Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Třešně jsou všude kolem nás. Zkuste 5 receptů

Jídlo

  7:00
U třešní jde o samé klady. Regulují trávení, tělo zabavují jedů, v ústech působí protizánětlivě, podoprují zdravý vývoj kůže a pomáhají při hubnutí. Zkuste si z nich udělat zmrzlinu nebo džem.
Třešně - ilustrační foto

Třešně - ilustrační foto foto: Shutterstock

Třešňová zrmzlina
Potřebujete: 
300 g třešní, 300 g kvalitního bílého jogurtu, 200 ml smetany na šlehání a lžičku citrónové šťávy, med

Svěží varianta

Zkuste i svěží variantu! Třešně rozmixujte, dochuťte cukrem a vodou a nechte zmrazit ve speciální formě na zmrzliny, nebo ve formách na led, do kterých zapíchněte kus dřívka.

Postup: Třešně opláchněte a vypeckujte. Polovinu nakrájejte na malé kousky, druhou rozšlehehejte mixérem a následně vše smíchejte s jogurtem. Podle chuti případně doslaďte medem. Poté si našlehejte smetanu a vmíchejte ji do třešňového mixu. Zmrzlina je nyní hotová, doporučujeme ji nechat přes noc v mrazáku.

Třešňový závin
Potřebujete:
 listové těsto, strouhanka, máslo, 1 kg třešní, cukr, mandle

Postup: Rozválené těsto lehce posypte opraženou strouhankou a pak na něj naklaďte vypeckované omyté třešně prosypané cukrem. Závin opatrně stočtě a na povrchu ho potřete máslem a posypte nasekanými mandlemi. Pečte dozlatova zhruba 40 minut při teplotě 180°C.

Třešňový džem
Potřebujete:
1 kg třešní, 30 dkg cukr krystal, šťáva z jednoho citronu, 1 balení směsi na želírování (například Pektogel, Dr.Oetker Gelfix)

Postup: V hrnci povaříme omyté a nasekané třešně s cukrem, přidáme želírovací směs a šťávu z citrónu. Když směs začne tuhnout, můžete ji nalít do připravených sklenic. Sklenice uzavřete vysterilizovanými víčky (vyvařenými v horké vodě) a nechte stát dnem vzhůru zhruba 10 minut.

Třešňové knedlíky z tvarohového těsta
Potřebujete:
sůl, cukr, máslo, vejce, 40 g měkkého tvarohu, 170 g hrubé mouky, deci mléka, 500 g třešní

Postup: Utřete máslo se petkou soli, přidejte vejce, mouku, mléko a vypracujte těsto. Těsto poté vyválejte na zhruba centimetrový plát, který nakrájejte an čtverečky. Do každého pak zabalte zhruba 3-5 vypeckovaných třešní a vytvořte knedlík. Vařte v osolené vodě zhruba 8 minut. Podávejte zalité máslem a posypané cukrem a nastrouhaným tvarohem (popřípadě kakaem, skořicí atd.).

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.