Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Třetí pražský Michelin: polní kuchyně podle fantazie šéfkuchaře

Jídlo

  8:00
Praha - Staroměstská restaurace Field získala pro Prahu třetí michelinskou hvězdu. Magazín Index LN ji navštívil ještě před letošním vydáním slavného průvodce a přináší recenzi neovlivněnou nečekaným úspěchem.

Radek Kašpárek foto:  Michal Sváček, MAFRA

Ještě před deseti lety musel labužník z Česka za michelinskou restaurací do zahraničí. Od té doby se počet oceněných evropských podniků zdvojnásobil a také v Česku se objevily první hvězdy. Letošní vydání průvodce s červenými deskami přidalo k dosavadním dvěma českým restauracím, které se michelinskou hvězdou pyšní, další. K pražskému Alcronu a La Degustation Bohême Burgeoise v březnu přibyl také pražský Field na Starém Městě.

Nové číslo magazínu Index LN vychází 11. dubna v Lidových novinách

Field vznikl s myšlenkou, že základem je pole, a to nejlépe pole lokální, skýtající sezonní biosuroviny. V roce 2014 s ní přišel známý šéfkuchař Radek Kašpárek, který si vysloužil ostruhy v mnoha vyhlášených restauracích, jako například Savoy, Coda, Ola Kala, a „provařil“ se i na televizní obrazovky. Své pojetí postupem času poněkud zkorigoval, podle jeho slov ho nezajímá francouzská kuchyně, nechce servírovat načančané jídlo. Talíř má vypadat logicky, jako by to tam člověk vlastně jen tak mrsknul, a třeba králík patří na talíř s tím, co sám jí.

Osvěžující fantazie

Třetí pražská michelinská hvězda. Prestižní ocenění získala restaurace Field

Takhle surovému pojetí by odpovídaly i položky jídelního lístku ve znění „brzlík, mořský ježek, česnek, slunečnice“, „šneci, dýně, morek, křížaly“ či onen „králík, tuřín, šalvěj, lanýž“. Kdo by však čekal, že před ním přistane kus flákoty s neurvale „narychtovanou“ oblohou, ošklivě by se spletl.

Za siláckými řečmi šéfkuchaře se totiž skrývá veskrze stylizovaná kuchyně plná osvěžujících odchylek od rigidního lokálpojetí. Že jeho free range dining, který původně odkazoval na zvířata z volných chovů, ale nyní spíše na šéfkuchaře, jenž neklade meze své fantazii, slaví úspěch, nejlépe dokládá právě zbrusu nová michelinská hvězda.

Celou recenzi restaurace Field si přečtěte v magazínu Index LN. Na stáncích s Lidovými novinami v pondělí 11. dubna a v digitální čtečce kdykoli.

Autor: