Chobotnicový salát
Chobotnice
- 1,5 chobotnice
- tymián
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 kořenová petržel
- zázvor
Salát
- 200 g řapíkatého celeru
- jarní cibulka
- listová petržel
- čerstvý koriandr
- čerstvý kopr
- cherry rajčata
- černé olivy
- 2 ks citrónu
- 100 ml olivového oleje
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Chobotnice: očištěnou chobotnici povaříme v osolené vodě s trochou tymiánu, dvěma stroužky česneku, mrkví, zázvorem a kořenovou petrželí do změknutí. Po vychladnutí chobotnici opláchneme a nakrájíme na cca 2 cm široká kolečka.
Salát: Na jemné proužky nakrájíme řapíkatý celer, jarní cibulku, nasekáme listovou petržel, kopr, koriandr, rozpůlíme cherry rajčata a přidáme celé černé olivy. Smícháme s chobotnicí, zakápneme citrónem, olivovým olejem, dosolíme a přidáme čerstvě mletý černý pepř. Čím více oleje a citrónu použijeme, tím bude chuť výraznější.
Recept pochází z Velké kuchařky světových kuchyní.