Sobota 21. května 2022, svátek má Monika
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Třešně jsou všude kolem nás. Zkuste 5 receptů

Jídlo

  7:00
U třešní jde o samé klady. Regulují trávení, tělo zabavují jedů, v ústech působí protizánětlivě, podoprují zdravý vývoj kůže a pomáhají při hubnutí. Zkuste si z nich udělat zmrzlinu nebo džem.
Třešně - ilustrační foto

Třešně - ilustrační foto foto: Shutterstock

Třešňová zrmzlina
Potřebujete: 
300 g třešní, 300 g kvalitního bílého jogurtu, 200 ml smetany na šlehání a lžičku citrónové šťávy, med

Svěží varianta

Zkuste i svěží variantu! Třešně rozmixujte, dochuťte cukrem a vodou a nechte zmrazit ve speciální formě na zmrzliny, nebo ve formách na led, do kterých zapíchněte kus dřívka.

Postup: Třešně opláchněte a vypeckujte. Polovinu nakrájejte na malé kousky, druhou rozšlehehejte mixérem a následně vše smíchejte s jogurtem. Podle chuti případně doslaďte medem. Poté si našlehejte smetanu a vmíchejte ji do třešňového mixu. Zmrzlina je nyní hotová, doporučujeme ji nechat přes noc v mrazáku.

Třešňový závin
Potřebujete:
 listové těsto, strouhanka, máslo, 1 kg třešní, cukr, mandle

Postup: Rozválené těsto lehce posypte opraženou strouhankou a pak na něj naklaďte vypeckované omyté třešně prosypané cukrem. Závin opatrně stočtě a na povrchu ho potřete máslem a posypte nasekanými mandlemi. Pečte dozlatova zhruba 40 minut při teplotě 180°C.

Třešňový džem
Potřebujete:
1 kg třešní, 30 dkg cukr krystal, šťáva z jednoho citronu, 1 balení směsi na želírování (například Pektogel, Dr.Oetker Gelfix)

Postup: V hrnci povaříme omyté a nasekané třešně s cukrem, přidáme želírovací směs a šťávu z citrónu. Když směs začne tuhnout, můžete ji nalít do připravených sklenic. Sklenice uzavřete vysterilizovanými víčky (vyvařenými v horké vodě) a nechte stát dnem vzhůru zhruba 10 minut.

Třešňové knedlíky z tvarohového těsta
Potřebujete:
sůl, cukr, máslo, vejce, 40 g měkkého tvarohu, 170 g hrubé mouky, deci mléka, 500 g třešní

Postup: Utřete máslo se petkou soli, přidejte vejce, mouku, mléko a vypracujte těsto. Těsto poté vyválejte na zhruba centimetrový plát, který nakrájejte an čtverečky. Do každého pak zabalte zhruba 3-5 vypeckovaných třešní a vytvořte knedlík. Vařte v osolené vodě zhruba 8 minut. Podávejte zalité máslem a posypané cukrem a nastrouhaným tvarohem (popřípadě kakaem, skořicí atd.).

Autor:

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

Vláda má 20 korun z každého litru benzinu, říká šéf sítě levných čerpacích stanic

Premium Nikoho nenechají na pochybách, že tohle je nízkonákladová firma, kde se nehýří. Okázalost tu nemá místo. Spolumajitel...

Všechno vymyslela Škrlová. Je to hlava manipulace, říká režisér Síbrt

Premium Před patnácti lety Česko šokovala kuřimská kauza. Týrání malých chlapců nejbližšími příbuznými i podivná role „Aničky“....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!