28. listopadu 2018 17:34 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Tři ‚české michelinské hvězdy‘ v podobě zlatých lvů získalo 22 restaurací

Udílení ocenění proběhlo ve Francouzské restauraci v Obecním domě. (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Udílení ocenění proběhlo ve Francouzské restauraci v Obecním domě. (ilustrační foto) | foto: archivLidové noviny

Praha České gastronomii údajně chybělo nezávislé hodnocení kvality restaurací. Napravit se to rozhodlo nakladatelství Toplife Czech, které ve středu vyznamenalo 22 českých restaurací třemi takzvanými zlatými lvy. Ceny jim organizátoři předali ve Francouzské restauraci v Obecním domě. Ceny jsou inspirovány světoznámými michelinskými hvězdami, na rozdíl od nich ale restaurace zlatého lva neztrácí s odchodem šéfkuchaře.

Pro výběr restaurací, které si zaslouží ocenění, nakladatelství podle organizátorů využili způsobu hodnocení navrženého profesionály, například učiteli na hotelových školách. „Tito lidé ale nejsou obvyklými návštěvníky podobných podniků, protože na to nemají peníze. Nechali jsme proto hodnotit manažery, právníky nebo špičkové lékaře, kteří jsou v nejlepších restauracích téměř denně,“ řekl jeden z organizátorů Václav Budinský. 

Podobně jako u michelinských hvězd, zlaté lvy udělovali organizátory jednoho až tři - jeden garantuje výbornou kuchyni a obsluhu, dva vrcholnou gastronomii a bezchybnou obsluhu a tři lvy získaly restaurace, které pořadatelé vyhodnotili jako záruku neobyčejného zážitku. 

Podle organizátorů hodnocení není reklama, restaurace za něj neplatí a nemohli do něj nijak zasahovat. O návštěvách inspektorů ani nevědí. „Musíte být špičkoví trvale,“ zdůraznil ředitel Francouzské restaurace Art Nouveau, v níž se udílení cen konalo, Michal Vevera.

„Největší důraz při hodnocení klademe samozřejmě na gastronomii, velmi důležitá je ale i kvalita obsluhy. Vedlejšími faktory jsou potom celkové prostředí, útulnost a vybavenost interiéru nebo originalita,“ uvedl jeden z organizátorů Jiří Pašek. 

Nejlepšími restauracemi se staly Alcron, Aromi, Augustine Restaurant, Aureole, Bellevue, Coda, Field Restaurant, Francouzská restaurace Art Nouveau,  Grand Cru Restaurant & Bar, Kampa park, La Finestra in Cucina, La Veranda, Oblaca, Paloma Průhonice, Piano Nobile, Salabka Restaurant, Sarah Bernhardt Restaurant, SOHO, Terasa u Zlaté studně, U malířů 1543, V Zátiší, Zdenek’s Oyster Bar a Zlatá Praha. 

Soutěž se konala už popáté, poprvé se ale konalo vyhlášení hodnocení. Předchozí ročníky byly zhodnoceny v knihách nakladatelství, které se zaměřovaly výhradně na pražské restaurace. I letos je ale naprostá většina z celkem 104 oceněných podniků z Prahy. „Snažíme se rozšiřovat a pro příště pokrýt pokud možno celou republiku,“ slíbil při předávání cen Pašek.

zufZuzana Formánková