Vánoční dortíky na špejli
Ingredience na korpus:
- 140 g hladké mouky
- 50 g mletých mandlí
- 100 g krupicového cukru
- 2 lžičky kypřicího prášku do perníku
- 1 vanilkový cukr
- 4 lžičky skořice
- 2 vejce
- 100 g rozpuštěného másla
- 120 ml mléka
- 50 ml rumu + 3 lžíce rumu navíc
Ingredience na krém:
- 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
- 1 lžička citronové kůry
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička skořice
Ingredience na polevu a zdobení:
- 400 g čokolády (bílé, mléčné nebo hořké)
- jedlé dekorace
- špejle nebo tyčky na lízátka
Postup: Jako první připravte korpus. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience a v druhé vyšlehejte tekuté. Z obou částí vypracujte tekuté těsto a vlijte do formy vyložené pečicím papírem. Korpus pečte při teplotě 180 °C asi 20 minut, nebo dokud není hotový. Poté ho nechte zcela vychladnout. Tvaroh smíchejte s citronovou kůrou, vanilkovým cukrem a skořicí. Vychladlý korpus rozdrolte rukama nebo ho rozmixujte v mixeru. Poté postupně zapracovávejte tvaroh, dokud nevznikne těsto, ze kterého je možné tvarovat kuličky. Přidejte do něj zbytek rumu. Těsto však nesmí být moc řídké. Kuličky nechte vychladit v lednici. Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu. Do každé kuličky zapíchněte špejli lehce namočenou v čokoládě. Rozpuštěnou čokoládu přelijte do skleničky a každou kuličku do ní namočte. Ještě než čokoláda zatvrdne, nechte ji okapat a dortíky ozdobte. Hotové dortíky zapichujte do nádoby s cukrem a poté je můžete podávat.
TIP: Na přípravu dortíků můžete použít například i bábovku nebo odřezky z dortu, které vám zbyly z pečení.