniku, do kuchyně a zázemí nesmí žádné zvíře. Žádná další upřesnění legislativa neřeší.

Rozhodnutí zda psi do restaurace smí je tedy vždy výhradně na provozovateli. A jak už to bývá, přítomnost psů v restauracích má své příznivce i odpůrce.

Zatímco si jejich majitelé a zastánci nedokážou nedělní oběd bez svého čtyřnohého přítele vůbec představit, na straně druhé je velká skupina hostů, kteří jsou spíše proti a přítomnost psů v restauracích jim vadí.

V Ambiente jsme k čtyřnohým mazlíčkům přívětiví. Téměř ve všech našich restauracích jsou vítáni, máme pro ně misky na vodu a dostává se jim vřelé pozornosti. Z některých se dokonce stali opravdoví štamgasti. Často si vzpomenu na Kubu, „pravidelného návštěvníka“ Kuželky, s jakou chutí vylízal svoji misku plnou dvanáctistupňového mlíka do poslední kapky...

Někteří hosté jsou ale na přítomnost psů v restauraci velmi citliví. I přesto, že zodpovědnost za psa má jeho majitel, já osobně očekávám od personálu určitou ostražitost. Upřený psí pohled k talíři u sousedního stolu, pobíhající hafan mezi stoly nebo jiné psí lumpárny by měla citlivě sdělit jejich páníčkům právě obsluha.

Samozřejmostí, kterou očekává většina hostů je pak důsledné dodržování hygienických pravidlel. Psi v restauracích u nás vnímáme jako běžný obraz. Alespoň zatím...

Filip Trčka

Filip Trčka sám sebe s nadsázkou označuje jako restauračního voyera. Ve své pracovní době (i mimo ni) chodí do restaurací Ambiente, všímá si chyb, upozorňuje na ně a pomáhá je odstraňovat. Zkušeností na to má dost – v roce 1997 nastoupil do Pasta Fresca, byl manažerem v Mánesce, později vedl servis v La Degustation Bohęme Bourgeoise. Bezmála tři roky působil také v newyorské Hospodě.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...