Neděle 24. října 2021, svátek má Nina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jídlo

Trochu exotiky. Jak na salát s chobotnicí, poradí šéfkuchař

Chobotnicový salát foto: Velká kuchařka světových kuchyní

Chobotnice je stále ještě exotická surovina, kterou doma často nepřipravujeme. Pokud byste ale dostali chuť zpestřit si jídelníček, tady je recept šéfkuchaře Hynka Vávry z Hliněné bašty.
  5:00

Chobotnicový salát

Chobotnice

  • 1,5 chobotnice
  • tymián
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 1 kořenová petržel
  • zázvor

Salát

  • 200 g řapíkatého celeru
  • jarní cibulka
  • listová petržel
  • čerstvý koriandr
  • čerstvý kopr
  • cherry rajčata
  • černé olivy
  • 2 ks citrónu
  • 100 ml olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Chobotnice: očištěnou chobotnici povaříme v osolené vodě s trochou tymiánu, dvěma stroužky česneku, mrkví, zázvorem a kořenovou petrželí do změknutí. Po vychladnutí chobotnici opláchneme a nakrájíme na cca 2 cm široká kolečka.

Salát: Na jemné proužky nakrájíme řapíkatý celer, jarní cibulku, nasekáme listovou petržel, kopr, koriandr, rozpůlíme cherry rajčata a přidáme celé černé olivy. Smícháme s chobotnicí, zakápneme citrónem, olivovým olejem, dosolíme a přidáme čerstvě mletý černý pepř. Čím více oleje a citrónu použijeme, tím bude chuť výraznější.

Recept pochází z Velké kuchařky světových kuchyní.

Autor:

Syndrom Petra Pana. Proč někteří muži nikdy nedospějí a žijí jako paraziti

Premium V každém chlapovi zůstává kousek kluka, ale musí to být právě jen ten kousek. Pokud muž nechce vyrůst a převzít...

Čína má Evropu v hrsti, za pár týdnů dojde hořčík. Auto bez něj nevyrobíte

Premium Vše nasvědčuje, že současná čipová krize v automobilovém průmyslu je jen zahřívacím kolem před tím, co se na Evropu...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...