Pondělí 25. ledna 2021svátek má Miloš 1 °C sněhové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Jen z čerstvého ovoce. Makedonská zmrzlina v Třeboni je vyhlášená

Makedonec Turan Redzepi v cukrárně | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Makedonec Turan Redzepi v cukrárně | foto: ČTK

TŘEBOŇ Nejen zámek a lázně patří mezi hlavní turistická lákadla Třeboně na Jindřichohradecku. Řada lidí se naučila ve městě chodit i na zmrzlinu, kterou zde 14 let vyrábí a prodává Makedonec Turan Redzepi. Jeho dvě cukrárny mají ve městě otevřeno v létě sedm dní v týdnu od rána až do noci. Redzepi také zmrzlinu upravuje podle názoru lidí.

"Přizpůsobím se tomu, co chce zákazník. V Čechách mají lidé například raději méně sladkou zmrzlinu než v zemích bývalé Jugoslávie, tak se jim snažím tu chuť přizpůsobit. Zajímá mě, co si lidé o zmrzlině myslí, proto se s nimi o tom rád bavím," řekl Redzepi.

ČTĚTE TAKÉ:

V Třeboni začal podnikat v roce 2000. Nejprve prodával zmrzlinu v menší cukrárně u Hradecké brány. Později si k tomu ještě zařídil cukrárnu na Masarykově náměstí. Hned od začátku držel přes léto dlouhou otevírací dobu. "Moc dobře vím, že když je horko, lidé mají na zmrzlinu chuť i pozdě večer. Proto jsem běžně prodával i v deset nebo v jedenáct v noci," uvedl. Zákazníci si rychle zvykli a i v pozdních hodinách si chodili zmrzlinu kupovat. Redzepiho podniky proto v létě zůstávají otevřené v noci i nyní.

Zmrzlina jen z čerstvého ovoce

Na výrobu zmrzlin používá čerstvé ovoce. Říká, že recept je tak trochu tajemství a může prý prozradit jen jednu věc. "Důležitý je kvalitní základ zmrzliny, příchutě už jsou pak jen takovým doplňkem," řekl. Krém podle něj musí být dostatečně tuhý. Této vlastnosti využívá při prodávání k oblíbenému triku. Kornout se zmrzlinou drží ve špičce konečky prstů. Když jej předává zákazníkovi, kornout se mu jako náhodou zhoupne a visí dolů. Kupující se většinou lekne, ale záhy zjistí, že zmrzlina není na zemi, ale stále drží v kornoutu.

Jeho dvě cukrárny mají ve městě otevřeno v létě sedm dní v týdnu od rána až do...

Jeho dvě cukrárny mají ve městě otevřeno v létě sedm dní v týdnu od rána až do...

Redzepi by už mohl na své podniky jen dohlížet a nemusel by se o jejich chod příliš starat. Ale do cukráren dochází denně, vyřizuje různé věci nebo pomáhá s tím, co je třeba. "V létě dělám klidně 16 hodin denně. Nestěžuju si, práce mě baví a fyzicky se necítím nijak unavený. Jsem rám mezi zaměstnanci a poslechnu si, jaké mají názory nebo co by se podle nich dalo ještě zlepšit," uvedl.

Říká, že se práce nebojí, ať jde o jakoukoli její formu. V minulosti v Německu například prodával ve stánku ovoce a zeleninu, pracoval na stavbách, v továrně na výrobu papírových krabic nebo uklízel v nočním podniku. V prosinci pravidelně své podniky v Třeboni na pár týdnů zavírá a s rodinou jezdí do Makedonie za příbuznými. "Ale doma už se cítím tady a chci zde zůstat natrvalo," řekl muž, který hovoří pěti jazyky a před časem s ním do Třeboně přišla i manželka a jejich dvě děti.

,

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...

Zařiď to, nebo ti vypálím barák. Jak fungovala fotbalová chobotnice

Roman Berbr na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace ČR. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Pro Náčelníka, jak mu přezdívají, bylo přichystáno pravé šampaňské, propiska s gravírovaným jménem Berbr, manžetové...

Tečka za čínskou érou. Skupina Lobkowicz řeší zavírání dalších pivovarů

Pivovar Klášter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skupina Lobkowicz se zbavuje „těžkého nákladu“. V ohrožení jsou tři ze sedmi pivovarů. Kromě Uherského Brodu a Kláštera...