Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Třetí pražská michelinská hvězda. Prestižní ocenění získala restaurace Field

Jídlo

  13:30aktualizováno  16:16
V letošním vydání gastronomického průvodce Michelin přibyla třetí česká restaurace oceněná jednou hvězdou. K Alcronu v hotelu Radisson a restauraci La Degustation Boheme Bourge se nově zařadila i restaurace Field.

Radek Kašpárek foto:  Tomáš Krist, MAFRA

„Díky všem... když jsem Field před rokem otvíral, měl jsem dvě vidiny, jedna mě strašila a druhá těšila. Ta první byla, že zavřeme a zklamu lidi, kteří ve mně vložili důvěru, ta druhá byla, že první těžký rok překonáme a bude se dařit. Ale že po roce bude hvězda od michelina mě nenapadlo ani v těch nejdivočejších snech. Děkuji všem kolegům, zaměstnancům, dodavatelům a hlavně hostům,“ napsal na facebookovou stránku restaurace Field šéfkuchař Radek Kašpárek.

Kdo je Radek Kašpárek?

Radek Kašpárek

Rodák z Ostravy, kterého ze severomoravského regionu ho odvedla vojna, kterou strávil z velké části jako velitel kuchařské čety. Po roce v zeleném dostal nabídku na své první pražské angažmá. V kuchyni Hotelu Savoy nastoupil v roce 2001 coby „holka pro všechno“. Během pěti let se vypracoval na pozici chef de partie. Ze Savoye pak dostal Kašpárek lano do restaurantu Coda, kde dělal zástupce šéfkuchaři Davidu Šaškovi. Odtud odešel do kulinární školy Ola Kala, kde také spoluotevíral restauraci stejného jména. V roce 2010 začal Kašpárek spolupracovat s TV Barrandov na kuchařském pořadu, jehož název dnes zní Kašpárku, vař. S aktuálním projektem The Field je jeho jméno spojeno od konce roku 2014, kdy restaurace vznikla.

Restaurace Field nabízí tradiční české ingredience zpracované v puristickém skandinávském stylu. Na menu najdete morek, oháňku, šneky či tuřín. Striktně se však šéfkuchař Radek Kašpárek lokální produkce nedrží, občas na menu pustí i mango či mořskou rybu. Restaurace se nachází na rohu pražských ulic Kozí a U Milosrdných. Více o ni ČTĚTE ZDE.

Field láká i po vizuální stránce. Netradiční proměnlivý strop vytvořil český streetartový výtvarník Jakub Matuška alias Masker. Spolu s ním se na celkovém ladění a designu restaurace Field podíleli architekti ze studia Atelier ph5 či grafické Studio Najbrt. „Kouzlo prostoru ucítí návštěvníci už při samotném vstupu. Zábavu podtrhnou netradiční talíře vyráběné speciálně pro restauraci,“ vyzdvihl originalitu podniku šéfkuchař Radek Kašpárek.

„Ve Fieldu se nebojíme dávat věcem volný průběh. Tvrdohlavá kuchyně šéfkuchaře Radka Kašpárka se pod nekonečně proměnlivým stropem může projevit ve svojí surové, nezkrášlené podobě. Sezónní menu nezakrývají svůj přírodní původ – a někdy doslova návrat ke kořenům. Pole je základ. Vše ostatní je otevřené,“ uvádí na svých stránkách restaurace.

Dvě dříve oceněné restaurace si svou pozici v michelinském průvodci udržují od roku 2012. Další restaurací, která se v průvodci objevuje, ale nemá přidělenou hvězdičku, je Maso a kobliha. Podnik šéfkuchaře Paula Daye je v michelinském průvodci zařazen do kategorie Bib Gourmands, která zdůrazňuje dobré jídlo za dobrou cenu.

Michelinský průvodce

Průvodce Michelin Main Cities of Europe 2016 vychází v angličtině a zaměřuje se na obchodní klientelu a turisty navštěvující významná evropská města. Dostupný je v tištěné podobě a na webové stránce travel.michelin.co.uk, kterou ročně navštíví více než 400 milionů lidí.

Interiér restaurace Field
Interiér restaurace Field
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!